Ucigaşa unui preot, despăgubită cu 6.000 de euro pentru că nu a fost lăsată să meargă la înmormântarea mamei. Decizia a fost luată de CEDO

O femeie din Iaşi internată într-un spital de psihiatrie de maximă securitate a obţinut despăgubiri de 6.000 de euro, printr-o decizie luată pe 8 octombrie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

0
244

Luminiţa Solcan este închisă la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă „Pădureni – Grajduri” din judeţul Iaşi. Femeia de 50 de ani suferă de schizofrenie paranoidă şi a fost internată la unitatea din Iaşi în 2012, după ce a fost încarcerată, mai mulţi ani, în Franţa. Solcan este autoarea uneia dintre cele mai şocante crime din ultimele decenii.

În 2005, ea l-a înjunghiat, în timpul unei slujbe, pe părintele Roger, fondatorul Comunităţii Ecumenice din Taize. Preotul a murit, iar românca a fost imobilizată de către martori. Femeia a fost internată la centrul Chartreuse din Dijon, după ce s-a stabilit că avea o serie de afecţiuni psihice. În 2013, Luminţa Solcan se afla deja în România şi a formulat o solicitare către justiţia din Iaşi pentru a participa la înmormântarea mamei sale.

Judecătorii s-au împotrivit atunci ca Solcan să iasă din unitatea medicală motivând că ar fi un pericol pentru cetăţeni.  Din acest motiv, prin apărători, Solcan a formulat plângere către CEDO şi a reclamat că i-au fost încălcate drepturilor. Bolnava a cerut daune de 10.000 de euro, invocând încălcarea articolului CEDO cu privire la dreptul la viaţă privată. Magistraţii europeni i-au dat dreptate parţial şi au decis ca femeia închisă pentru crimă să primească daune de 6.000 de euro.

Banii ar trebui achitaţi din fonduri publice, de statul român.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments