După patru luni de la schimbarea guvernării la Chișinău, alegerile locale fac o radiografie a realităților politice din Republica Moldova. Trebuie să recunoaștem că acest scrutin electoral local s-a caracterizat printr-o lipsă de vigoare și energie din partea partidelor care guvernează în acest moment în Republica Moldova. Acest lucru s-a văzut mai ales în participarea scăzută la vot, rata de participare fiind de puțin peste 41% din cei aproape trei milioane de cetățeni cu drept de vot. Acest fapt se vede cu ochiul liber și în rezultatele obținute de partide în consiliile raionale, unde partidele de la guvernare au putut să-și impună alegătorilor mai mult brandul formațiunii politice. Astfel pe primul loc s-au clasat socialiștii lui Igor Dodon cu o majoritate în 15 consilii, pe al doilea loc blocul ACUM cu majoritate în 12 consilii, pe cel de-al treilea fiind democrații lui Plahotniuc cu majoritatea în 6 consilii. În celelalte consilii raionale, pentru alegerea președinților de raion ar urma să fie făcute coaliții între partidele care au acces în consilii.
Totuși situația este cu totul alta dacă analizăm lista primarilor aleși din primul tur. Or aici democrații oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc însă sunt fermi pe poziții. Locuitorii a 191 de comune și-au dat votul pentru candidații democrați, fiind urmați la o diferență mare de către socialiști care au 124 de primari aleși. Situația este și mai slabă în tabăra blocului ACUM, unde oamenii susținuți de premierul Maia Sandu și candidatul la șefia capitalei Chișinău Andrei Năstase au reușit să obțină doar 82 de primării în primul tur al alegerilor.
Socialiștii lui Dodon vor coaliții locale cu blocul ACUM
Președintele socialiștilor Zinaida Greceanîi deja a venit cu o ofertă pentru Maia Sandu și Andrei Năstase de a continua formarea coalițiilor și la nivel local atât în consiliile raionale, cât și în cele locale, astfel multiplicând în regiuni formula de guvernare din cabinetul de miniștri și din parlament.
Zinaida Greceanîi, președintele socialiștilor moldoveni: „Ca şi la nivel central, îi invităm pe colegii noştri din blocul „ACUM”, în teritoriu ei, de asemenea, au rezultatele respective, pentru a face o coaliţie şi la nivel raional. Respectiv şi la nivel local fiindcă la nivel de oricare primărie sigur sunt şi colegii noştri din Blocul „ACUM”, de aceea noi le facem invitaţia aceasta oficială, noi vom discuta şi la nivel politic ca să formăm împreună majoritatea.„.
Invitația oficială încă nu a fost comentată de premierul Maia Sandu, dar unele voci din societatea civilă spun că aceste coaliții vor fi formate cel mai devreme după 3 noiembrie, atunci când se va consuma și al doilea tur al alegerilor locale. Totuși, câțiva exponenți ai partidelor ce fac parte din blocul ACUM spun că deciziile vor fi luate mai întâi în cadrul organelor de conducere ale partidelor și apoi vor veni cu un răspuns pentru invitația făcută de socialiști. Ei însă exclud din start formarea unor majorități cu participarea democraților și a Partidului Șor.
Vladimir Bolea, deputat blocul ACUM: „Urmează să se întrunească Consiliul Naţional politic la care vom lua o decizie, după care vom ieşi şi vom face publică poziţia noastră. Orice tip de coaliţie se face din interesul naţional şi reieşind din posibilitatea de a crea oportunităţi pentru soluţionarea problemelor cetăţenilor„.
Alexandru Slusari, deputat blocul ACUM: „Nu am început negocieri pe acest subiect. Mai procesăm nişte date, dar am luat scor bun în vreo 12 raioane, prin urmare preliminar am ajuns la concluzia că am putea pretinde la preşedinţia a 14-15 raioane. Coaliţii cu PD şi cu Partidul Şor se exclud practic, în timp ce cu PSRM, PLDM, PCRM, PUN, USB suntem dispuşi să discutăm cum gestionăm mai departe raioanele. Principial e să asigurăm guvernarea corectă a raioanelor, fără oameni corupţi şi pătaţi.”
Renato Usatâi s-a întors la Bălți, iar reprezentantul lui Șor a câștigat primăria Orhei
Mai este important de punctat în urma acestor alegeri locale revenirea fostului primar al orașului Bălți, Renato Usatâi, care a condus o perioadă de doi ani primăria prin skype, fiind fugar din Republica Moldova pentru că ar fi avut deschise mai multe dosare penale. După plecarea lui Vladimir Plahotniuc de la Chișinău, acesta a revenit în Republica Moldova și a participat alături de partidul său ”Partidul Nostru” la alegerile locale. El a reușit să revină la cârma orașului, Usatâi a câștigat alegerile din primul tur cu un scor de peste 64%. De altfel, formațiunea sa politică a mai reușit să obțină și alte primării locale. Numele lui Renato Usatâi a apărut în mai multe dosare penale care țin de renumitul ”laundormoat rusesc” sau ”spălătoria rusească”, cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est unde sunt implicați apropiați ai lui Vladimir Putin, FSB-ul, companii off-shore, figuri importante a lumii interlope, dar și bănci din Republica Moldova și Letonia.
Cel de-al doilea moment ce trebuie punctat este că orașul Orhei rămâne în continuare o enclavă a imperiului Ilan Șor, pesonaj considerat unul din principalii beneficiari ai furtului miliardului din Republica Modova. După ce deputatul Ilan Șor a fugit din Republica Moldova la puțin timp de la preluarea guvernării de către socialiști și blocul ACUM, acesta și-a lăsat la primăria Orhei pe care a condus-o în ultimii patru ani un înlocuitor. Pavel Verejanu, cu sigla Partidul ”Șor” a reușit să obțină votul a peste 80% din orheieni. De altfel, alegătorii orheieni au povestit că în această campanie electorală ei au fost invitați să discute cu fostul primar Ilan Șor la mai multe întâlniri organizate în parc, la primărie sau în alte locuri publice. Fostul primar i-a convins să susțină noul candidat discutând cu oamenii prin skype sau online.
Lupta pentru Chișinău continuă pe 3 noiembrie
Peste două săptămâni de zile, alegeri în turul doi vor avea loc și la Chișinău. După primul tur de scrutin, socialistul Ion Ceban, care a preferat să participe în campanie fără a afișa sigla partidului pe materialele de promovare, a reușit să obțină peste 40 la sută din voturile chișinăuienilor care s-au prezentat la urne. Pe locul secund s-a clasat liderul blocului ACUM Andrei Năstase, care a reușit să obțină puțin peste 31% din voturile alegătorilor. Totuși, observatorii vieții politice de la Chișinău spun că în aceste alegeri Andrei Năstase a fost destul de absent. Mai mult, Ion Ceban și Andrei Năstase au evitat să se prezinte și să se confrunte în dezbaterile electorale. Liderul blocului ACUM chiar a fost acuzat că nu s-a prezentat la nicio dezbatere televizată, preferând să trimită în locul lui reprezentanți de la partid.
Este pentru a doua oară în ultimii doi ani când Ion Ceban și Andrei Năstase se vor confrunta în cel de-al doilea tur de alegeri pentru primăria Chișinău. În primăvara 2018, învingător a ieșit Andrei Năstase, însă scrutinul a fost invalidat de instanța de judecată în baza unei contestații depuse de Ion Ceban. Atunci întreaga societate civilă, dar și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova l-au acuzat pe Vladimir Plahotniuc că a dat ordin judecătorilor pe care îi controlează să nu-i permită lui Andrei Năstase să acceadă în funcția de primar. Abia cu două săptămâni înainte de alegerile din 20 octombrie 2019, Curtea de Apel Chișinău și-a anulat încheierea anterioară, validând alegerile locale noi din 2018 și mandatul lui Andrei Năstase.
Năstase îl atacă pe Dodon
În căutarea unor mesaje pentru electoratul unionist din Chișinău care a ieșit să-i susțină pe fostul primar de Chișinău Dorin Chirtoacă, și care a obținut peste 10 la sută din voturile alegătorilor, dar și pe istoricul și fostul boxer Octavian Țicu, susținut de alți 4 la sută din alegători, Andrei Năstase a început să îl atace în aceste zile în emisiunile la care participă pe Igor Dodon.
Andrei Năstase, liderul blocului ACUM: „Nu aţi văzut ce ne face Dodon în fiecare zi? Ne tot şantajează, e un soi de şantaj venit din partea acestui domn care ne spune că dacă vrea, într-o săptămână el face o altfel de majoritate. Tot el ne vorbeşte că dacă vrea Partidul Socialiştilor schimbă miniştrii. Eu de ce ar trebui să-l mai ascult şi să-l tolerez atât? Va veni timpul când va răspunde pentru totul”.
Andrei Năstase știe că doar cu voturile dreptei unioniste de la Chișinău poate obține și de această dată victoria în fața lui Ion Ceban, pe care, trebuie să recunoaștem l-a menajat în campania electorală, iar acum caută nici să nu-l supere pe cel care l-a votat la funcția de ministru de Interne, dar și să obțină voturile electoratului lui Chirtoacă și Țicu. Acuzațiile însă nu explică clar prin ce va fi un primar rău Ion Ceban, dacă a fost totuși bun atunci când au votat împreună coaliția de guvernare. Tot ce mai poate promite în acest moment Andrei Năstase este o coaliție în municipiul Chișinău fără socialiști, exercițiu care însă este destul de greu de realizat în condițiile în care socialiștii au 21 de mandate și le-ar mai trebui doar cinci pentru a avea o majoritate în consiliul municipal.
Andrei Năstase, liderul blocului ACUM: „Dacă va câştiga Ceban la nivel local, la nivelul Chişinăului şi cu socialiştii lucrurile se schimbă, ei vor avea o cu totul altă pondere în politicul moldovenesc şi asta este grav. V-am spus care este preferinţa mea, o alianţă proeuropeană care să-mi asigure ca şi primar proiectele de reconstrucţie a acestei Capitale”.
De cealaltă parte Ion Ceban este gata deja să împartă funcțiile. Socialistul are propuneri nu doar pentru Andrei Năstase, ci și pentru unionistul Octavian Țicu și activistul civic Victor Chironda.
Ion Ceban, candidatul socialiștilor pentru Chișinău: „La consiliu, în municipalitate, socialiștii au luat primul loc , 22 de mandate din 51, iar Blocul ACUM 19. Deciziile în Consiliul Municipal Chișinău se iau cu 26 de mandate. Propunerea mea către cei de la Blocul ACUM este să mergem pe o coaliție în acest sens și să avem câteva priorități. Dacă ajung să fiu primar, din cei patru viceprimari pe care-i are Capitala, doi sunt gata să fie numiți din partea Blocului ACUM. (…) Oferta mea și viziunea mea este în continuare următoarea: voi schimba organigrama și voi propune un nou departament de planificare urbană, iar conducerea acestui departament, vreau să fie realizată de către Victor Chironda. Vreau să știți că avem foarte multe proiecte bilaterale cu România: București, Arad, Alba Iulia, Iași. În acest sens, vreau să-i propun domnului Octavian Țîcu sau echipei sale, să preia conducerea unui nou departament al relațiilor bilaterale și proiectelor investiționale, care vin din România”.
Toate aceste declarații sunt făcute însă separat de către cei doi candidați, aceștia încă nu s-au întâlnit față în față la nicio dezbatere, chiar dacă cel puțin Ion Ceban spune că este gata de o dezbatere pe subiectele legate de municipiul Chișinău cu Andrei Năstase. Deznodământul acestei lupte pentru Chișinău îl vom afla peste mai puțin de două săptămâni. Totuși, nu putem nega faptul că omul politic Andrei Năstase, în această campanie electorală a făcut prea puțin pentru a o scoate din mâinile socialiștilor. Să vedem totuși dacă reușește în timpul rămas să convingă pe cei care nu l-au votat în primul tur că merită să fie primarul capitalei, sau totuși va fi lăsat să se întoarcă la Ministerul de Interne, acolo unde reforma stagnează și este necesară o viziune mai clară pentru viitorul poliției moldovenești.