Deși consider că procedura de mediere nu poate fi nicidecum etichetată doar decâteva aspecte, totuşi, pe parcursul acestui articol voi încerca să scot în evidenţă 5 elemente care arată că medierea este cea mai bună variantă la care puteţi apela atunci când vă aflaţi într-un conflict/problemă/dispută/litigiu.
- RAPIDITATE: Procesul de mediere este ținut în vederea soluţionăriide un interval de maxim 3 luni dar, în condiții speciale și având motive temeinice, acest termen poate fi prelungit.
În acestintervalse încearcă găsirea unei soluții eficiente și durabile pentru toate părțile implicate în procesul de mediere. Dacă facem o comparaţie cu rezolvarea litigiului pe calea tradiţională a instanţei de judecată, observăm cărezultatul poate fi modificat sau poate varia în funcție de caz, fapt care deschide alte canale de conflict. Să nu mai amintim de faptul că, odată finalizat procesul prin intermediul instanţei de judecată,de cele mai multe ori simțim că nu ni s-a făcut dreptate. Şi asta deoarece sistemul instanţei funcţionează pe principiul„pierdere-pierdere”(dacă ne gândim la termenele îndelungate, la costurile procesului, la sănătatea noastră, la nevoile rămase neîndeplinite, la sentimentele şi reacţiile necontrolate).
Prin mediere, în schimb, câștigăm timp analizându-ne în profunzime nevoile și sentimentele încă de la începutul conflictului, găsim cea mai bună soluție la problema noastrăîntr-un timp rapid, folositor și obiectiv. O soluție pe care noi o construim șio considerăm viabilă este soluția care ne garantează dreptul la o justiție echitabilă.
- COSTUL:Serviciile de mediere sunt accesibile tuturor, onorariul mediatorului fiind stabilit de comun acord împreună cu părțile încă de la semnarea contractului de mediere, contract care deschide procedura propriu-zisă. De menţionat că onorariul mediatorului trebuie să fie rezonabil și să țină cont de natura, de obiectul, durata și complexitatea conflictului. De altfel, acesta este suportat (dacă nu se stabilește altfel) de toate părțile participante la mediere iar dacă medierea intervine în timpul judecății cauzei, instanța restituie la cerere taxa de timbru deja achitată.
- CONFIDENȚIALITATE, LINIȘTE ȘI ÎNȚELEGEREindiferent de natura litigiului. Caracterul privat al ședințelor de mediere nu poate fi întâlnit în sălile publice de judecată. În spațiul privat al biroului de mediator puteți să vă expuneţi opiniile şi cerințele așa cum simțiți nevoia (respectând pe ceilalți participanți la mediere, respectiv regulile stabilite de fiecare mediator în biroul său), fără a fi judecați de persoane străine. Cu ajutorul mediatorului, care știe să inducă o stare de complicitate neutră și imparțială la problema dumneavoastră, puteți să eliminați toate neînțelegerile, toată încărcătura psiho-afectivăcare a iniţiat şi parcurs conflictul, permițându-vă să găsiți acea pace și liniște interioară care ar trebui să fie principalul scop în soluţionarea unui litigiu. Datorită securității procesului de mediere și a pregătirii mediatorului, la finalul procesului de mediere veţi avea o viziune relaxată și mulţumitoare asupra rezolvării conflictului dumneavoastră.
- FLEXIBILITATE. Participanții la mediere împreună cu mediatorul decid asupra tuturor aspectelor ce țin de mediere, fapt care influentează în mod pozitiv rezultatul la care ajung în final părțile: se poate recurge la mediere înainte și după declanșarea procedurii în instanță (existând posibilitatea de a renunța oricând la mediere), părțile beneficiază de autodeterminarea de a-și alege mediatorul, există posibilitatea încheierii unei înțelegeri parțiale (acord de mediere parţial), medierea propune operarea instituției mandatului de reprezentare în privința părților aflate în conflict etc.
- CÂȘTIG GARANTAT. Prin mediere, toate părțile câștigă, medierea funcționând pe sistemul câștig-câștig (WIN – WIN). Medierea este folosită ca tehnică de soluționare a conflictelor de sute de ani tocmai pentru caracteristicile sale privind celeritatea, costurile accesibile, rapiditatea, confidențialitatea, profesionalismul/pregătirea mediatorilor.
Medierea presupune un instrument elegant de rezolvare a conflictelor pe cale amiabilă, accesibil și de interes pentru persoanele care au un grad ridicat de educaţie psiho-socială, cele carebeneficiază deputereade a decide în nume propriu.
Din experiența mea de mediator pot trage concluzia obiectivă că există o regulă nescrisă a celor care apelează la mediere, un cod deontologic pe care îl cunosc și îl respectă doar cei care au la bază educația responsabilității și a deschiderii către noi oportunități.
Medierea este accesibilă tuturor, dar este selectivă pentru că îşi permite să fie accesată doar de o anumită categorie de persoane, şi anume indivizii care au un grad ridicat de educaţie.
Mediator