Luni, 11 noiembrie, la ceremonia de deschidere a săptămânii aniversare a participat şi primarul Mihai Chirica, care a transmis elevilor şi profesorilor un mesaj de apreciere şi încurajare.
„Este un moment frumos, care reiterează calitatea învăţământului ieşean. Am emoţii la fiecare moment aniversar pentru şcoala ieşeană, atât la cea preuniversitară, cât şi în învăţământul universitar. Iaşul se bucură de un anumit renume în ceea ce priveşte calitatea educaţiei şi asta reprezintă rodul muncii pe care fiecare dintre voi o faceţi cu foarte multă aplecare şi seriozitate.
Suntem într-o zodie foarte fericită în ceea ce priveşte celebrarea învăţământului ieşean. Pe 25 octombrie am aniversat înfiinţarea Universităţii «Alexandru Ioan Cuza», pe 8 noiembrie a fost rândul Universităţii Tehnice «Gheorghe Asachi», acum sunteţi domniile voastre, iar spre sfârşitul lunii vom sărbători înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa». De regulă, noi spunem că toamna se numără bobocii. De data asta, toamna a fost la Iaşi un motiv de mândrie locală în ceea ce priveşte aceste aniversări.
De asemenea, munca noastră, a tuturora, a făcut ca oraşul nostru să crească, iar acest lucru a fost urmare a unui efort comun. Motorul principal este educaţia, aceasta plasând Iaşul printre primele oraşe din ţară.
Ce trebuie să ştie tânăra generaţie este faptul că Iaşul este Capitala Istorică a României, un motiv în plus de mândrie reală faţă de înaintaşii noştri, dar şi de de dorinţă de a-i depăşi. Iaşul este Oraş Regal, dar şi cea mai tânără comunitate din România, aflată într-o creştere vizibilă.
Putem spune că, în trei – patru ani de zile, am devenit un reper de luat în seamă în România.Vă felicit pentru rezultatele obţinute, pentru premiile câştigate de profesori şi elevi, pentru felul în care aţi înţeles că educaţia este temelia acestei societăţi”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În finalul ceremoniei, primarul a dăruit conducerii Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” o plachetă care atestă primirea de către Iaşi a titlului de „Oraş Regal”, precum şi decretul prezidenţial de promulgare a Legii prin care Iaşul a fost declarat Capitală Istorică a României.
De asemenea, edilul a oferit o diplomă aniversară cu ocazia împlinirii a 55 de ani de la înfiinţarea Colegiului „Emil Racoviţă”.