Anna Condurache, în paşi de dans din Rusia până la Iaşi

Un coregraf și maestru studii de balet din Rusia și-a legat viața de România și Iași. Iubirea și pasiunea pentru dans au adus-o pe Anna Condurache acum șapte ani din Rostov la Iași. Nu mai auzise vreodată despre Iași, iar despre România noastră învățase la școală că este o țară ce a făcut parte din lagărul socialist și a avut un regim comunist la fel ca în țara ei. Vine din Rusia și s-a născut în Rostov pe Don, un oraș așezat pe râul Don în apropiere de marea Azov. A făcut dans de caracter la liceul de artă la catedra de coregrafie, iar apoi a urmat o facultate de Cultură și Artă în Krasnodar, Federația Rusă. Acum Anna Condurache este maestru studii de balet la Ansamblul artistic profesionist „Constantin Arvinte” din Iași.

0
615

Istoria Annei Condurache pare a fi ruptă din acele istorii de dragoste care îți schimbă viața. Ori în cazul ei, dragostea chiar i-a schimbat ireversibil traiectoria vieții. Și-a întâlnit soțul în unul din multiplele turnee pe care le-a făcut prin Europa și Asia cu ansamblul de dans popular ”Kalinka” din Krasnodar. Alesul inimii însă a fost un bărbat din Iaşi. Ea dansa pe scenă, iar el răspundea de jocul de lumini ce însoțea spectacolele de dans. În 2011, când ieșeanul i-a propus să se mute în România, Anna Condurache a lăsat cariera sa didactică și artistică, și a ajuns la Iași. Chiar dacă decizia nu a fost una ușoară, totuși de șapte ani trăiește în capitala Moldovei. ”Nu am fost surprinsă tocmai plăcut în momentul când am ajuns în România. Era iarnă și veneam din Viena. Drumul meu cu autocarul prin toată România nu m-a impresionat deloc. Atunci am avut un moment de regret chiar în autocar. În Iași când am ajuns nu era zăpadă, era gri și trist. Însă am un soț minunat, altfel nu veneam aici”, povestește cu bucurie în voce Anna Condurache primele impresii despre România.

A renunțat la dans și a ajuns să muncească în bucătărie

Atunci când a ajuns la Iași, Anna nu vorbea românește. Din această cauza nu a putut profesa în domeniul în care își făcuse studiile pentru că în orice liceu sau școală din Iași era necesar să cunoască limba română.

”A trebuit să lucrez la bucătărie la început pentru că acolo m-au acceptat să lucrez fără să cunosc limba română. Spun la toți această istorie și nu-mi este rușine. Am luat decizia de a veni în România, dar trebuia să-mi câștig existența și independența de soț ca să vorbesc în română. Și altă sursă decât angajarea nu am văzut pentru a învăța limba română. Așa că am lucrat aici în bucătărie timp de șase ani”, ne povestește maestrul studii de balet despre cum a reușit să se integreze la Iași.

Cea mai grea expresie în română a fost să spună ”cu plăcere

Într-un final Anna Condurache a învățat limba română de la colegele ei cu care a muncit în bucătărie. Primele cuvinte în română au fost expresia ”cu plăcere”. De altfel, aceasta i-a dat mari bătăi de cap.

”Le-am scris pe o foaie cu alfabet chirilic și de fiecare dată când voiam să le spun trebuia să mă uit în foaie. Nu știu de ce nu am putut să rețin mai ușor acest cuvânt absolut necesar, dar care pentru mine era greu. Mi-a luat ani de zile ca să vorbesc la un nivel acceptabil limba română ca să pot profesa. Evident că și acum simt lipsa cunoașterii gramaticii limbii române, dar am o speranță foarte mare. Fiica mea cea mare, peste doi ani de zile va merge la școală. Așa că am să învăț gramatica română odată cu ea. Am totuși un viitor și nu voi rămâne la acest nivel”, ne povestește cu multă bună dispoziție coregrafa.

Pentru că nu cunoștea bine română, oamenii erau nepoliticoși cu ea

Chiar dacă este o fire foarte veselă și povestește cu mult entuziasm despre cum s-a adaptat la Iași și în România, Anna Condurache recunoaște că la început i-a fost foarte greu.

”Cel mai dureros a fost necunoașterea limbii române. Cu ani în urmă, atunci când nu înțelegeam ceva, răspunsul oamenilor era mai puțin politicos. ”Ce cauți aici dacă nu știi să vorbești românește?”, așa îmi spuneau. Accentul meu este foarte asemănător cu cel din Republica Moldova și foarte mulți își făceau concluzia că sunt de acolo, fără să înțeleagă că în jurul României mai sunt și alte țări din care poți veni și să ai un accent asemănător, și mă trimiteau repede peste Prut. Dar nu am aplecat capul să povestesc la fiecare că nu aveți dreptul să îmi spuneți așa. Acum mult mai puțin mi se întâmplă să mai am asemenea situații. Pentru că și eu am învățat mult mai bine limba română și cercul meu de cunoștințe, serviciul de la Ansamblul „Constantin Arvinte”, toate acestea m-au adus la un nivel unde nu mai întâlnesc oameni care să-mi mai spună așa cuvinte. Oamenii lucrează la un alt nivel și pot aprecia cunoștințele mele și îmi iartă că mai greșesc gramatical undeva”, își amintește Anna Condurache despre primii ani la Iași.

A revenit la dans și este maestru studii de balet

De un an de zile a revenit la dans, la meseria de maestru studii de balet și la dansul de caracter. De altfel, spune că este îndrăgostită de dansul popular românesc și că acesta s-a păstrat atât de bine în România. În acești ani deja a deprins să danseze hora și sârba, pentru că a învățat-o soțul atunci când mergeau la nunți sau alte evenimente de familie.

”Înainte de a ajunge în ansamblul ”Constantin Arvinte”, când mergeam la nunți, fără să știu nimic despre dansul popular românesc, m-a impresionat foarte mult că este dansat în general de toți oaspeții de la petrecere. La o sârbă sau la o horă dansează absolut toți și mă întrebam de unde știu să danseze în același pas. De exemplu, dacă facem comparație cu Rusia, noi nu mai avem așa ceva. Această cultură de a dansa dansuri populare la modul general este pierdută în Rusia. Este doar un dans scenic pentru cei care pricep. Aici cultura dansului popular este păstrată și este uimitor”, ne spune Anna Condurache.

La Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte”, coregrafa este responsabilă zilnic de exercițiile de dans clasic cu exercițiile la bară, exercițiile la mijloc sau alegro ale dansatorilor, dar și de exercițiile de dans de caracter. Coregrafa spune că acestea sunt foarte importante pentru pregătirea fizică și postura scenică a dansatorilor, și îi învață noi tehnici de execuție și le îmbogățește cultura generală.

”Mi-am dorit să-mi continui cariera didactică și chiar dacă mi-a luat șapte ani am ajuns aici. Țin foarte mult la acest loc de muncă și apreciez foarte mult înțelegerea managerului, a ansamblului pentru greșelile pe care le mai fac atunci când vorbesc. Pentru dansul clasic sunt termeni clasici în limba franceză cunoscuți de toți și eu îi cunosc foarte bine. Dansul de caracter nu are însă un vocabular unificat pentru toți și traduc mecanic unele expresii care nu întotdeauna sunt foarte potrivite. Așa că trebuie să mulțumesc dansatorilor din ansamblu că uneori greșesc”, ne povestește Anna Condurache despre revenirea la cariera didactică și dans.

Vrea să ajungă cu ansamblul de dansuri populare de la Iași în Federația Rusă

Chiar dacă i-ar plăcea să călătorească din nou prin turnee în Europa cu Ansamblul ”Constantin Arvinte”, totuși își dorește să ajungă în primul rând cu dansul popular românesc în Rusia.

”Chiar dacă nu am să fiu originală, dar eu aș vrea să aduc ansamblul nostru în Rusia. Eu, ani de zile, cât am făcut studii acolo nu am întâlnit acest stil de dans. Noi am făcut și dans polonez, unguresc, polca și multe alte dansuri populare, dar dansul românesc era ocolit. Așa că vreau să ajungem în Rusia să le fac cunoștință și colegilor mei. Să aduc o picătură din cunoștințele mele și din cultura României pentru că nu este cunoscută publicului din Federația Rusă. Merită să îl vadă rușii pentru că este foarte frumos, interesant, ritmic, curajos, haios și foarte aproape la caracter de dansul popular rus”, ne spune Anna Condurache.

Iașul i-a devenit locul unde se simte acasă

În următoarea perioadă Anna Condurache spune că va rămâne în Iași. Recunoaște că în acești șapte ani de când a venit orașul s-a schimbat mult. Însă, și ea s-a schimbat.

”Îmi vine greu să spun acum ce îmi place în Iași. Mai ales că eu mă asociez mai mult cu o buruiană pe care unde o pui acolo crește. Nu sunt o floare foarte pretențioasă. Așa că, nu pot spune că Iașul mă inspiră să stau aici, dar cred că eu totuși m-am adaptat și am aplecat capul în fața Iașului și stau acolo unde m-a pus. Dar e frumos Iașul cu Palatul Culturii și parcurile din Copou sunt minunate. Și zona Moldovei în întregime, pentru că merg și am călătorit cu spectacolele și în Durău și în Piatra Neamț. Este frumoasă și deosebită. Și sunt oameni buni ca în orice alt popor”, ne spune la final maestrul în studii de balet Anna Condurache.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments