Au semnat contractul de „Reabilitare şi modernizare zona de agrement C. A. Rosetti”

Primarul Mihai Chirica și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, Vasile Asandei, au semnat joi, 14 noiembrie, contractul de finanțare europeană pentru proiectul „Reabilitare şi modernizare zona de agrement C. A. Rosetti”.

0
51

Valoarea totală a proiectului este de 13.928.129,86 lei, cu TVA (circa 2,92 milioane de euro), din care contribuţia proprie a Municipiului Iaşi este de 569.884,06 lei. Finanțarea este asigurată prin intermediul Programului Operaţional Regional – Axa 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Obiectivul specific 4.2: „Reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din muncipiile reşedinţă de judeţ”.

Durata sa de desfășurare este de 36 de luni şi va presupune înfrumuseţarea zonei de agrement C. A. Rosetti, incluzând reconversia şi refuncţionalizarea a 17.912 metri pătraţi de teren neutilizat.

„Este un proiect de reabilitare de spații verzi, într-o zonă în care au fost și construcții. Cu această ocazie vom demola clădirile aflate într-o stare avansată de degradare existente pe terenul respectiv şi care nu aparţin patrimoniului cultural naţional, vor fi amenajate străzile adiacente, aleile pietonale și spaţiile verzi. Mai exact, se va defrișa vegetația existență, se va modela terenul, după care se vor planta plante perene, arbori și arbuști și se vor gazona suprafețele rămase libere. De asemenea, vor fi create facilităţi pentru recreere pe terenurile amenajate, adică zone speciale pentru practicarea sportului și locuri de joacă pentru copii, va fi funcţională o reţea de Wi – Fi cu acces public, vor fi instalate sisteme de supraveghere video, vor fi montate elemente de mobiler urban, vor fi făcute racordări la reţelele de utilitate publică şi sisteme de irigaţii şi iluminat. Nu vom insista pe amenajarea locurilor de parcare, pentru că vrem să descurajăm utilizarea autovehiculelor personale pentru a ajunge până acolo. De aceea am inițiat demararea unui traseu public de călători, care va funcționa inelar pe traseul C. A. Rosetti – Cârlig – Sărărie, și vom amenaja parcări pentru biciclete”, a declarat primarul Mihai Chirica în cadrul unei conferințe de presă care a inclus și semnarea contractului de finanțare.

 

Municipiul Iași, cel mai important beneficiar al POR – Axa 4

Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, Vasile Asandei, a declarat că municipalitatea ieșeană este cea mai activă din regiune în ceea ce privește contractele din cadrul Axei IV a Programului Operațional Regional.

„Semnăm un nou contract de finanțare pe Axa 4, o axă foarte dorită de municipiile reședință de județ. Municipiul Iași este cel mai important beneficiar pe ea, mai ales că ere și cea mai mare sumă alocată. Avem semnate mai multe contracte, acum începem și implementarea lor. Primăria Municipiului Iași deja se pregătește să vină cu cereri importante de rambursare încă din acest an, pentru a ne face ținta de absorbție și să evităm dezangajarea fondurilor europene. Sper să țină ritmul și să ne pregătim cu și mai mare atenție pentru viitor. Anul 2020 va fi și el foarte greu pentru că va trebuie să implementăm toate proiectele ale căror contracte de finanțare le-am semnat și, totodată, va trebui să ne pregătim pentru următorul exercițiu financiar, care va începe peste un an”, a declarat Vasile Asandei.

Conferința de presă a fost transmisă live online, iar înregistrarea poate fi văzută pe canalul nostru Youtube: https://youtu.be/IRCIVDNL-Vo și pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi/videos/2514761621894773/

Un alt proiect redactat de municipalitatea ieșeană pentru a fi finanțat în baza Programului Operaţional Regional – Axa 4 – Obiectivul specific 4.2 și aflat în prezent în analiza Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord – Est este „Oaza de verdeaţă din cartierul nostru”. Ca și în cazul proiectului „Reabilitare şi modernizare zona de agrement C. A. Rosetti”, documentaţia a fost depusă spre finanţare la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, unde, în urma evaluării, a fost admisă din punct de vedere al conformităţii administrative şi eligibilităţii. Ulterior, ca urmare a evaluării tehnico-economice, proiectul a fost selectat pentru finanţare conform scrisorii pentru demararea etapei precontractuale din 20 august 2019.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 8.081.887 de lei, cu TVA (aproape 1,7 milioane de euro), din care cofinanțarea municipalității de 174.720,15 lei, iar durata de realizare a proiectului la 28 de luni.

„Oaza de verdeaţă din cartierul nostru” este un program comunitar de revitalizare a spaţiilor publice abandonate sau degradate de mici dimensiuni, vizând reconversia şi refuncţionalizarea a 12.741 de metri pătraţi de teren neutilizat. Terenurile care urmează a fi înfrumuseţate sunt situate pe aleea Prof. I. Simionescu (2.664 metri pătraţi), strada Bradului, nr. 17 A (4.250 metri pătraţi), strada Egalităţii, nr. 27 A (2.519 metri pătraţi), strada Butnari, nr. 13 A (1.673 metri pătraţi) şi strada Romană (1.635 metri pătraţi).

Până în prezent Primăria Municipiului Iași a semnat contractele de finanțare nerambursabilă în baza Programului Operaţional Regional – Axa 4, precum și contractele de lucrări de construire pentru proiectele „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” (114,197,308.33 lei, circa 24 de milioane de euro) și „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” (114.359.729,95 lei, aproape 24 de milioane de euro).

Luând în calcul și suma aferentă proiectului „Reabilitare şi modernizare zona de agrement C. A. Rosetti”, valoarea contractelor deja semnate de municipalitatea ieșeană prin Programul Operaţional Regional – Axa 4 depășește 50 de milioane de euro.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments