Pe 20 noiembrie 2019 la Iași va avea loc întâlnirea consorțiului proiectului CIVIC eSTATE, finanțat prin Programul URBACT III, cu participarea reprezentanților tuturor partenerilor din cadrul proiectului. În acest context, vă invităm pe data de 15 noiembrie 2019, ora 10:00, la Sala Pogor a Primăriei Municipiului Iași la o întâlnire de lucru pentru a iniția o colaborare de viitor pentru înființarea la Iași a unui CENTRU MUNICIPAL DE ROBOTICĂ PENTRU COPII în suprafață de aproximativ 3000 mp.
Ar fi foarte util și eficient să pregătim fiecare o schiță de concept pentru amenajarea unui spațiu care a avut inițial o altă destinație (cantină școlară).
Parteneriatul proiectului: Primăria Napoli (lider), Gdansk (Polonia), Municipiul Iaşi, Presov (Slovacia), Barcelona (Spania), Ghent (Belgia), Amsterdam (Olanda).
Rețeaua Civic eState se axează pe provocarea din domeniul politicilor publice de co-proiectare și co-administrare cu locuitorii orașului a unor instrumentele legale și de sustenabilitate cu privire la administrarea bunurilor urbane. Revigorarea patrimoniului istoric urban reprezintă o provocare culturală, economică și socială, dar și o impulsionare a orașului de a-și redefini identitatea, prin crearea unei legături cu cetățenii și sectorul privat / antreprenorial.
Obiectivul rețelei este de a transfera, cu adaptări și îmbunătățiri adecvate, bunele practici ale orașului Napoli în ceea ce privește administrarea bunurilor urbane la nivelul fiecărui partener.
Rezultate așteptate „Learning city”: nivel de transfer – proiect pilot de co-administrare a bunurilor urbane, proces de învățare, identificarea aspectelor ce pot fi transferate și a resurselor necesare pentru aceasta.
Adaptarea unor componente ale exemplului de bună practică la contextual urban:
– implicarea comunității și a actorilor locali interesați în problematica proiectului
– găsirea soluțiilor legale și de reglementare a co-administrării bunurilor publice,
– identificarea unui posibil mecanism de finanțare a acestuia.
Propunerea Primăriei Municipiului Iași este de a înființa un Centru Municipal de robotică pentru copii prin reamenajarea unui spațiu, cu sprijinul tuturor membrilor din sectorul IT existent la nivelul Municipiului Iași, în contextul implementării unui proiect pilot la nivelul Municipiului Iași.
Ne propunem să definim împreună cu dumneavoastră modul de reamenajare și co-administrare a acestui spațiu, pentru a servi scopului final de atragere a unui număr cât mai mare de copii către universul roboticii.