Gimnastica ritmică ieşeană este în topurile naţionale şi internaţionale

Profesorul Constantin Radu oferă tinerelor gimnaste posibilitatea a-şi vedea visul cu ochii şi anume, cel de a urca în clasamentele naţionale şi internaţionale. El coordonează şi învaţă zi de zi zeci de sportive pentru a aduce un renume Iaşului în lumea sportului. Încă din momentul în care ele intră în sală, descoperă că gimnastica este un sport deosebit. De-a lungul timpului, gimnastele de la Clubul Sportiv Şcolar de Gimnastică Ritmică Anghel Saligny au obţinut rezultate importante la toate competiţiile la care au participat. Chiar dacă resursele pe care le au sunt modeste, acest lucru nu le impiedică să facă performanţă la nivel internaţional.

0
748

Săptămâna aceasta, o parte dintre sportivele Clubului Sportiv Şcolar de Gimnastică Ritmică  Anghel Saligny vor participa la Campionatul Național de Gimnastică Ritmică, competiție la care echipa de la Iași speră să obțină ca în ceilalți ani, primele locuri.

“Mergem la Cupa României cu doua junioare şi două senioare. Fetele au 14 şi 15 ani, au participat anul acesta la Campionatul Mondial unde au luat locul şase. Tot anul acesta, la Jocurile Europene au luat locul patru şi cinci. Acum două săptămâni, fetele la panglică au devenit campioane naţionale. Aniţei Laura este campioană absolută la juniori la mingi, la coardă, la măciuci şi locul doi la panglică. Rezultate sunt şi la cei mici. M-am bucurat că rezultatele sunt publicate, părinţii lor sunt bucuroşi că copii lor reprezintă cu cinste oraşul Iaşi,” a spus profesorul Constantin Radu.

Multe dintre micuțele gimnaste au evoluat pe parcursul anilor și au ajuns ca după mii de ore de antrenamente să fie cele mai bune. Două astfel de exemple sunt Andreea Verdeş, la senioare, şi Laura Aniţei, care obțin numai locuri fruntașe de ani de zile. Ele au făcut față unor antrenamente exigente care le-au adus în primele locuri la toate competițiile la care au participat. Și nu au fost deloc puține. Cele două gimnaste de lot național pregătite de profesorii Cătălina Radu și Constantin Radu au obținut împreună zece medalii, dintre care cinci de aur, patru de argint și una de bronz. Cât despre antrenori… Cu greu reușesc să exprime în cuvinte devotamentul și munca ce se află în spatele acestor reușite.

“Pentru mine… M-am legat definitiv de gimnastică de 45 de ani, nu pot să mă mai desprind până la sfârşitul vieţii mele. Am multe fete care au făcut gimnastică de la patru ani, apoi au urmat Facultatea de Educaţie Fizică şi sunt specialiste. Ca un copil să ajungă la europene şi mondiale, şi să fii în primii 600-700 spre finală, şapte concursuri naţioanale este un lucru foarte mare”, spune mulţumit profesorul Radu.

Performanța cere sacrificii

Asta au spus-o toți sportivii și prețul plătit de fiecare este unul incomensurabil: renunțarea la timpul liber, la prieteni, la activitățile care, poate, ar fi normale pentru un copil, însă pasiunea este deasupra tuturor acestor lucruri.

“Ca să ajungi la Cupa României trebuie să ajungi să te califici la alte concursuri înainte, la concursuri naţionale. Primele şase gimnaste de la fiecare categorie. Numai dacă te califici în primii şase, atâta poţi să fii. Noi ne-am calificat şi ne bucură foarte mult pentru că şi anul trecut am câştigat şi poate că şi anul acesta o să o facem. Lucrăm, este greu pentru că fetele trebuie să meargă şi la şcoală, au teme, două antrenamente. Sunt multe probleme la care căutăm soluţii pentru că fetele noastre îşi doresc să facă performanţă. Ele sunt mai mult în sală”, a mai spus antrenorul.

Poate că singura dorință pe care o are profesorul Radu este ca fetele pe care el le antrenează să rămână cele mai bune și, de ce nu, să primească sprijinul statului pentru a avea o sală nouă .

“Singur nu am putut să fac asta, decât împreună cu colectivul, Cătălina Radu care este antrenoare, Oana Cosma. Şi nu am fi reuşit dacă nu am fi avut sprijinul Inspectoratului Şcolar, Primăria Municipiului Iaşi , Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport care ne mai dă sala. Noi mergem în Moscova, Ucraina, Bulgaria, Italia şi sper că pe viitor, cei care ne conduc să se ocupe şi de sport, să facă săli pentru că suntem nişte ambasadori în România”, a spus profesorul Radu.

De mai bine de 40 de ani, clubul îşi desfășoară activitatea în aceeași sală. Dacă sportivele ar avea o sală mult mai spațioasă, ar putea să aibă rezultate mult mai bune.

“Eu sunt mulțumit de faptul că reușesc să am unde să lucrez și că pot să ajut copii să ajungă mai departe. Am luat și la europene și la mondiale locuri foarte bune. Sala mea are o înălțime de șase metri 20, deci nu pot să lucrez la un concurs internațional unde să ader la o sală de zece metri unde se fac doar anumite exerciții”, a conchis Radu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments