Haina îl face pe om! Ținutele politicienilor, analizate de un designer

Haina îl face pe om. Prima impresie contează. Nu e deloc în pas cu moda. Sunt doar câteva expresii folosite de cetăţeni atunci când analizează o persoană publică. Fie că vorbim de politicieni, de oameni de afaceri sau persoane cu funcţie, ţinuta trebuie să fie una pe măsură. O recunosc şi designerii care au analizat ţinuta mai multor politicieni ieşeni. Cine se îmbracă cel mai bine, dar şi cine stă cel mai prost la capitolul ţinută.

0
1889

7 Est a analizat împreună cu un designer ținutele înalților funcționari publici care au ieșit în evidență fie cu cele mai bune costume, în cazul bărbaților sau cele mai îndrăznețe vestimentații ale femeilor. După părerea creatorilor de modă, cel mai bine îmbrăcat funcționar public este primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. Edilul îmbracă haine croite chiar în Iași, la prețuri modeste. În tabăra femeilor, senatoarea Iulia Scântei este cea mai apreciată și cel mai bine îmbrăcată, cu un stil unic, reușind să iasă în evidență nu doar prin culorile îndrăznețe pe care le poartă, ci și prin colecția impresionantă de pălării.

Primarul – Nota 10

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași are ținute de calitate, sigure, cuminți, cu bun simț, și un look impecabil.

„Ceea ce am observat din prima este că dintre toți, Mihai Chirica se îmbracă cu haine din materiale mai calitative la costume. Se vede clar că e o calitate mai ridicată. El merge pe culori sigure, cromatice, care vin foarte bine, necesare, normale. Unde îndrăznește este mai mult la o cravată. Ținuta smart casual, unde are un sacou vișiniu, este foarte bine aleasă. A ales nuanțe simple, de bază, cuminți, corecte. Chiar dacă acel vișiniu iese în evidență, este o combinație reușită. Am observat însă și faptul că o parte din sacouri sunt prea lungi și aici sunt sigură că își cumpără sacourile de serie. Trebuie să existe o proporție corectă. Dacă e un costum de serie nu poți să îi tai din lungimi, dacă îl tai îi strici modelul, designul. Eu i-aș recomanda ca atunci când își achiziționează un costum să se uite mai atent la lungimea sacoului. Apreciez mult că totuși se uită la calitate și aceasta este zona cea mai sigură. El merge pe culori de siguranță, iar acest lucru mi se pare normal pentru că totuși e primar. Nuanțele pe care le alege, sunt din zona de nuanțe sobre și cel mult pune accent pe puțină culoare fie la o curea, o cravată. Eu încurajez foarte mult un stil personal, dacă el se simte confortabil, din punctul meu de vedere e în regulă. La domnul primar se vede clar că se simte foarte bine cu nuanțele pe care le poartă. Și cromatic merge în zona cuminte, cu bun simț, ăsta e stilul lui și chiar îi recomand să și-l păstreze pentru că își alege ținutele foarte bine. El este un primar și este o imagine a orașului și este atent la detalii”, a explicat Ramona Cervenciuc, Founder la Costume cu ATITUDINE.

„Ținutele mele sunt croite în Iași, iar pentru mine costumul este uniforma mea” – Mihai Chirica

“Încerc să păstrez o linie de bun gust într-un buget rezonabil pentru că nu am haine scumpe, recunosc. Fără să dau nume de firmă, cel mai scump costum al meu este 1900 de lei luat de pe piața ieșeană. De regulă m-am îmbrăcat doar de pe piața ieșeană, ceea ce oferă comerțul nostru. Sunt culori preferate pe care le folosesc, sunt culori care îmi aparțin din copilărie și adolescență ca și ținută în special cele legate de albastru sau bleumarin. Este adevărat că la unele sacouri ar trebui să intervin cu scurtarea mânecii ca să rămână cât mai vizibilă o parte din manşeta cămăşii. Nu folosesc nici cămăşi prea colorate, domină albastru, bleumarin şi alb. Şi la culori de costum am şi culori mai extravagante pe care le folosesc, dar încerc să le folosesc ca să nu atragă foarte tare atenţia. Sunt ţinute de lucru, pentru că în aceleaşi ţinute eu trebuie să pot să am o întâlnire şi cu un ambasador, să mă prezint şi într-o conferinţă de presă, să ies și într-un șantier. Nu te poți duce în frac pe șantier, dar trebuie să ai o ținută care să atragă cât mai puți atenția când ești acolo. În fiecare dimineață îmi aloc o oră înainte să ies din casă, indiferent cât de mult vreau să mă grăbesc și nu ca să mă aranjez. Deșteptarea, ras, duș, îmbrăcat, mâncare la căței, pisică, pregătirea copiilor pentru școală, toate iau o oră pe ceas. Pentru mine costumul este uniformă. Eu mai glumesc și spun că e salopeta mea de serviciu. Sunt deja de 17 ani în costum, câteodată îmi doresc să am și alte ținute pe mine și asta îmi permit în weekend să vin îmbrăcat mai lejer, ceea ce mă face să mă simt la fel de bine. Nu renunț să îmi iau haine lejere, chiar dacă unele sunt încă cu etichetă și nu apuc să le port. Însă eu îmi mențin greutatea constantă și aș putea să port orice, oricând”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

 

Vasile Toma, senator – Nuanțe și combinații sigure

„Din punct de vedere cromatic și cum arată combinațiile și ținutele, Vasile Toma își alege culorile corect și asta vine din prisma funcției. Merge pe nuanțe și combinații sigure. Decât să îndrăznești și să nu știi sigur și nu stăpânești culorile, mai bine mergi pe zona nuanțelor sigure. Ceea ce am observat este însă că sacourile îl cam strâng în zona bustului. Drept urmare se văd câteva mici cute, la mâneci se mai cutează și e normal, dar la bust nu este normal. Eu i-aș recomanda să își facă la comandă sau ajusteze un pic sacourile. În general dacă le cumperi de pe serie, nu se poate intra în modificare. Este alegerea fiecăruia fie îl alegi de pe serie și faci un compromis, ori mergi pe comandă și iese cum trebuie. Folosește cămăși cu gulere pe care îl avantajează și e cam destul de dificil să greșești atunci când mergi pe astfel de ținute”, a catalogat ţinuta senatorului Vasile Toma designerul Ramona Cervenciuc, Founder la Costume cu ATITUDINE.

Marius Bodea, deputat – Ținute prea îndrăznețe și are nevoie de consilierea designerilor

„Ceea ce am observat eu la el este că merge pe combinații îndrăznețe și asta poate fi interesant. Am apreciat că sacourile alese în carouri le are în linii, ceea ce este un detaliu de calitate. În schimb am și observat că uneori îndrăzneala asta se duce foarte puțin și poate fi interpretată greșit. Noi recomandăm atunci când facem combinații cromatice și nu lucrezi în domeniu să se meargă pe maxim două culori puternice. De exemplu el are sacou mov, cămașă roz, adică în partea de sus avem culori pastelate și partea de jos avem culori pământii. În general se recomandă să se facă o combinație din gama de culori pastelate și culori de bază sau invers culori pământii și culori de bază. Aici, la el, e cam exagerată treaba și parcă spui că sunt din două filme complet diferite, partea de sus și partea de jos nu au nicio treabă una cu alta. I-aș recomanda să stăpânească un pic combinația cromatică. Se parte că acesta e din stilul lui, pare o persoană mai îndrăzneață și îmi place această idee, nu e nimic greșit, dar e foarte important felul în care le combinăm. Foarte interesantă e combinația și la costumul bleumarin albastru și faptul că și-a pus acea cravată înflorată, e foarte interesant ca și detaliu și aici vorbim de o combinație reușită, puțin îndrăzneață.  De exemplu la ținuta unde predomină verdele, alea două verzi nu prea au ce căuta una lângă alta. În general, dacă este să mergem tot pe aceeași nuanță, ea trebuie să fie foarte, foarte apropiată. Aici, dacă te uiți foarte atent, vezi două nuanțe de verde pe sacou și mai vezi și o nuanță de verde la cravată și îți fură prea tare ochii. De exemplu dacă mergea cu oricare nuanță din sacou era în regulă sau o culoare pământie cum ar fi un maro. Verdele iese prea tare în evidență, pentru mine este o agresiune și totuși e în Parlament făcută fotografia. Nu mă deranja, eu chiar încurajez să fim un pic distinctivi, dar în Parlament preferam să pun o altă cravată, dacă tot ne-am hotărât să mergem pe acea combinație, care este destul de îndrăzneață. Per total aș fi lăsat culori de bază, ceva cuminte, ca să iasă o ținută interesantă, dar cu bun simț. Uneori avem tendința să exagerăm prea mult, putem să ieșim în evidență fără nicio problemă, dar alegând ținute sigure. În ținuta unde predomină vișiniul, cumva a mers către zone pământii. Dar per total avem un curcubeu acolo, avem carourile, avem bleumarin, luăm încălțămintea vișinie, dar avem curea maro. În general se recomandă ca și cureaua și încălțămintea să fie în aceeași nuanță. E mult prea mult din punctul meu de vedere, partea de jos strică toată ținuta”, a precizat designerul Ramona Cervenciuc, Founder la Costume cu ATITUDINE.

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean – Stil mai sobru, i se potrivește tunica

„Văd că domul Maricel Popa are un stil mai sobru. Din păcate trebuie să îl taxez, niciodată nu se închide la sacou al doilea nasture de jos. Se vede urât pentru că tot timpul se închide doar primul. Per total și Maricel Popa merge pe lucruri sigure și nu văd să aibă un stil anume. Unele sacouri sunt lungi și par a fi de acum 100 de ani și sunt prea largi. În schimb îmi place cum îi stă în sacoul tip tunică, parcă ăsta ar fi stilul lui. Nu îi stă rău nici cu roz. Însă eu cred că costumele lui sunt cam prost lucrate, îmbinarea de la sacouri pare una mai sus și una mai jos”, a specificat designerul Ramona Cervenciuc.

 

 

Cătălin Moroșanu – Stil casual, cămăsi bine alese

„Se vede clar că este sportiv și se înțelege de la sine că stilul lui este unul casual. Fiind o persoană cu mușchi, de multe ori văd niște cămăși care se așează bine în zona pieptului și îi spun bravo pentru că are grijă la acest lucru și le alege cum trebuie. Din punct de vedere al nuanțelor sunt normale. Eu îl văd cu un stil comod, relaxat și liniștit. Uneori ne place o persoană pentru că are un anumit stil, nu neapărat trebuie să îl etichetezi. Văd la el o încercare, își mai ia câte un sacou, câte o cămașă, clar că își dorește să aibă o ținută cât mai comodă”, spune Ramona Cervenciuc.

 

Camelia Gavrilă, deputat – Atenție la forma fustelor

„Dacă ne gândim cât se poate de logic este foarte bine că optează pe fuste mai lungi, ceea ce este foarte bine pentru vârsta ei, pentru structura ei. În schimb dacă stăm să comparăm câteva ținute ale ei, fustele drepte o fac și mai mare și mai lată și singur nu îți dorești să faci acest lucru. Eu i-aș recomanda să păstreze aceste lungimi pentru că i se potrivesc, însă e foarte importantă forma fustei. I-aș recomanda să arunce acel costum albastru și asta pentru că o face de două ori mai mare decât este. Eu văd că există o preferință la fustele astea drepte care din punctul meu de vedere, pentru structura ei, nu este cea mai bună alegere. Se îmbracă cu bun simț, merge pe sacouri de bun simț”, a declarat Ramona Cervenciuc.

 

Iulia Scântei, senator – Îndrăzneață în ținute, cu atitudine, știe să combine culorile, pălăriile o scot din „tipar” – Nota 10!

„Este foarte îndrăzneață și chiar lucrul acesta îl apreciez, se vede că are un stil personal al ei și recomand să și-l păstreze. Are nota zece cum a combinat albastru și cu galbenul portocaliu, este genial și asta i se potrivește, e stilul ei și felicitări, arată extraordinar de bine. Faptul că poartă pălării este exact acolo unde trebuie, știe să și le aleagă și să le poarte. Știe să se îmbrace și cu lucruri lejere, în rest nu își scoate în evidență ceea ce nu ar trebui. Stilul ei smart casual îmi place foarte mult și știe să își aleagă ținutele care o avantajează, corect alese”, a declarat Ramona Cervenciuc, Founder la Costume cu ATITUDINE.

 

 

Iulia Scântei – „Trebuie să fim atenți la ținutele noastre, iar în același timp să purtăm culori care ne fac bine”

„Ținutele mele sunt o chestiune de gust, format în timp și probabil o cunoaștere bună de armonie vestimentară a corpului meu și diversele formule vestimentare, propuneri de ținute. Pălării port dinainte să intru în politică, de fapt port de când mă știu și sunt colecționar de pălării. Am peste 150 de pălării și nu doar pentru evenimente de iarnă sau de vară, de ceremonii sau sportive. Folosesc şi designeri străini la pălării, din Spania, din Marea Britanie. În ultimii ani m-am axat mult și pe designeri români, chiar și din Iași. E greu din aspectul timpului să avem ținute cât mai potrivite, iar pentru unii asupra accesului la produse vestimentare de calitate. E greu, necesită timp, mărturisesc că am momente când mă gândesc cu o săptămână înainte față de un eveniment ce anume am să port, să îmi dau seama și care este protocolul. Singura problemă la noi, mai ales că avem contact cu presa este evitarea repetiției. În România se critică foarte mult împrejurarea când cu o ținută devii repetitivă. Și atunci chiar dacă port aceeași rochie, dar o asortez cu o altă pălărie pot să obțin o ținută nouă și astea sunt micile trucuri. Trebuie să ne obișnuim să purtăm haine în care ne simțim bine, care să fie confortabile, care ne sunt potrivite și după temperament și după funcție, împrejurare. Când ești într-un partid politic, trebuie să fii atent la ce culori porți și toată lumea are pretenția să îi porți doar culorile, în cazul meu galben și albastru. Recunosc că în ultima perioadă mi-am completat garderoba cu ținute galbene, albastre, mai cu seamă în campanie. Dar nu voi evita să port și alte culori. Cei care ocupă funcții publice și sunt persoane publice mai au multe de învățat în materie de educație vestimentară, de la cum să se asorteze, să își aleagă ținuta pentru un eveniment, de fapt cum să nu fie neglijent, să arate îngrijit. Politicienii români sunt în extreme. Dar cred că sunt chestiuni cu care vin de acasă și poartă ținute exagerat. Mai e loc, după părea mea. Nu strică să citim și cărți, nu strică să ascultăm și sfaturile celor din domeniu”, spune Iulia Scântei.

 

Cosette Chichirău, deputat – Ținute mai masculine

„Eu o văd cu un stil mai smart casual, mai băiețoasă și nu o văd să poarte tocuri. Văd că merge mai mult pe croiuri masculine, chiar și la tipurile de cămăși. Ceea ce nu este greșit, se pare că ăsta este stilul ei. Eu din aceste ținute nu pot să îmi dau seama de mare lucru, e un sacou și un tricou. Merge pe culori de siguranță, dacă stilul femeiei este un pic mai masculin, din ce văd eu nu este unul greșit. Ceea ce recomand este să fim atenți la ținută în funcție de locația în care mergem”, a încheiat Ramona Cervenciuc, Founder la Costume cu ATITUDINE.

 

 

„Clar că atunci când ești persoană publică trebuie să fii atent la toate detaliile. În primul rând eu recomand culorile cromatice care sunt cele mai sigure, ca să nu gafăm. Femeilor le recomand să se îmbrace conform structurii pe care o au. Pentru bărbați nu ar fi rău să citească micile reguli și să învețe că trebuie să gândească fiecare element pe care îl poartă”, a declarat Ramona Cervenciuc, Founder la Costume cu ATITUDINE.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments