Hummus de post – Pastă de năut cu usturoi și ardei copți

O rețetă de post, o cremă aperitiv de post vegan, cu năut și ardei copți gata în mai puțin de o oră. În perioada de post, de preferat ar fi să gătim rețete gustoase, unice care să ne dea senzația unei mese delicioase. Vă propunem o rețetă de pastă picantă din boabe de năut, un pate vegetal care se prepară rapid cu ardei copți. Hummus-ul este un aperitiv care nu poate lipsi de pe masă atunci când pregătim și un eveniment special. Combinația de ardei copți cu usturoi este una aromată și delicioasă.

0
329

Ce este hummus-ul?

Hummus-ul este o rețetă specifică bucătăriei orientale, fiind foarte apreciată în țările din Orientul Mijlociu și Apropiat, dar și în țările Liban, Istarel, Palestina. Iar reţetele diferă în funcție de regiune sau țară. Cea mai populară rețetă la nivel mondial este hummus-ul libanez, fiind încadrată la preparare de tip meze, acestea fiind gustări orientale așezate în castroane mici care se servesc cu lipii.

Hummus personalizat

Rețeta de hummus ne dă posibilitatea să personalizăm gustul după bunul plac. De exemplu în Iordania sau Palestina se adaugă și iaurt gras, o combinație lejeră, hummus-ul fiind mai cremos, gustul mai acrișor, dând prospețime. Însă cel mai gustos hummus se face din boabe de năut uscate care trebuie lăsate la înmuiat în apă rece, după care se fierb în apă cu sare și puțin bicarbonat. De exemplu la 250 de grame de năut înmuiat se pune un litru de apă. Cine nu are timp de stat în bucătărie poate merge pe varianta pe năut gata fiert, la conservă. Cât despre ardeii copți puteți să îi luați proaspeți sau congelați, la borcan numai să nu fie cu oțet.

Pentru o porție sănătoasă aveți nevoie de două conserve de boabe de năut sau 250 de grame de năut uscat, cinci sau șase ardei copți, capia sau ardei roșu, trei/patru căței de usturoi, 100 de ml de ulei de măsline, sare, piper negru proaspăt măcinat, zeamă de lămâie după gust, verdeață pentru decor, pătrunjel verde.

 

Mod de prepare 

Începem cu ardeii care trebuie copți pe un disc metalic așezat direct pe ochiul aragazului, din când în când îi întoarcem ca să fie bine rumeniți pe toate părțile. Când sunt gata, se scot pe o tavă, se presară sare și se acoperă cu o folie metalică. Sub folie se va crea abur și astfel se vor decoji foarte ușor în aproximativ jumătate de oră. Ardeii se decojesc, se îndepărtează cotoarele și semințele. După care se scurg bine boabele de năut din cele două conserve. Preferabil să folosiți un procesor de bucătărie cu cuțite, poate fi un blender de mână. Se pune năutul într-un castron, ardeii copți cu tot cu zeamă, usturoiul, sarea, piperul, uleiul de măsline,dar și o linguriță de suc de lămâie. Totul se procesează la robot până se obține o pastă de făină. Când e gata totul se pune într-o cutie de plastic cu capac și se pune în frigider. Pasta are o culoare superbă, dar și o aromă grozavă, ea se servește în castroane mici decorate cu verdeață. După preferințe puteți să o stropiți cu ulei de măsline.

Cum se servește hummus-ul?

Pentru a pune în evidență gustul, hummus-ul se servește cu felii de pâine prăjită, dar și de crackers, lipii arăbești coapte în tigaie. Partea cea mai bună a acestei rețete este că se poate păstra până la cinci zile la frigider, în cutie de plastic închisă. Pasta prinde un gust și mai bun atunci când este lăsată să stea mai mult la frigider. În cazul în care nu vă place năutul puteți să îl înlocuiți cu fasole boabe și astfel puteți obține o delicioasă fasole bătută.

 

Ingrediente

  • 2 conserve de boabe de năut sau 250 g năut uscat
  • 5-6 ardei copți – kapia/ardei gras roșu
  • 3-4 căței mari de usturoi
  • 100 ml ulei de măsline
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
  • 1-2 lingurițe zeamă de lămâie
  • verdeață pentru decor

Pentru servire:

  • felii de pâine prăjită
  • crackers sau pâine crocantă
  • lipii simple încălzite în tigaie

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments