Iamandi pregăteşte investiţii de un miliard de euro pentru modernizarea IGSU

Are în subordine 27 de mii de oameni, dar în grijă milioane de români care așteaptă să fie salvați în orice situație. El este speranța oricărei tragedii, iar pentru a le salva viețile românilor stă zilnic la serviciu între 12 și 14 ore. De mai bine de doi ani de zile, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și-a propus ca toate serviciile instituției să fie îmbunătățite, iar în decursul următorilor trei ani unitățile din țară să fie dotate cu tehnică în valoare de aproape un miliard de euro.

0
1542

În urmă cu doi ani, generalul ieșean Dan-Paul Iamandi a primit o ofertă pe care niciun militar nu ar putea să o refuse. Este vorba despre şefia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Dan Paul Iamandi consideră că asta este ultima treaptă a carierei sale, motiv pentru care trup și suflet este dedicat inspectoratului. Astfel că generalul Iamandi ajunge dimineața pe întuneric la muncă și pleacă tot seara pe întuneric pentru a se asigura că cei 27 de mii de oameni din subordine au primit toate dotările necesare pentru a salva viețile celor care sunt în pericol.

„O zi de muncă normală începe la ora șapte dimineața și se termină la orele 21 și chiar 22. Niciodată nu seamănă o zi cu cealaltă, multe provocări, multe situații noi, însă asta ne ține în activitate permanentă și ne face bine. Clar că nu comparăm ce am făcut până aproape acum doi ani la Iași cu ceea ce se face în capitală. Activitatea este în același domeniu dar complexitatea este alta, este alt nivel, cu alte responsabilități, dar și provocările mult mai mari. Problemele sunt zilnice, grijile acelea de a asigura tot ce trebuie tuturor unităților din țară, de a asigura buna funcționare a lor, bugete, dotări, grija față de oameni, asigurarea condițiilor cât mai bune de muncă și nu în ultimul rând, asigurarea unei intervenții prompte și a unui timp de răspuns foarte bun pentru cetățeni. Recunosc că nu mi-am dorit funcția asta, a fost o propunere venită de la București, de la minister, nu am putut să o refuz pentru că întotdeauna un militar își dorește să ajungă și pe ultima treaptă a carierei”, a declarat generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Viața unui General

La 52 de ani, generalul Dan-Paul Iamandi nu a purtat decât uniforma unității, iar lupta cea mai mare a dus-o cu timpul. Activitatea unei funcţii de conducere a primit-o încă din 2009, la Iași, când a fost adjunct al inspectoratului, iar imediat inspector șef al ISU Iași pentru o perioadă de zece ani. Pe lângă activitățile pe care le-a avut la inspectorat, generalul Iamandi a absolvit facultatea cu specializare în Științe Juridice și Administrative, dar și master în Managementul Mediului,  obținând pe parcursul carierei diverse certificate de absolvire de specializare în domeniu.

“Așa cum am spus, este cea mai grea treaptă, este ultima treaptă din cariera unui militar dar și răspunderea este pe măsură, trebuie să-i tratezi la fel pe toți 27 de mii de oameni. E greu de spus ce mi-aș dori să schimb. Mi-aș dori să pot schimba mentalități, însă e greu. Ca atare, zic eu că nu îmi propun neapărat să schimb ceva, ci să continui ce s-a făcut bun până acum și să mai aduc și eu ceva nou și bun în plus. Lupta cea  mai acerbă este cu timpul. Nu ne ajunge timpul într-o zi pentru a face ceea ce ne propunem. De aceea lucrăm între 12 și 14 ore pe zi. Așa se lucrează în Inspectoratul General. Nici nu știu și nici nu simt cum trece timpul într-o zi, așa m-am format cu acest program. Practic noi nu ne gândim la un program. Noi venim la șapte la serviciu și terminăm când terminăm”, a mai precizat generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Investiții de sute de milioane de euro pentru inspectorate

Proiectul cel mai important al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vizează dotarea tuturor unitățile din țară cu tehnica existent la nivelul Uniunii Europene.

„Fiecare județ are specificul lui, fiecare zonă are specificul ei privind intervențiile și situațiile de urgență care se produc. Nu putem să spunem că un județ este mai greu și altul mai ușor, toate sunt la fel de grele și la fel de ușoare dacă e să le categorisim. Ceea ce trebuie înțeles este că fiecare inspectorat are specificul lui căruia trebuie să îi asiguri un anumit tip de tehnică, o anumită pregătire, un număr de personal care să facă față tuturor situațiilor din zonă. Cel mai important lucru este să definitivăm tot ce ne-am propus, adică să finalizăm proiectele europene pe care le-am început. Prin aceste proiecte urmărim atât dotarea unităților noastre din toată țara, cât și pregătirea personalului. Aceasta este prioritatea numărul unu pentru noi acum. Este vorba ca în trei ani să achiziționăm tehnică și servicii în valoare de aproximativ 900 de milioane de Euro, poate chiar un miliard de euro. Deja o parte din mașini au ajuns, urmează să dotăm și județele cu tehnică nouă. Iașul va fi tratat ca și celelalte județe și va beneficia de tot ce e mai bun și mai nou. Drumul pe care a pornit această instituție este ireversibil. Este clar că o să fie o instituție modernă, bine pregătită, capabilă să facă față oricăror situații care pot apărea pe teritoriul național sau chiar și în afară, avem module care intervin și în exterior”, a mai spus generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi.

Satisfacția cea mai mare a unui general

După zeci de ani de muncă, unui general îi rămâne o singură satisfacție în suflet. Este vorba despre lumina din ochii pompierilor atunci când au reușit să salveze o viață.

„Toți ne gândim și la acel moment când trebuie să ne retragem la pensie. Recunosc că nu m-am gândit încă serios la acest lucru, nu m-am gândit ce voi face, dar cred că o să fie bine și la pensie. Voi fi tot timpul cu sufletul sau cu sfaturi dacă mi se vor cere alături de colegii mei. Sunt multe satisfacții. Această profesie îți oferă foarte multe satisfacții. Cred că cea mai mare satisfacție este aceea că poți să salvezi oameni. După ce am făcut acest lucru pot să vă spun că am avut și mai am parte de o mare satisfacție, aceea de a privi un pompier în ochi după ce salvează o viață, are acea licărire în ochi care este unică, așa ceva nu se poate vedea la nimeni altcineva decât la un om care salvează o viață. Acest lucru este cel mai mare beneficiu al unui pompier. Asta îmi doresc să văd în continuare”, a declarat generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Lupta cea  mai acerbă este cu timpul. Nu ne ajunge timpul într-o zi pentru a face ceea ce ne propunem. De aceea lucrăm între 12 și 14 ore pe zi. Așa se lucrează în Inspectoratul General. Nici nu știu și nici nu simt cum trece timpul într-o zi, așa m-am format cu acest program”, a declarat generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentNuntă de poveste pentru primarul din Butea
Articolul următorCale lungă, drum de fier. Gheorghe Aghebănoae vs Petru Herghelegiu
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments