Probabil că cea mai mare realizare din ultima vreme este redeschiderea Centrului de Mare Ars la Spitalul Sf. Spiridon, care a fost dotat cu cinci boxe pentru pacienții care au arsuri peste 50% din suprafața corpului, cu săli cu aer steril și toată aparatura necesară pentru a se interveni chirurgical, și încă 15 paturi pentru cei cu arsuri mai mici. Nu mai puțin de 40 de milioane de lei au fost investite aici iar acum, pacienți aflați în stare critică, din toată Moldova sunt tratați. Dotarea și regândirea secției nu a fost una simplă pentru că a fost necesară colaborarea cu medicii din Germania care au venit la Iași pentru a crea aceleași sisteme de filtrare și sterilizare a întregii clinici pe o parte, iar pe de altă parte, personalul medical a fost instruit în Franța, pentru a putea ști cum se folosește aparatura.
Tot în anul 2019, o echipă de medici din Franța împreună cu cei la Spitalul Parhon au creat un Centru de analiză spectrală și morfologică a calculilor renali. El este singurul din tot sud-estul Europei și funcționează la Spitalului Parhon. Aici, în fiecare lună, sunt tratate sute de persoane cu pietre la rinichi. Dacă nu pot fi tratați medicamentos, calculii renali trebuie distruși prin niște șocuri produse de un aparat cu totul special, care intervine exact acolo unde este depozitul renal. Odată cu crearea centrului, s-au investit nu mai puțin de 400.000 de euro în achiziționarea unui nou aparat cu fonduri de la Ministerul Sănătății și de la Primăria Municipiului Iași.
“Lista celor care ne-au ajutat este atât de lungă încât nici nu putem să o menționăm. o unda de şoc pe secundă. Imaginați-vă 3.000 de unde de șoc câte secunde. Vom câștiga timp dacă este să spun așa în ceea ce privește viteza de identificare a calculilor și monitorizarea fragmentării lor. Noua tehnologie ne va permite să observăm calculii și nu este obligatoriu să mergi până la unda maximă de șoc pentru a obține o fragmentare de bună calitate”, a declarat prof.dr. Cătălin Pricop, coordonatorul Centrului de Analiză a Calculilor Renali din cadrul Spitalului Parhon din Iasi.
Acest tratament se aplică atunci când nu există nicio speranță a unei eliminări spontane. Comunitatea Urologică Academică s-a pus de acord asupra faptului că, spre exemplu, calculii sub 4-5 milimetri pot fi eliminați cu dureri mai mari sau mai mici. Dar, de ce apar, totuși, acești calculi? Medicii ne-au explicat că ei apar în urma unei diete bazate pe consum exclusiv de proteine, alimente procesate, sucuri carbogazoase și de acest lucru, s-au convins şi medicii din Franța. Ei au creat un chestionar unde pacientul trebuie să răspundă cât de des consumă carne, fructe, legume.
“Vin din ce în ce mai mulți pacienți tineri la care riscul de recidivă litiazică este foarte mare și peste ani de zile vom trebui să îi tratăm cu cea mai puțin agresivă metodă de tratament. Avem nevoie de un aparat pentru că litiaza la tineri a crescut dramatic. Avem elevi, studenți din toate județele Moldovei care la vârsta de 20 de ani au ajuns să fie nefericiții posesori ai unui calcul renal. Ce este mai trist că după o statistică pe care am făcut-o noi, am remarcat că la grupa de vârstă de 18- 45 de ani, la unu din cinci pacienți a trebuit să intervenim în urgență. Situația nu e întotdeauna ușor de manageriat pentru că vine pacientul, îi calmezi durerea, îi faci urografie și decizi ce ai de făcut”, mai spus coordonatorul centrului.
Operații pe creier cu aparatură de top
Cel mai performant robot destinat chirurgiei spinale și neurochirurgiei, a fost achiziționat de Spitalul Clinic Nicolae Oblu din subordinea Consiliului Județean, pentru efectuarea unei operații de coloană vertebrală. Investiția a fost realizată la începutul anului 2019 și a constat în achiziționarea unei aparaturi de ultimă generație în valoare de 1,2 milioane de euro. Vorbim despre Mazor X care este un sistem de ghidare a șuruburilor introduse în coloana vertebrală. El practic este un robot care face operația se face mai întâi virtual, pe baza softurilor, după care se fixează traiectoria șurubului.
“Cu siguranță că viitorul medicinei la nivel mondial va fi robotica și noi am reușit cu sprijinul autorităților să implementăm încă de acum acest sistem. Ne-am dorit dintotdeauna să aducem inovațiile care au principal scop creșterea calității actului medical. Pacienții trebuie să simtă că sunt tratați la nivel european și asta se întâmplă la Iași”, a spus dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu.
Au rămas într-un con de umbră
Iașul avea cel mai important centru de chirurgie cardiacă pediatrică din regiune. Odată cu incendiul care a distrus Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. dr. I.M. Georgescu, au fost distruse și speranțele a mii de pacienți care erau internați și tratați aici. Vorbim despre copii care se nasc cu malformații congenitale și care au nevoie de intervenții chirurgicale, dar a căror speranța de viață depinde de stagnări de ordin financiar și logistic. Deocamdată, conducerea spitalului încearcă să intervină doar în cazurile simple, pentru că nu există suficient de mulți bani pentru ca Institutul să își reia activitatea ca odinioară.