Iepure de câmp la tavă

În curând se dă startul sezonului de vânătoare. Nimic nu se compară pentru vânători cu o zi petrecută pe câmp în care merg şi zeci de kilometri. O pasiune costisitoare care se lasă cu o gustare specială cum numai vânătorii știu să o pregătească. Cea mai pregătită rețetă din această perioadă de către vânători va fi iepurele de câmp la tavă care are un gust special.

0
1469

Pasiunea pentru vânat

Cea mai bună rețetă de iepure de câmp este făcută de către vânători. Vânatul are cu totul și cu totul un gust aparte, unic, care cel mai bine este gătit de vânători. Primarul comunei Butea, Anton Anti a descoperit această pasiune încă de mic copil în comuna natală unde obișnuia să meargă la vânătoare. Astăzi a devenit o pasiune pentru tânărul primar de a merge cu prietenii la vânătoare și de a le gătit vânatul. Rețetele le-a învățat de mic copil când se bucura de partidele de vânătoare.

“Nimic nu se compară cu o zi în natură, unde te bucuri de aer curat, faci mișcare și reușești să te deconectezi de la muncă, fiind alături de prieteni și unde te poți bucura de un ospăț tradițional cum numai noi știm să îl facem. Încă nu a început sezonul, dar sper să am ocazia și anul acesta să prind câteva partide de vânătoare în care ne bucurăm de mai multe activități. E un mod de a ne relaxa și a ne bucura de natură. Nu este un lucru simplu să fii vânător. Și aici avem reguli stricte, riguroase și avem echipament special. Vânătoarea se învață în timp și trebuie să îți placă.

Este o pasiune plină de emoții în care trebuie să fii atent în orice clipă la tot ceea ce mișcă în jurul tău. Iar cel mai frumos lucru care se poate întâmpla este acela că te bucuri de natură. Iar satisfacția vine la sfârșitul zilei când ne pregătim vânatul într-un mod tradițional așa cum am văzut și noi la bunicii noștri”, a declarat primarul comunei Butea, Anton Anti.

Mod de prepare carne de iepure vânat

Pentru această rețetă aveți nevoie de un iepure de aproximativ trei kilograme de carne de vânat, 100 ml oțet, 200 ml vin, 50 ml ulei, boabe de piper și ienibahar, foi de dafin, o ceapă, jumătate de țelină, un morcov, cimbru, o căpățână de usturoi, 700 de grame de șuncă afumată, 200 de grame de kaizer, pastă de ardei fie iute, fie dulce, sare.

Iepurilă sau urecheatul cum îi mai spun vânătorii trebuie să fie lăsat pentru câteva ore în apă rece, după care trebuie cu răbdare îndepărtată pielea. Apoi se trece la porționare și se pune la baiț cel puțin 24 de ore, asta în contextul în care indicat ar fi trei zile. Înainte să ne apucăm de gătit, scoatem iepurele din baiț și îl ștergem bine, se crestează buzunărașe care trebuie umplute cu slănină afumată și usturoi tăiat felii. Indicat ar fi să folosiți o tavă destul de mare care să aibă pereții înalți în care se face un pat din felii de șuncă afumată, pe care se pun bucățile de carne de iepure. Apoi se pun feliile de kaizer, sare și piper. Carnea se acoperă cu felii subțiri de șuncă, iar tava se acoperă cu o folie de aluminiu care trebuie înțepată din loc în loc. Punem tava la foc mic timp de două ore. Însă după aproximativ 20 de minute se scoate într-un castron zeama pe care o lasă carnea și se amestecă cu pasta de ardei după preferințe fie iute, fie dulce. Pentru a avea un gust deosebit se toarnă peste carne sosul și lăsăm ca acesta să pătrundă. Aproape de final, din cinci în cinci minute carnea trebuie întoarsă ca să nu se usuce. De la așa un preparat nu trebuie să lipsească gogoșarii în sos sau o garnitură pe care o preferați.

INGREDINETE

· Un iepure
Pentru 3 kg de carne de vânat :
· 100 ml oțet
· 200 ml vin
· 200 ml apă
· 50 ml ulei
· câteva boabe de piper și ienibahar
· foi de dafin
· o ceapă
· jumătate de țelină
· un morcov tăiat cubulețe
· o ramură de cimbru
· o căpățână de usturoi sfăramat
· sare

Pentru Împănat:

· 200 g șuncă afumată
· o căpățână de usturoi
Pentru copt:
· 500 gr șuncă afumată
· 200 gr kaizer
· 3 linguri pastă de ardei iute/dulce
· sare,piper

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments