Prim-ministrul nou votat este Ion Chicu, are 47 de ani și este de profesie economist. La numirea în funcție, presa a scris că acesta are pe lângă cetățenia moldovenească și cetățenie română, fapt care nu a fost infirmat de noul premier. În perioada lui Vladimir Voronin, el s-a regăsit în mai multe funcții publice din guvernele comuniste, iar în ultimul an Ion Chicu a deținut funcția de ministru de Finanțe în guvernul lui Pavel Filip, iar după venirea guvernului condus de Maia Sandu, el a devenit consilier al președintelui Igor Dodon. De altfel, Ion Chicu s-a impus în ultimul an în discuțiile publice fiind cunoscut pentru polemicile duse cu fostul ministru de Finanțe din guvernul Maiei Sandu, dar și pentru criticile aduse public mai multor ambasadori ai Uniunii Europene la Chișinău care au fost din 2009 până în 2017. La Ministerul Finanțelor el a lăsat în urmă o reformă controversată legată de amnistia fiscală a averilor nedeclarate, dar și o încercare de a impune un sistem unitar de salarizare în domeniul public.
Un guvern din consilierii lui Dodon și apropiați ai lui Voronin și Plahotniuc
Spuneam că pentru a forma guvernul și a scrie programul de guvernare, Ion Chicu a avut nevoie de doar o singură noapte. Chiar dacă noua garnitură de miniștri a fost votată de deputații democrați, aceștia spun că nu au avut o influență în alegerea miniștrilor, iar guvernul și-l asumă doar socialiștii. Igor Dodon încearcă să convingă că guvernul este unul format din tehnocrați. Totuși, guvernul este plin de personaje cunoscute moldovenilor, fie că fac parte în ultima perioadă din echipa de consilieri ai președintelui Igor Dodon, acolo unde și-a petrecut ultimile luni de muncă și noul premier, fie sunt personaje reciclate din vechea gardă a lui Vladimir Voronin sau personaje din anturajul lui Vlad Plahotniuc.
Insuși Ion Chicu este suspectat de legături apropiate cu Vlad Plahotniuc pentru că a fost ministru de Finanțe timp de câteva luni în guvernul lui Pavel Filip. Cu toate că există mai mulți miniștri care au fost văzuți în anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, acesta neagă că ar fi avut vreo influență în formarea și votarea noului cabinet de miniștri.
Sarcinile noului guvern, trasate de Igor Dodon
Chiar dacă insistă că noul guvern este unul format din tehnocrați care ar urma să se concentreze pe problemele sociale și economice ale Republicii Moldova, influența președintelui Igor Dodon în acest cabinet de miniștri se vede de departe. Prima ședință a guvernului a fost prezidată de președintele Dodon, iar Ion Chicu a stat la masă alături de ceilalți miniștri, așa cum făcea acum câteva zile când era consilierul președintelui. Și sarcinile noului guvern sunt trasate de Igor Dodon.
Igor Dodon la ședința noului cabinet de miniștri: „Guvernul s-a votat pe o platformă economică şi socială şi oamenii aşteaptă rezultate anume economice şi sociale. Sunt câteva subiecte care trebuie urgent discutate și pe care propun să le abordăm săptămâna viitoare la ședința Consiliului Suprem de Securitate: reforma justiţiei, pregătirile de sezonul rece al anului și livrarea gazelor, situația privind securitatea cetățenilor și criminalitatea”.
Influența lui Igor Dodon se simte și la Ministerul Justiției, unde noul ministru Fadei Nagacevschi este cunoscut ca fiind socialist și avocatul Partidului Socialiștilor.
„Sarcina față de noul ministru al Justiției este una foarte ambițioasă și deloc nu este simplă. Reforma justiției – trebuie elaborat dacă este cazul un nou concept care să fie transmis către Comisia de la Veneția până la finele săptămânii viitoare, astfel ca în luna decembrie să avem un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția, iar în baza acestui aviz, în a doua jumătate a lunii decembrie, la Parlament aceste legi să fie aprobate. Totodată, urmează să fie clarificată situația în ceea ce privește concursul pentru funcția de Procuror General. Nu putem sta blocați, trebuie să acționăm„, cere Igor Dodon în aceste zile de la ministrul Justiției.
De altfel, observatorii vieții politice de la Chișinău spun că rolul guvernului Ion Chicu este de a-i asigura în 2020 lui Igor Dodon un nou mandat de patru ani la președinție.
Se amână vizita lui Ludovic Orban la Chișinău
În aceste zile, premierul moldovean se află în prima sa vizită peste hotare și aceasta o face la Moscova și nu la București și Bruxelles. Ion Chicu încearcă să explice că vizita la Moscova a fost agreată încă în perioada guvernului Maia Sandu și nu putea fi amânată pentru că ar urma să discute cu omologul său rus Dmitri Medvedev și cu șeful concernului Gazprom, Alexei Miller despre contractul pentru gazele naturale care expiră la sfârșitul anului. De asemenea, în relațiile diplomatice moldo-românești există tradiția ca premierul român să facă prima vizită după Bruxelles la Chișinău. Numirea unui nou cabinet de miniștri la Chișinău care este plin de socialiști și foști comuniști pune sub semnul incertitudinii vizita lui Ludovic Orban în Republica Moldova după plecarea de la guvernare a Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. Totuși, să vedem dacă va înclina balanța deciziilor de la București faptul că Ion Chicu este român cu acte și că a promis să continue agenda Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană sau totuși Ludovic Orban va prefera să evite întâlnirea cu noul premier moldovean.