Nici urmă de Dănuț Prisecariu. Ultima dată putea fi găsit într-un birou mic în incinta Hotelului Traian, pe vremea în care mai mulți oameni de afaceri încercau să cumpere imobilul. Soarta lui Dănuț Prisecariu a luat o întorsătură greu de imaginat. De omul care învârtea milioane de euro și zeci de afaceri, hoteluri importante, trust media, astăzi nimeni nu mai știe nimic. Asta după ce ani la rând a dus lupte aprige chiar cu fostul edil Gheorghe Nichita, dar și cu mai mulți politicieni și oameni de afaceri. Din 2015, Prisecariu a început să piardă tot ceea ce a agonisit, firmele i-au intrat în insolvență, iar clădirile deținute au ajuns să fie scoase la licitație.
De la taximetrie și hot-dog la milioane de euro
La prima vedere, Dănuț Prisecariu a dat impresia tuturor că este un om simplu, tot timpul fiind văzut îmbrăcat modest într-o pereche de blugi și o cămașă sau o flanea. Prisecariu a pornit de jos. În anul 1991 și-a deschis o firmă de taximetrie, ca în 1993 să aibă mai bine de zece mașini la stradă. După ce a făcut ceva bani din taximetrie, Dănuț Prisecariu a început colaborarea cu Monitorul, care a cumpărat 40 % din acțiunile firmei sale. Imediat a dat drumul împreună cu cei de la ziar la rețeaua NEST, acele tarabe galbene de la care toată lumea își cumpăra hot-dog. Chiar dacă afacerea s-a extins, în 1998 a dispărut și asta după ce Vasile Lupu a cerut expres DSP-ului să le închidă, ținta fiind cei de la Monitorul și nu Dănuţ Prisecariu de care nu știa nimeni cine este. Vasile Lupu a fost cel care l-a și scos în față, Prisecariu începâd din anii 2000 să cumpere zeci de spații comerciale, hoteluri și magazine centrale. Iar atunci au început tot felul de speculații, de la faptul că spală banii unor evrei, emigrați în Israel, la faptul că face jocurile unor politicieni sau că e omul unor servicii secrete. Însă un dosar din 2005 la DNA l-a trezit la realitate și astfel s-au aflat toate afacerile lui Prisecariu, până și faptul că avea acțiuni la Alimentara încă din 1997.
Astfel că Dănuț Prisecariu a cumpărat în acei ani și SC “Turism Moldova”, firmă proprietară a hotelului Traian, a hanului Trei Sarmale, dar și a stațiunii Strunga. Bomba cea mai mare a fost cumpărarea Magazinului Universal “Moldova”. Astfel a atras atenția și cu pachetul de control SC Alimentara, firmă care a avut spații în cele mai bune zone ale orașului. Astfel notorietatea lui Dănuţ Prisecariu a crescut, iar în acea vreme în tot orașul se vorba de spălări de ani, dar și de relații la nivelul Guvernului României.
“Omul” lui Solcanu, inamicul lui Nichita
În timp ce în perioada 2000 – 2004 Ion Solcanu era considerat stăpânul Iașului, peste tot se vorba că Prisecariu este omul lui. După ce în 2000, sediul Alimentara SA a fost sediul de campanie pentru PSD, în 2003 Dănuț Prisecariu a cumpărat postul de televiziune TeleM, aceasta din urmă devenind cea mai influentă televiziune locală. Imediat a venit și promovarea agresivă a fostului primar Gheorghe Nichita, Dănuț Prisecariu fiindu-i prieten foarte apropiat. Însă dragostea dintre cei doi nu a ținut prea mult, Gheorghe Nichita și-a câștigat mandatul de primar au început și contrele între cei doi. Primul semnal a început în 2005 când DNA a declarat că Prisecariu este urmărit penal în urma unor infracțiuni economice legate de un credit la BCR. Aici ar fi fost vorba despre proiectul Moldova Mall, care, la începutul lui 2006, a fost vândut unui fond britanic de investiții pentru suma de 34,5 milioane de euro.
Dănuț Prisecariu a început o luptă cu fostul primar Gheorghe Nichita, a avut un proces cu Dan Cârlan, șeful PDL în perioada 2005-2009, iar cu Relu Fenechiu nu a fost în relații prea bune. Iar astfel afacerile nu i-au mai mers după calculele stabilite și a încercat să se dezvolte în alt județ, anunțând construirea celui mai mare mall în județul Botoșani unde a cumpărat și Tele M Botoșani, încercând să aplice strategia de la Iași.
PSD i-a dat, PSD i-a luat
În scurt timp Dănuţ Prisecariu a pierdut tot. Firmele au fost băgate în insolvență, angajații lăsați pe drumuri și fără salarii, iar clădirile scoase la licitație. Mai mult decât atât Dănuț Prisecariu s-a ales și cu câteva dosare, acesta fiind de negăsit. Refugiul său a fost în Canada, unde și-a mutat soția și fiul din timp și ar fi început alte afaceri acolo. În Iași a pierdut tot și i-a mai rămas să vină pentru procese, dar și să încerce să își recapete o parte din bunuri. Chiar dacă a încercat prin diverse metode și firme să împiedice licitațiile clădirilor, Dănuț Prisecariu a fost total înlăturat.
Cristian Stanciu și Vasile Pușcașu, patroni peste averea lui Prisecariu
Bătălia cea mai mare și mai aprigă a fost dată pentru Hotelul Traian și Astoria, unde Dănuț Prisecariu a încercat din umbră, prin intermediul unei firme să își recapete bunurile, însă în zadar. Cele două hoteluri celebre din centul orașului au fost cumpărate de doi oameni de afaceri din Iași. Cristian Stanciu, membru marcant al PSD Iaşi a achiziționat Astoria cu prețul de 2,5 milioane de euro, iar Vasile Pușcașu a cumpărat după mai multe încercări Hotelul Traian cu 5,5 milioane de euro.
„Intenția noastră este să menținem activitatea de unitate hotelieră şi să optimizăm business-ul. În corelare cu aceste obiective vom face şi o analiză investițională și de management pentru perioada următoare”, a explicat omul de afaceri, Cristian Stanciu.
Căminul Studis, deţinut în trecut de Dănuţ Prisecariu a ajuns tot la familia Stanciu. Iniţial, Prisecariu a vândut Studis Universităţii Petre Andrei pentru suma de 3,8 milioane de euro. Tranzacţia a avut loc în 2010. Numai că UPA a fost executată de fisc pentru datorii,astfel Hotelul Studis ajungând la Stanciu.
Tele M a fost cumpărat tot de Cristian Stanciu
Sediul televiziunii locale Tele’M a fost vândut lui Ioan Acatrinei, patronul societății Rotrans SRL, un om de afaceri din Vaslui. Iar televiziunea a ajuns pe mâinile omului de afaceri Cristian Stanciu. Asta după ce Dănuț Prisecariu, în anul 2013 a vândut unui jurnalist local televiziunea la prețul de un euro. Din 2015 se zvonea că televiziunea a fost preluată de Cristian Stanciu, iar în 2017 a fost oficializată tranzacția.
Dezastru și la Botoșani
Dănuț Prisecariu a încercat să se remarce cu un mall în Botoșani, cumpărând și televiziunea Tele M Botoșani. Însă în zadar. Nici afacerile din Botoșani nu i-au mers, din contra, Dănuț Prisecariu a reușit să îi bage în faliment pe constructorii care au vrut să îl ajute să contruiască mall-ul.
Ani de zile a militat împotriva proiectului Palas
Dănuț Prisecariu a început o luptă dură și cu omul de afaceri Iulian Dascălu. Timp de șapte ani, proiectul Palas a fost aspru criticat prin intermediul televiziunii locale pe care o avea Prisecariu. Într-un final, Iulian Dascălu i s-a adresat printr-o scrisoare deschisa.
„Nu aţi obosit să calomniaţi proiectul Palas timp de şapte ani? Chiar şi acum, în prag de inaugurare a acestui ansamblu multifuncţional apreciat de 80% dintre ieşeni, manifestaţi aceeaşi înverşunare patetică în a contesta evidenţa. Vă amintiţi de începuturi? Aţi fost contracandidatul meu. Aţi cerut atunci autorităţilor, la fel ca mine, concesionarea terenului de care faceţi acum atâta caz. Eu am propus proiectul Palas, iar dumneavoastră aţi prezentat planul unei pizzerii. Este ridicol să nu poţi face diferenţa între un proiect urbanistic şi o pizzerie – precum pe nedrept uitatele tonete galbene, în care vindeaţi „tradiţionalul” hot-dog – şi, mai ales, este penibil să-ţi exprimi constant această neputinţă. Aveţi vocaţia să restauraţi imaginea construcţiilor socialismului la Iaşi, cum ar fi Magazinul „Moldova Universal”, iar eu apreciez acest lucru. Să fim serioşi, trebuie să facă cineva şi asta. Vă doresc însă să depăşiţi stadiul renovării şi să elaboraţi cu adevarat un proiect nou, fie el şi de talia mall-ului din Botoşani, pe care vă chinuiţi să îl inauguraţi de peste patru ani de zile”, preciza omul de afaceri, Iulian Dasălu în scrisoarea deschisă adresată lui Dănuţ Prisecariu în 2012.
A pierdut şi Hala Centrală
Un alt imobil pierdut de Prisecariu este Hala Centrală. Complexul comercial situat pe Anastasie Panu, a fost cumpărat cu un credit uriaş. Imobilul a fost achiziţionat de către omul de afaceri Cristin Zămosteanu de la lichidatorul firmei aflate în faliment, deţinute de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu. Clădirea a fost tranzacţionată la sfârşitul lunii iulie 2016 de Zămosteanu printr-o licitaţie realizată de lichidatorul Corneliu Mititelu, cel care se ocupă de falimentul Societăţii Comerciale “Hala Centrală”. Suma cu care a fost cumpărată clădirea este 3,7 milioane de euro, adică 16,49 milioane lei. Din această sumă, Cristin Zămoşteanu a împrumutat suma de 14 milioane de lei de la Libra Internet Bank SA, pe data de 26 august 2016. Pentru această sumă a garantat chiar cu imobilul achiziţionat, aşa că banca a pus ipotecă.
Rând pe rând, Dănuţ Prisecariu a pierdut toate imobilele pe care le deţinea în Iaşi. Acum, omul de afaceri este de negăsit, fiind cel mai probabil plecat în Canada.