Date generale despre obiectiv:
- Iulie 2015: Alocarea de către Consiliul Județean Iași, în baza H.C.J. nr. 14.07.2015 în comodat a unui teren în suprafață de 1385 mp în Iași, str. Codrescu nr. 6, pentru o perioadă de 49 ani.
- Noiembrie 2016: Emiterea Certificatului de Urbanism nr. 3902/25.11.2016.
- Decembrie 2016: Depunerea la M.D.R.A.P. a documentației în vederea încluderii în Lista sinteză a obiectivelor de investiții din cadrul Subprogramului Unități sanitare din mediul urban (PN CIPS) a proiectului “CENTRUL DE SCREENING ȘI DIAGNOSTIC ÎN BOLILE ONCOLOGICE, Județul Iași”.
- Decembrie 2016: Emiterea Certificatului de Urbanism pentru întocmire PUZ_CP și demararea acestei proceduri.
- Martie 2017: Emiterea de către M.D.R.A.P. a Ordinului nr. 2362/6.03.2017
- Octombrie 2017: Aprobarea P.U.Z. prin H.C.L. nr. 4443/31.10.2017, întocmire Studiu de impact, Studiu Geotehnic și de Stabilitate.
- Noiembrie 2017: Depunerea la M.D.R.A.P. a Studiului de Prefezabilitate și a Studiului de fezabilitate.
- Iulie 2018: Aviz favorabil în vederea finanțării emis de Consiliul Tehnico-Economic din cadrul M.D.R.A.P.
- Februarie 2019: Publicarea de către M.D.R.A.P. în SICAP a anunțului documentației de atribuire pentru “Proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții – CENTRUL DE SCREENING ȘI DIAGNOSTIC ÎN BOLILE ONCOLOGICE, Județul Iași ”.
- Iulie 2019: Semnarea Contractului de proiectare și execuție lucrări.
- Octombrie 2019: Obținerea Autorizației de Construire nr. 1142/2.10.2019
- Noiembrie 2019: Primirea Ordinului de începere a lucrărilor.
Valoare totală a obiectivului de investiții = 29.878.185 inclusiv TVA lei, din care finanțare prin C.N.I. = 23.014.429 lei inclusiv TVA
Termen de execuție = 12 luni de la primirea ordinului de începere a lucrărilor.
Extras din Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea realizării obiectivului de investiții – Decembrie 2016.
Necesitatea edificării Centrului de Screening și Diagnostic în boli oncologice în Iași a apărut datorită accentului pus de personalul de specialitate al institutului pe activitatea de screening și prin creșterea adresabilității populației pentru această activitate. Progresele în domeniul oncologiei sunt astăzi foarte rapide: de la creșterea utilizării medicației moleculare până la apariția și succesul imuno-oncologiei, inclusiv a medicinei bazate pe genomică, toate au transformat și redefinit modalitățile de tratament oncologic contribuind la ameliorarea semnificativă a rezultatelor terapiilor pacienților cu cancer. Dotările I.R.O. Iași în domeniul investigațiilor imagistice (CT, RMN, PET-CT, Gamma Camera, Mamografie, etc.) și ale radioterapiei oncologice au contribuit substanțial la creșterea adresabilității pacienților din întreaga regiune a Moldovei și nu numai. Nu în ultimul rând, intervențiile chirurgicale oncologice înalt specializate practicate, noile tehnologii de diagnostic molecular a tumorilor, funcționarea Comitetelor de Decizie terapeutică multidisciplinară au contribuit la asigurarea unor servicii de înaltă expertiză oncologică.
În prezent, consultațiile acordate în regim ambulatoriu din toate cele 11 specialități medicale și chirurgicale se desfășoară la parterul institutului, spațiile fiind supraaglomerate (aprox. 360 pacienți zilnic). Totodată, menționăm că hematologia oncologică din cadrul institutului este unică în Moldova.
Pentru a crește gradul de satisfacție al pacienților (număr mai mare de cabinete și de medici și asistenți medicali, scurtarea timpilor de așteptare) se impune asigurarea unui spațiu mai generos pentru acordarea acestui tip de serviciu medical. Menționăm că în prezent avem în evidență, tratament și monitorizare un număr de 12.632 pacienți (din care 1.440 cazuri noi depistate în primele șase luni ale anului 2018), iar trendul este crescător.
Având în vedere dimensiunea, complexitatea şi urgenţa pe care o reprezintă cancerul ca problemă prioritară de sănătate publică, Institutul Regional de Oncologie acordă asistență medicală specializată pentru aproximativ 4 milioane locuitori din regiunea Nord – Est și nu numai.
Oportunitatea construirii acestui centru se bazează pe faptul că screening-ul periodic este important în diagnosticul bolii în stadii incipiente, dar și în prevenția anumitor boli. Aceste servicii medicale constau într-o consultație initială, recomandarea și efectuarea unor investigații paraclinice (analize medicale de laborator și imagistice/radiologice) și consultația în care se analizează dosarul medical și se fac recomandări.
La recomandarea investigațiilor, se va ține seama de sexul și vârsta pacientului, dar și de factorii de risc existenți în antecedentele personale si cele familiale, din modul de viață (consumator de alcool, fumător, sedentar, consumator de droguri, parteneri sexuali multiplii, obiceiuri alimentare) dar și de condițiile de lucru (mediu toxic, mediu cu alergeni-mucegaiuri, ciuperci, animale etc).
Screening-ul periodic urmărește:
– prevenția primară: evitarea apariției bolii prin combaterea factorilor de risc;
– prevenția secundară: detectarea precoce a bolii sau pentru a reduce progresia ei;
– prevenția terțiară: prevenirea complicațiilor date deja de o boală existentă în organism.
După darea în folosință a Centrului de screening și Diagnostic în Bolile oncologice, pacienții care prezintă simptomatologie oncologică vor fi dirijați spre tratament medical și chirurgical de specialitate către Institutul Regional de Oncologie Iași.
Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologică se adresează populației fără simptomatologie, în vederea diagnosticării precoce a unor tumori și NU va primi pacienți care se prezintă într-o fază acută a unei boli deja diagnosticate, în urgență. Nu va avea linii de gardă și nici cameră de gardă.