Dar, nicicând nu a fost mai greu să fii antreprenor, decât în ultimii ani. Am simțit asta și eu și prietenii mei, antreprenori de succes, cu afaceri mari, durabile, construite în timp. De fiecare dată când ne întâlneam, nici nu trebuia să vorbim prea mult, pentru că ne înțelegeam din priviri: problemele noastre erau aceleași și ni le împărtășeam ca într-o mare familie.
În ultimul timp, s-a ajuns la o ruptură puternică între românii angajați la stat și cei de la privat, cauzată de politicile publice din ultimii ani. Majorarea salariilor din sistemul de stat a dus la discrepanțe majore între ei și angajații din sistemul privat.
Într-un fel, noi, antreprenorii am fost prinși la mijloc în acest ”război fratricid” inițiat de stat. Nu trebuie să existe diferențe salariale majore în sistemul public/ versus privat, pentru aceeași încadrare și pregătire profesională. Numai că statul nu poate fi stat doar pentru unii, iar pentru alții ciumă.
Cine a lucrat în privat, știe foarte bine că numai o afacere profitabilă îți poate asigura o bunăstare, un profit, ceea ce, implicit, se răsfrânge și asupra salariaților. Nu am cunoscut niciodată un antreprenor care să nu fie bucuros că poate mări salariile angajaților săi sau să ofere anumite beneficii.
Numai că politicile fiscale din ultimii ani au pus la grea încercare nervii și afacerile antreprenorilor. Schimbarea legilor peste noapte, lipsa unei predictibilitățilegislative privind taxele și impozitele, majorarea salariului minim doar atunci când există un interes politic, toate aceste stări de fapt sunt toxice pentru un mediu de afaceri sănătos. Rezultatul acestor intervenții ale statului în business-ul privat a avut rezultate mai mult decât negative: peste 100.000 de IMM-uri s-au închis sau au intrat în insolvență, foarte mulți antreprenori și-au lichidat afacerile și au plecat din țară. Aceasta este realitatea anului 2019 și nu este deloc de bun augur!
Statul trebuie să înțeleagă că nu poate respira fără mediul privat, pentru că bugetul țării nu poate fi susținut în lipsa unui mediu antreprenorial foarte bine dezvoltat, solid, care să poată contribui la dezvoltarea, pe baze reale, a economiei românești.
După aproape o lună de incertitudine politică și la îndemâna unui guvern demis de către Parlament, astăzi avem, în sfârșit, un guvern legitim. Un guvern liberal care promite că va promova o serie de măsuri de natură să repare greșelile Guvernului PSD, cum ar fi eliminarea supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării instituite prin Ordonanța 114, sau anularea naționalizării Pilonului II de pensii.
Pentru că dezvoltarea mediului de afaceri este cheia dezvoltării României.
Mirabela Miron – co-fondator AVISSO