Corina Crețu trage un semnal de alarmă! România riscă să nu mai poate folosi bani europeni de la 1 ianuarie 2021

Europarlamentarul Corina Crețu este profund dezamăgită de comunicarea avută cu fostele guverna pe tema autostrăzii Târgu Mureș-Iași-Ungheni, dar și a spitalelor regionale.

0
273

Au mai trecut cinci ani în care nu s-a făcut nimic pentru cele mai importate proiecte ale țării. Mai mult decât atât, România riscă sănu mai poată accesa fondurile europene din ianuiarie 2021. Toate sesizările europerlamentarului au fost depuse către instituțiile statului român. Corina Crețu a declarat la iași că România a îndeplinit doar 28 % din fondurile oferite de Uniunea Europeană. Europarlamentarul Corina Crețu este deschisă pentru a discuta cu noul comisar european pentru Transporturi, stadiul negocierilor dintre Comisia Europeană și București.

Europarlamentar Corina Crețu, declarații în premieră la Iași:

  • Aș vrea să felicit pe această cale Iașul pentru că în actuala perioadă de programare 2014 -2020 a atras peste 400 de milioane de euro, din bani europeni pentru diverse domenii. Vorbim de interprinderi mici și mijlocii, mobilitate urbană, regenerare urbană, patimoniu cultural, sănătate, infrastructură și educațională, eficență energetică, clădiri rezidențiale, publice și de sănătate. Iașul este din punctul meu de vedere un exemplu al modului în care Uniunea Europeană funcționează spre binele cetățenilor, nefiind ceva abstract, ci o realitatea cât se poate de palpabilă. Eu am vizitat deja Centru Tehnologic din Iași, o investiție menită pentru mediul de afaceri, zona Lăpușneanu, Piața Unirii, reabilitarea Mănăstirii Golia. Doar în ultimii ani s-au făcut aceste lucruri pe fonduri europene.
  • Mă bucur că Regiunea N-E a benefeciat de inițiativa pe care am lansat-o, accea de a ajuta regiunile rămase să transforme economiile. Știți că în primul meu an de mandat am fost aici și m-am întâlnit cu autoritate de management, dar și cu toți actorii din județe, orașe, universități, mediul de afaceri și ONG-uri pentru a planifica banii pentru perioada 2014-2020. Dincolo de simbolistica parte din istoria țării, Iașul este un loc special pentru care eu cred că trebuie făcute mai multe, pentru cei aproape 800 de mii de locuitori. De accea regretul meu este că marile proiecte de infrastructură sunt foarte întârziate, sunt lucruri care nu depind de autoritățile locale. știți foaret bine că în perioadă în care am fost comisar european am depus toate eforturile ca proiectele de investiție destinate acestei zone să intre în faza de realitate.
  • Am îndemnat de multe ori autoritățile de la București să folosească bani europeni pentru realizarea acestor mari proiecte de infrastructură. Am manifestat disponibilitatea mea și a serviciilor din subordine mea de atunci, de a finanța prin fonduri europene studiul de fezabilitate și repartizarea construcției autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Ungheni. Aceasta putea fi eligibilă pentru cofinanțare prin fondurile structurale și de investiții europene având în vedere faptul că face parte din rețeaua de transport TNT, de bază fiind inclusă și în masterplanul de transport adoptat de Guvernul României, Guvernul Ponta. Am fost dezamăgiră profund, iar asta știți foate bine, nu e un secret de comunicarea pe care am avut-o cu fostele guverne pe această temă. Și asta pentru că în loc să accepte ajutorul comisiei europene, cei din fostele guverne au lansat atacuri absolut gratuite la adresa mea care nu au ajutat cu nimic cetățenii din această regiune. Este păcat pentru că Uniunea Europeană ne pune la dispoziție resurse pentru a realiza aceste proiecte. Sunt banii noștrii, ai românilor. Prin alocația pe care o avem în perioada 2014-2020 s-au cheltuit doar 28 %, iar acest lucru îl puteți vedea direct pe site-ul  Comisiei Europene. Sunt bani care ni se cuvin și sunt lăsați acolo neatiinși. Această regiune a fost întotdeauna o enigmă pentru mine, în ultimii ani, pentru că a fost singura țară care u a folosit acești bani care vin gratuit de la Uniunea Europeană.
  • Eu nu cred că este suficient să avem doar o lege care să confirme consensul politic pentru realizarea autostrăzii. Vedeți foarte bine că a trecut mai bine de un an de la adoptarea acestei legi. Important e să folosim și instrumentele practice și oportunitățile existente pentru a-l realiza. Eu îmi exprim speranța ca noul Guvern să ia în considerare aceste oportunități. Îmi pun speranța în domna Alina Bălan, comisar european pe transporturi, că va da semnale în acest sens. Sunt deschisă la orice fel de discuție pentru a explica stadiul negocierilor între Comisia Europeană și București.
  • Un alt regret de al meu este cel al spitalelor regionale și mai ales de Spitalul Regional din Iași, care a ajuns de la început în faza cea mai avansată.
  • Este deja cunoscut faptul că am făcut nenumărate apeluri ca autoritățile să accelereze procesul de realizare a acestor spitale care au mari întârzieri. Războiul unor foști miniștrii s-au lideri politici cu mine personal și cu Comisia Europeană a fost se pare mai important decât realizarea unor proiecte foarte importante pentru români. Eu am spus de mai multeori și o repet, convingerea mea este că a fi patriot nu înseamnă că trebuie să te răstești la Comisia Europeană. A fi patriot înseamnă să faci lucrurile care trebuie pentru românii care te-au ales. Au trecut mai bine de cinci ani de la semnarea Programului Operațional Regional care include cele trei spitale de la Iași, Craiova și Cluj Napoca. Inițial în acest program regional ideea era să inaugurăm înainte de închiderea mandatului meu de comisar european și în toate discuțiile pe care le-am avut am făcut din spitalele regionale din România o prioritate, inclusiv în discuțiile legate de finanțare. Din păcate după ce inițial s-a spus că acestea vor fi realizate în 2020, după în 2023, acum se vorbește de anul 2027 și că vor fi finanțate de viitorul buget 2021 – 2027, care nu știm câte resurse va avea la dispoziție. Cert este că am ratat și anul acesta șansă. Vreau să cred că realizarea spitalelor regionale este o prioritate pentru noul Guvern. Chiar dacă este un Guvern liberal am așteptări legate de menținerea acestor direcții înainte să reducă decalajele de dezvoltare sociale și economice din regiunile țării. Eu sunt deschisă să mă întâlnesc cu premierul României și miniștrii transporturilor, sănătății pentru a le prezenta evoluția dintre București și Comisia Europeană pe aceste mari proiecte.
  • Chiar dacă sunt un om politic aflat într-un partid în opoziție acum, cred că este datoria mea să îi informez asupra eforturilor pe care le-am făcut împreună cu colegii din Comisia Europeană. Iar dacă este cazul să dau și câteva sfaturi, totuși am o experiență de cinci ani în Comisia Europeană. O să mă întâlnesc cu președintele României sau consilierii dânsului care îl pregătesc pentru consiliul european din 12-13 decembrie, când se va discuta bugetul european pentru a explica care au fost metodele de calcul prin care am reușit ca România, în propunerea comisiei să benefecieze de opt la % în plus 2021-2027. România a avut șansa să se bată ca acest buget pe 2021-2027 să fie adoptat pe timpul președenției sale și ar fi avut tot interesul din păcate a ratat această șansă. Discuțiile sunt blocate la această oră și îmi este foarte frică că nu se vor putea folosi bani europeni de la 1 ianuarie 2021 din cauza adoptării târzii a legislației. Ceea ce aș vrea să spun este că eu am transmis în ultimii cinci ani și mai ales în ultimii trei ani în care ama văzut această rea voință din partea autorităților române, am transmis constant scrisori cu situațiile la zi către insitituțiile române, le-am transmis către Guvern. Am făcut acest gest la momentul respectiv tocmai pentru a păstra aceste semnale de alarmă în memoria instituțională. Și cred că aceste scrisori pot fi făcute publice dacă autoritățile române vor pentru ca românii să știe care este situația reală și așa cum am spus sunt gata să explic și personal cum au evoluat lucrurile. Nu vreau să închei într-o notă pesimistă, dar așa cum am spus mă îngrijorează faptul că bugetul Uniunii Europene ar putea fi redus pe 2021-2027, ar fi redus prin faptul că nu reușim să absorbim fonduri europene 2014-2020, practic proiectele mai pot fi depuse doar la finalul anului 2020, după care plăți se mai pot face până în anul 2023.
  • În legătură cu ceea ce am făcut ca și comisar european am spus, am insistat în repetate rânduri bugetul european ideal ar fi fost să fie adoptat pe timpul președenției române care este o țară direct interesată să folosească fonduri europene.
  • Nu e un secret pentru nimeni, stânga trece astăzi printr-o perioadă foarte dificilă. Din păcate fostul Guvern a uitat complet de conceput de bună guvernare și a permis prinincompetența sa să termine la putere dreapta. De PSD este vorba. A ajuns în această situație pentru simplu motiv că a subordonat guvernarea și chiar interesul propriului electorat unor lideri care au văzut în preluarea puterii o oportunitate de a-și rezolva propriile probleme. Iar lumea ține minte aceste lucruri și firect că nu le iartă. Din acest punct de vedere eu cred și spre ca pro România să fie de acum înainte vocea celor care nu se mai sunt reprezentanți, vocea celor care sunt îngrijorați, dar și a celor care au nevoie de ajutor, de sprijin. Eu am venit aici cu un mesaj acela de a ne concentra pe alegerile de anul viitor, cele locale, parlamentare, care vor fi foarte importante pentru poziționarea partidului nostru într-o forță politică importantă.

 

Comisia de Politică Regională din Parlamentul European în vizită la Iași

„Pentru mine e o plăcere să fiu prezentă la Iași. Știți foarte bine că nu am uitat niciodată acest oraș și mai ales în timpul mandatului meu de comisar european. Am încercat să ajut cât pot Regiunea NE, Regiunea Moldovei care este una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Pe lângă faptul că este o zonă săracă, sa confruntat și cu calamități naturale și într-un fel am fost bucuroasă că am putut să iau decizia, de fapt a fost ultima decizie de comisar european, accea de acorda un ajutor financiar de 8,2 milioane de Euro Regiunii N-E pentru inundațiile devastatoare din 2018. Ceea ce aș vrea să spun este că le mulțumuesc filialelor Pro România din Moldova pentru invitații. Moldova, Iașul vor rămâne pe agenda mea pe parcursul madatului meu de europarlamentar. Sper să revin la Iași pe 24 ianuarie pentru a sărbători Uniunea Principatelor Române. Și vreau să vă anunț că propunerea mea de a organiza o vizită a Comisiei de Politică Regională din Parlamantul European pe 11 septembrie și de a o organiza la Iași, a fost aprobată. Voi fi aici cu mai mulți colegi din Parlamentul European din mai multe țări europene.”, a mai precizat europarlamentarul Corina Crețu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments