Exemplu de neputinţă! Centrul Expozițional Moldova, 9 milioane de euro aruncaţi pe apa sâmbetei

De nouă ani, un colos de beton, fier și sticlă, aflat pe șoseaua Nicolina, rămâne nefuncțional chiar dacă autoritățile insistă că au foarte multe planuri visavis de spațiile existente. Este vorba de Centrul Expozițional Moldova Iași, în care s-au investit nouă milioane de EURO, din care 60 la sută au fost bani europeni. Autoritățile au făcut recepția lucrărilor în 2010, iar deschiderea a fost făcută cu tăiere de panglică și mare fast. Acum însă clădirea Centrului Expozițional Moldova Iași este neutilizată, iar promisiunile de a reînvia spațiul rămân doar pe hârtie.

0
532

De la inaugurarea Centrului Expozițional Moldova Iași au trecut nouă ani, iar cei nouă milioane de euro investiți în clădire n-au reușit să aducă plus valoare municipiului Iași. Atunci când a fost inaugurat în 2010, era al doilea spațiu expozițional ca mărime după Romexpo. Pe pagina de facebook a Centrului Expozițional Moldova Iași găsim și o descriere a ceea ce urma să devină acest spațiu imens.

Centrul Expozițional Moldova este cel mai modern și mai important centru expozițional din țară, după centrul Romexpo din București. Acesta a fost gândit special pentru a oferi organizatorilor de târguri și expoziții din Iași, dar și din Moldova și întreaga țară un spațiu corespunzător desfășurării de astfel de evenimente, care să ofere toate funcționalitățile, utilitățile și facilitățile necesare: spațiu expozițional cu o capacitate suficientă, spații de depozitare, spațiu de parcare, servicii adiacente precum unități gen fast-food, cafenele și vestiare”, este doar o parte din descrierea păstrată pe pagina de facebook a Centrului Expozițional Moldova Iași.

Mai mult, Centrul Expozițional Moldova promitea că ”va asigura pentru firmele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est un mediu propice dezvoltării contactelor de afaceri și promovării produselor și serviciilor proprii, contribuind astfel la extinderea pieței de distribuție”. Toate acestea au rămas a fi însă doar niște texte pe hârtie, căci în realitate centrul expozițional n-a reușit să îndeplinească aproape nimic din ceea ce a stat la baza investiției de nouă milioane de euro. În ultimii patru ani și pagina de facebook a centrului expozițional de la Iași a devenit una moartă. Ultimul eveniment care datează aici ne duce spre anul 2015, atunci când s-a organizat în această clădire Festivalul Internațional de Muzică Electronică și Arte Vizuale. De atunci nu mai există nicio postare și nici o fotografie care să arate că instituția ar fi una funcțională.

Autoritățile vor să atragă alte 7 milioane de euro pentru reparație și un palat al invențiilor și inovațiilor dedicat copiilor

În martie 2019, imobilul de pe șoseaua Nicolina a fost preluat în totalitate de către Consiliului Județean Iași la un schimb făcut cu Primăria Municipiului Iași care a preluat clădirea Tehnopolis. Maricel Popa promitea că spațiul va trece printr-o expertiză și reparație, pentru că în anii de neutilizare multe din facilitățile pe care le avea centrul expozițional s-au pierdut. La finalul anului 2019, președintele CJ Iași spune că imobilul ”va lua viață” și în ianuarie ar urma să depună un proiect nou de circa șapte milioane de euro, din care va avea o parte de cheltuieli pentru reabilitarea spațiilor centrului.

Abia acum s-a deschis linia de finanțare și vrem în ianuarie să depunem pentru un proiect numit ”Palatul invențiilor și inovației pentru copii” așa cum este Palatul invenției în fiecare oraș mare din țară. Pentru copii, din păcate, nimeni nu s-a gândit. Ca să intre un copil într-un centru expozițional în care să fie și partea de inventică, să fie și partea de inovație, să arătăm ce a fost în trecut și să arătăm și viitorul. Și suntem în discuție cu Universitatea din București, cu Universitatea Tehnică. Cu partea de aviație mult mai avansată, cu Academia Română. Sperăm să realizăm un proiect în jur de 7 milioane de euro”, a declarat pentru 7 EST Maricel Popa,

Clădirea de birouri urmează să găzduiască biblioteca județeană

Pe lângă noul palat al invențiilor și inovației, Centrul Expozițional Moldova Iași urmează să găzduiască Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi.

Centrul Expozițional are o hală mare, acolo vom face Palatul invențiilor și inovației pentru copii, iar în partea laterală, acolo unde este un corp de clădire de birouri, va fi și bibliotecă. Totodată acolo îi vom muta și pe cei de la evidența populației din Bucium, acolo unde acum sunt la Casa Agronomului. Casa Agronomului însă va rămâne numai pentru ansamblul folcloric și va purta numele de Casa Constantin Arvinte. Vrem să schimbăm sediul celor de la evidența populației ca să meargă la Centrul Expozițional la parter, la etaj plus parter va fi Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi după ce se vor finaliza procedurile de reparații. Noi sperăm în 2020 să mutăm cel puțin biblioteca”, explică planurile de la Centrul Expozițional Moldova președintele CJ Iași.

Maricel Popa mai promitea acum patru ani că sediul Bibliotecii Gheorghe Asachi urma să treacă pe Sărărie. Planurile nu s-au materializat, iar președintele CJ Iași dă vina pe faptul că n-au existat fonduri pentru acest proiect.

Vom face și acolo un sediu nou, dar va fi o altă construcție, într-o altă anexă ținând cont că nu s-a deschis nicio linie de finanțare. Sperăm să se deschidă linii de finanțate pentru construcții de biblioteci”, spune Maricel Popa.

Care va fi soarta de mai departe a Centrului Expozițional Moldova Iași nu o poate spune nimeni în acest moment, cert este că imobilul a fost o gaură care a absorbit sume colosale de bani atât din bugetul local, cât și din cel al Uniunii Europene. Acum la nouă ani de la darea lui în exploatare sunt necesare din nou investiții enorme, care însă nu se știe dacă nu vor avea soarta investiției făcute la început.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments