Fostul premier moldovean Vlad Filat a ieșit din închisoare după patru ani petrecuți în detenție

La patru ani de la reținere și trei ani de la condamnare, fostul prim-ministru al Republicii Moldova Vlad Filat a fost eliberat condiționat din detenție. Știrea a devenit cap de afiș la toate agențiile de presă, or fostul premier a fost condamnat într-un dosar conex cu renumitul jaf din sistemul bancar moldovenesc. Toți liderii politici de la Chișinău în aceste zile se acuză și se scuză pentru că nu ar vrea să fie suspectați că au ajutat la eliberarea acestuia din penitenciar, căci 2020 este din nou an electoral în Republica Moldova, iar miza este fotoliul de președinte.

0
525

Personajul politic Vlad Filat are o relație specială cu Iașul și probabil că unii și-l mai amintesc de pe timpurile când și-a făcut studiile la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, dar tot aici a început primele afaceri cu importul de țigări din Republica Moldova în România în tumultuoșii ani 90. Apoi a devenit politician la Chișinău, fiind directorul Departamentului de Privatizare în Guvern, ministru în Guvernul Ion Sturza la sfârșitul anilor 90. De la mijlocul anilor 2000 este ales deputat și începe un amplu proces de creare a propriei formațiuni politice Partidul Liberal Democrat din Moldova, președintele căruia a fost până la reținerea lui de către procurori în octombrie 2015.

În 2016 a fost condamnat la nouă ani de închisoare fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență într-un dosar conex cu cel legat de furtul miliardului din sistemul bancar. Ajunge pe mâna procurorilor după ce este denunțat de către Ilan Șor, principalul acuzat în dispariția miliardului, cu care a avut o relație constantă în anii cât a fost prim-ministru și apoi deputat.

Vlad Filat a fost eliberat condiționat din închisoare, după patru ani de detenție, circa 2/3 din termenul de pedeapsă stabilit de instanță.

Condamnatul Vladimir Filat cu excluderea termenului redus de 709 zile, a executat 2/3 din termenul de pedeapsă stabilit și a realizat programul individual cu privire la planificarea executării pedepsei penale a deținutului. Reieșind din cele expuse, administrația Penitenciarului nr.13 din Chișinău solicită examinarea posibilității aplicării prevederilor art.91 Cod Penal – eliberarea condiționată înainte de termen, cu eliberarea din penitenciar a condamnatului Vlad Filat”, se arată în demersul Administrația Națională a Penitenciarelor.

Acuzațiile curg valuri la Chișinău 

Atunci când a fost reținut, Vlad Filat promitea ”să arunce în aer întreaga clasă politică”. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar ceea ce a urmat pentru el au fost patru ani de detenție într-o celulă de penitenciar din Chișinău. Avocații și apropiații lui Vlad Filat, în toți acești ani, au încercat să demonstreze că acesta este o victimă a oponentului său politic cu care a făcut alianțe din 2009 până în 2015, nimeni altul decât oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. Odată cu dispariția lui Plahotniuc de pe arena politică de la Chișinău, tot mai multe voci spuneau că eliberarea lui Vlad Filat din închisoare va fi făcută în acest an, doar că se căuta o formulă pentru a fi eliberat. Pe 1 august anul curent, pedeapsa ex-premierului Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare, a fost redusă cu 685 de zile, adică cu circa un an și nouă luni după ce cererea apărării sale a fost admisă de Judecătoria Chișinău.

Totuși, în acest moment liderii de la Chișinău se acuză unii pe alții de cine este vinovat de faptul că Vlad Filat a ajuns în libertate. La început s-au întrecut în acuzații actualul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi, cunoscut în ultimii ani ca fiind un avocat al socialiștilor moldoveni, cu fostul ministru al Justiției din guvernul Maiei Sandu, Olesea Stamati. Apoi a continuat o serie de acuzații între Igor Dodon și Maia Sandu.

Igor Dodon se preface a fi surprins de decizia instanței și spune că așteaptă explicații de la Ministrul Justiției. „Pentru mine a fost o surpriză această decizie, care probabil poate fi explicată prin unele acțiuni ale fostului Guvern. Am solicitat informații de la Ministerul Justiției. Mâine, după Consiliul Suprem de Securitate, voi reveni cu unele detalii”, a declarat Dodon pentru presă.

De cealaltă parte, Maia Sandu, care a fost ministrul Educației în cabinetul de miniștri condus de Vlad Filat, dar care între timp a ajuns să își formeze propria formațiune politică îl acuză pe Igor Dodon că ar fi vinovat de eliberarea fostului său șef de partid și șef de guvern.

Justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare. Să fie foarte clar – Guvernul pe care l-am condus nu are nimic în comun cu această decizie. Hotărârea ”vestitei” judecătorii Ciocana de eliberare a lui Filat ridică mari semne de întrebare, ca și multe alte hotărâri adoptate de justiția din Republica Moldova. Acuzațiile lui Dodon la adresa echipei mele sunt aberante, iar complicitatea penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, este o făcătură grosolană. Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții. Guvernul pe care l-am condus a luptat vehement cu corupția și corupții”, încearcă să se disculpe Maia Sandu și să tragă săgeți spre Igor Dodon.

În concluzie, la Chișinău politicienii din nou se ceartă, iar banii pentru furtul miliardului sunt întorși din contribuțiile cetățenilor moldoveni. Totuși, din toată această gâlceavă trebuie de înțeles și care este miza acesteia. Or, cu siguranță miza sunt alegerile prezidențiale din 2020, an în care furtul miliardului și lipsa unor condamnări reale și credibile în dosarul dispariției banilor din sistemul bancar va redeveni din nou temă de campanie electorală.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments