Indemnizația pentru creșterea copilului nu va mai fi plafonată la 8.500 lei

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi stabilită ca și până acum, respectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, dar nu va mai fi limitată la un nivel maxim de 8.500 lei, potrivit unei modificări a legislației în vigoare adoptate de deputați în comisia de muncă și care urmează a primi votul final în Camera Deputaților.

0
58

În schimb, nivelul minim al indemnizației nu va mai fi calculat în raport cu indicatorul social de referință, ci va reprezenta 85% din salariul minim brut pe economie.  De ce este important: În august 2017, Guvernul Tudose a stabilit că nivelul maxim al indemnizației pentru creșterea copilului va fi plafonat la 8.500 lei, suma maximă care este plătită de stat și astăzi în cazul oricărei indemnizații de accest fel.

Mai este important: Tot Guvernul Tudose stabilise atunci că indemnizația pentru creșterea copilului nu va putea fi mai mică decât 85% din salariul minim brut pe economie, dar după doar câteva luni, în noiembrie  2017, s-a răzgândit și a decis că nivelul minim al indemnizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (ISR).

După cum a relatat Profit.ro, valoarea ISR nu a mai fost actualizată de mai bine de 10 ani și este de doar 500 lei, iar abia recent un proiect de lege privind indexarea anuală, cu 100% din rata inflației, a ISR a primit raport favorabil din partea comisiei de specialitate și urmează să primească votul final în Camera Deputaților.

Zilele trecute, deputații din comisia de muncă au decis să redacteze raportul de aprobare a ordonanței prin Guvernul Tudose a plafonat indemnizația pentru creșterea copilului și, printr-un amendament adoptat, au decis eliminarea din text a prevederii privind limitarea indemnizației la 8.500 lei.

În același timp, membrii comisiei au revenit la prevederea că indemnizația nu va putea fi mai mică decât 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. ”Considerăm că este necesară corelarea față de salariul minim brut pe țară și nu față de ISR. ISR este menținut de actuala guvernare la valoarea din anul 2010, respectiv 500 lei și nu a existat un an în care să se dea HG pentru majorarea acestuia.

Astfel este necesară încurajarea creșterii natalității și considerăm că forma propusă este de natură a încuraja femeile de carieră pentru a avea cel puțin un copil”, își argumentează membrii comisiei decizia.

Dacă va fi adoptată prin vot final și în plenul Camerei Deputaților, noile prevederi mai trebuie promulgate de șeful statului pentru a intra în vigoare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments