1 decembrie 1918 a fost un astfel de moment! Apariția României Mari pe harta Europei, la finalul unui război care a făcut aproape un milion de victime în rândul românilor, a reprezentat nu doar un act de naștere a unui stat viguros ci și unul de dreptate istorică.
Întregită, sub sceptrul Regelui Fedinand, ființa națională și-a recăpătat demnitatea și încrederea într-o soartă mai bună!
România s-a născut și a crescut la Iași. Aici, în Capitala Moldovei, am învățat să fim români. Capitală a Unirii de la 1859, Iașul s-a sacrificat pentru a permite apariția patriei numite România. Capitală de război din 1916, Iașul – orașul redută – a luptat aprig pentru zămislirea României Mari. Capitală de veacuri a culturii și a educației, Iașul a dat țării armate de personalități ce au făcut lumea un pic mai bună! Și am putea continua multă vreme cu astfel de exemple!
Dar lecția pe care trebuie s-o învățăm, înainte de toate, este că forța noastră stă în unitate, o unitate pe care suntem obligați să ne întemeiem toate speranțele, toate dorințele, toate proiectele de viitor!
La fel ca dumneavoastră, și eu vreau să trăiesc într-o Românie normală, condusă de o clasă politică responsabilă care-și respectă promisiunile electorale.
Doamnelor și domnilor,
Aniversarea din acest an a Marii Uniri capătă o dimensiunea cu atât mai emoționantă cu cât în 2019 celebrăm 30 de ani de la victoria revoltei anticomuniste din decembrie 1989, când românii au dat jos un regim ce ne furase demnitatea.
Sute de tineri s-au jertfit atunci pentru ca noi să redevenim liberi.
A fost clipa noastră minunată de solidaritate, a fost momentul în care ne-am propus să redevenim o țară democrată, capabilă să-și construiască un destin măreț în Europa!
Supremă noblețe a omului, libertatea reprezintă mai ales puterea pe care o avem asupra nouă înșine. Să folosim această putere pentru a deveni buni, mai uniți, mai solidari.
Eu am convingerea că, începând cu anul 2020, aveam șansa unei resetări a tuturor instituțiilor statului, pe temeiurile unei guvernări cu adevărat bune. Dar și șansa unei coerențe politice și administrative la nivel central, regional și local. Doar așa putem dezvolta Iașul, Moldova și România.
De ziua ei, doresc României să redevină mare și mândră, iar românilor – oriunde s-ar afla ei – să-și respecte și să-și iubească Țara!
Nu este pământ mai sfânt decât cel al patriei!
La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, mesajul primarului municipiului Iași, Mihai Chirica.