Sfântul Nicolae, chipul omului care vine și dăruiește în ascuns

Puțini știu cu adevărat povestea lui Moș Nicolae, dar și a lui Moș Crăciun. Tot ceea ce știm cu toții este că ei vin în luna decembrie și ne aduc cadouri dacă am fost cuminți. Însă de ce ei vin pe furiș seara și cum ne aleg cadourile, aflăm de la părintele Constantin Sturzu ce înseamnă cu adevărat semnificația zilei Sfântului Nicolae.

0
239

Cine este Moș Nicolae?

„Este unul dintre sfinții cei mai populari din întreaga istorie a bisericii. Deși sunt alți sfinți care au scris de exemplu lucrări importante, sunt alți sfinți care au avut o viață foarte riguroasă, alții care au avut descoperiri de la Dumnezeu foarte înalte sau alții care au făcut minuni poate mai mari decât ale Sfântului Nicolae, cu toate acestea Sfântul Nicolae este practic unul dintre cei mai populari sfinți. Și asta pentru că el este de fapt chipul lui Dumnezeu în lucrarea pe care o face în lume. Sfântul Nicolae este cel mai aproape de modul în care lucrează Dumnezeu. Este o icoană a răbdării lui Dumnezeu în lumea aceasta.

Și spun asta pentru că așa cum știm din acea relatare a vieții sale, a modului în care a lucrat, el a intervenit de exemplu când a ajutat pe acele trei fete pe care tatăl lor ar fi vrut să le dea să se prostitueze pentru că nu avea avere, nu avea zestre să le mărite, a intervenit pe ascuns cu discreție în durerea acestui tată care voia să ia o decizie greșită. Noaptea, pe ascuns de fiecare dată când se apropria sorocul ca una dintre ele să aibă o vârstă care ar fi permis măritișul, arunca acea pungă de bani pe geam. Iar acest lucru îl făcea în taină, fără să se lase văzut, tatăl neștiind cine a lăsat acei bani. Dar, bucurându-se evident că a reușit în felul acesta să mărite pe fiecare dintre fete. Și atunci Sfântul Nicolae a rămas în memoria colectivă ca fiind sfântul care aduce daruri într-un mod discret, nefăcându-se cunoscut, nearătându-se.

Exact așa cum Dumnezeu lucrează în viața noastră. Dumnezeu ne face foarte multe daruri, începând cu darul vieții și multe alte lucruri pe care ni le dăruiește, dar cu o discreție teribilă. Noi de multe ori avem impresia că altcineva ne-a oferit un dar sau noi înșine prin puterea lucrării noastre, prin ceea ce am făcut noi prin demersurile noastre am obținut ceva. Dacă am avea ochi spirituali, duhovnicești am înțelege că  Dumnezeu este cel care lucrează în viața noastră.

Și toate câte le avem și toate câte le obținem sunt de fapt daruri de la Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu se arată pe sine, o face cu multă discreție încât ne lasă pe noi să avem impresia că noi am făcut ceva”, a povestit părintele Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„Fără Dumnezeu noi nu am putea să facem nimic”

Părintele Constantin Sturzu ne învață să privim cu încredere ziua Sfântului Nicolae și să dăruim celor apropiați atenție, dragoste și lucrurile de care au nevoie. Iar puterea cu care facem lucrurile este puterea lui Dumnezeu.

„Fără Dumnezeu noi nu am putea să facem nimic. Iar aceasta este lecția pe care o oferă Sfântul Nicolae, de aceea el a devenit chip al omului care vine și dăruiește în ascuns. După modelul Sfântului Nicolae avem personaje în ziua de astăzi numite chiar Moș Crăciun. Sfântul Nicolae este modelul lui Moș Crăciun și vedem că are un deosebit impact”, a mai spus părintele Constantin Sturzu.

Ce trebuie să facem de Sfântul Nicolae?

Sfântul Nicolae trebuie cinstit așa cum trebuie, ne învață preoții. Pe lângă faptul că primim cadouri, pe 6 decembrie trebuie să mergem la biserică și să încercăm să învățăm din faptele Sfântului Nicolae.

“În primul rând și în primul rând trebuie să facem ce făcea Sfântul Nicolae. El era primul care ajungea și intra în biserică. Ar trebuie urmată dragostea pe care o avea Sfântul Nicolae față de Dumnezeu, asta trebuie să facem și noi.

Trebuie cinstit Dumnezeu așa cum îl cinstea și Sfântul Nicolae. Trebuie îmbogățită latura milosteniei așa cum și-a îmbogățit-o și Sfântul Nicolae. Trebuie mers la biserică, să participăm la Liturghie, lăsate cele lumești deoparte și să punem pe primul loc lucrurile spirituale, ce țin de Dumnezeu. De Sfântul Nicolae e bine să citim viața lui și să încercăm să facem și noi ceea ce a făcut el”, ne-a îndrumat părintele stareț, protosinghel Euharist Micu.

5 1 vote
Article Rating


Articolul precedentCâte zile libere vor avea românii de sărbători. Crăciunul și Anul Nou pică în timpul săptămânii
Articolul următorBolnavii de cancer pulmonar, victime ale birocrației
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments