2020 vine cu alegeri în rândul primarilor din județ

Doar jumătate de an ne desparte de cele mai importante alegeri, cele pentru desemnarea primarilor, a consiliilor locale și a consiliilor județene. Una dintre temele de importanță majoră cu privire la alegerile locale este cea privitoare la schimbarea legislației, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, nu în unul singur, ca până în prezent. Într-un astfel de scenariu, opoziția vorbește deja de alegeri anticipate.

0
717

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că este pentru alegerea primarilor în două tururi, dar că este nevoie de discuţii politice în Parlament pe această temă.

Rămâne de văzut ce decizie vor lua guvernanții în această privință. Cei de la USR își doresc alegerea primarilor în două tururi, însă sunt slabe șanse ca acest proiect să treacă de Parlament sau să fie adoptat într-o formă sau alta de către Guvern. Cei de la PSD au anunțat deja că vor depune o moțiune de cenzură în această sesiune parlamentară, mai ales dacă Guvernul vine cu această propunere sau dacă va opta pentru o angajare a răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Așadar, în luna iunie am putea avea alegeri anticipate.

Până una-alta, primarii în funcție din comunele și orașele județului Iași deja și-au stabilit strategiile în privința campaniei electorale. Majoritatea vor candida pentru un nou mandat, pentru că, spun ei, au realizat multe în localitățile pe care le conduc, și, mai mult, au investiții în curs.

Veteranii nu se lasă

Social-democratul Ștefan Timofte a câștigat Primăria Tomești în anul 2004. Niciun alt competitor nu a reușit până acum să ia mai multe voturi decât Timofte, care va candida și în iunie 2020 pentru al cincilea mandat. Și el se laudă cu multe realizări: școli, grădinițe, sală de sport, terenuri de fotbal, ulițe asfaltate, gaz metan. ”Dacă oamenii mă mai vor, o să mai candidez o dată. Îmi doresc din tot sufletul să fiu sănătos, să îmi duc mandatul până la capăt, să nu dezamăgesc oamenii care și-au pus speranțe în mine, și, dacă voi considera că starea fizică și psihică îmi va permite să mai candidez, și dacă oamenii mă vor, o să candidez. Dacă nu, mă retrag, că doar nu m-am născut primar”, spune Ștefan Timofte.

La Ciurea, primarul Cătălin Lupu este la al treilea mandat, adică din 2008, și și-l dorește pe al patrulea. În sprijinul său enumeră investițiile făcute în satele comunei – drumuri asfaltate, centre de zi pentru copiii care provin din familii aflate în dificultate , un cămin cultural nou, școli reabillitate ori în curs de reabilitare și lista ar putea continua. Anul acesta, locuitorii a patru sate vor avea gaz metan și apă curentă, deoarece lucrările au început la sfârșitul anului 2019. Întâiul gospodar al comunei Ciurea vine și cu o noutate. Anul acesta va începe construirea a opt blocuri care vor avea destinația de locuințe sociale. Patru dintre ele vor fi în satul Hlincea, iar celelalte patru, în satul Dumbrava. ”În total vor fi 96 de apartamente care vor fi date spre închiriere familiilor tinere din comuna noastră”, spune primarul Cătălin Lupu.

Cea mai mare și cea mai bogată comună din țară – Miroslava – este condusă tot din anul 2008 de către liberalul Dan Niță. Obiectivele stabilite la început de mandat – modernizarea și întreținerea drumurilor comunale, înființarea unei rețele de alimentare cu apă și canalizare, extinderea rețelei de electricitate și gaz, modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ, atragerea de investitori români și străini – au fost îndeplinite, consideră Dan Niță. Pe teritoriul comunei a fost înființat, în anul 2015, primul parc industrial din județul Iași, care are un grad de ocupare de 100%. ”Da, voi cere votul de încredere cetățenilor din comuna Miroslava în acest an pentru a putea continua și finaliza proiectele deja începute”. Printre proiectele începute se numără modernizarea parcurilor de joacă din curtea școlilor și în zonele special amenajate, construirea unui alt sediu pentru primărie, înfiinţarea transportului public local în comună, construirea de locuințe sociale, un bazin olimpic de înot.

Comuna Strunga este condusă din anul 2012 de către Mariana Lazăr (PSD). ”Da, voi candida pentru un nou mandat. La alegerile locale esențial este candidatul, omul, și nu formațiunea politică din partea căreia candidează”, spune Lazăr. Modernizarea drumurilor sătești, sau pietruirea unor ulițe, reabilitarea parcului comunal, construirea unei  grădinițe cu program normal în satul Crivești, dotarea și amenajarea unei săli multifuncționale, asfaltarea căilor de acces la școlile din comună, sunt doar câteva dintre investițiile care se află în derulare în comună. Și, desigur, există planuri pentru investiții noi: rețea de distribuție a gazului metan în comună, extinderea rețelei de canalizare, modernizarea ulițelor sătești și a iluminatului stradal, amenajarea unui parc pentru copii și terenuri de sport la școli.

Au prins drag de primării

Sunt și primari aflați la primul mandat, care se ambiționează să facă multe pentru săteni. Fiecare dintre ei speră ca, la alegerile de pe 7 iunie, să fie reconfirmați în funcție, indiferent de partidul din care fac parte.

Tânăra primăriță de la Ciortești, Alina Apostol, este abia la primul mandat. Dotări la  Serviciul Public de Gospodărire Comunală, modernizarea prin asfaltare a drumului comunal Ciortești-Deleni, și construirea unei școli primare în satul Rotăria sunt câteva dintre proiectele finalizate deja. În curs de implementare sunt un Start-up social, reabilitarea, modernizarea și dotarea căminului cultural din satul Ciortești, reabilitarea și extinderea școlii gimnaziale din Ciortești, construirea unei grădinițe în satul Șerbești, modernizarea școlii din satul Coropceni.
De aceea își dorește un nou mandat: ”Mi-am propus să finalizez proiectele începute, și pentru asta mai e nevoie de timp. Strategia mea este simplă: am început campania electorală încă din a doua zi a mandatului de primar, și asta se reflectă prin muncă și implicare din prima zi”.

Comuna Oțeleni este condusă din anul 2016 de către social-democratul Felician Gherăescu. Acesta a preluat funcția de primar după ce liberalul Ciprian Aiojoaiei a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare, la numai patru luni după ce a fost ales. Chiar dacă este doar primar interimar sau consilier cu atribuții de primar, Felician Gherăescu a demarat și chiar a finalizat multe investiții: dispensar  nou, școli, o grădiniță, drumuri asfaltate, aducțiune cu apă. ”Îmi doresc un nou mandat pentru că am început și alte obiective de investiții. Toate acestea sunt pentru locuitorii comunei. Vreau să fac lucruri bune pentru ca mulți dintre cei plecați la muncă în străinătate să revină acasă cu drag”, spune Felician Gherăescu.

Primar al unei comune ce numără doar 1.500 de locuitori, George Cristea, membru al Partidului Mișcarea Populară, va candida din nou la alegerile din iunie pentru funcția de prim gospodar al comunei Grozești. Școala reabilitată, asfalt proaspăt pe ulițele satului, aducțiune cu apă și rețea de canalizare și chiar o mică biserică, sunt câteva investiții finalizate sau în curs de finalizare. Tânăr și ambițios, George Cristea se vede primar al comunei Grozești cel puțin până în anul 2024.

Destul!

În județul Iași sunt primari care ocupă această funcție de câteva zeci de ani. Un exemplu îl constituie Costică Postârnac(PSD), primar al comunei Ipatele încă din anul 1996. Are, deci, șase mandate la primărie. Însă ultimul a fost umbrit de un scandal: în calitate de primar, a concesionat pășunea comunală către societatea administrată de soția sa, prejudiciind bugetul comunei. Fără să organizeze vreo licitație, primarul i-a concesionat firmei soției sale o suprafață de 547 de hectare de teren. Agenția Națională de Integritate a făcut plângere împotriva lui și a avut câștig de cauză în instanță. Demis de către prefect în anul 2018, Postârnac a atacat ordinul și, în final a avut câștig de cauză, obținând suspendarea ordinului prefectului. Întâmplarea l-a făcut însă să nu-și mai dorească Primăria.

Comuna Rediu este condusă de către social-democratul Vasile Haidău din anul 2004. Cele trei mandate par că îi sunt suficiente lui Haidău. ”Nu îmi mai trebuie primărie. Mă pensionez și las locul altuia, mai tânăr. Sunt mulțumit cu tot ce am făcut până acum, iar oamenii din comună m-au sprijinit mereu. De aceea, tot ei spun că viitorul primar trebuie să fie cineva din echipa mea”, a spus primarul comunei Rediu, referindu-se la actualul viceprimar, Ștefan Paraschiv.

Se spune că, la sat, nu partidul câștigă Primăria, ci omul. Vom vedea însă în ce măsură primarii actuali vor obține din nou voturile cetățenilor. Pe 7 iunie sunt alegerile locale. Pe 8 mai debutează campania electorală. Atunci vom vedea mai multe.

 

Mihai Chirica, primar independent?

În municipiul Iasi, Mihai Chirica a ajuns primar interimar în anul 2014, odată cu arestarea de către DNA a lui Gheorghe Nichita, cel care avea zece ani de Primărie. În 2016, Chirica, pe atunci membru PSD Iasi, a câștigat alegerile cu 46 la sută din voturi, urmat la mare distanță de liberalul Marius Bodea, care a fost votat de 23 la sută dintre alegători. Între timp, edilul-șef al Iașului i-a declarat război pe față șefului PSD, Liviu Dragnea, care l-a exclus din partid. Mihai Chirica este, deci, independent. La Primăria Iași aspiră și liberalul Marius Bodea, dar și Cosette Chichirău, de la USR. Sita din 7 iunie va cerne și va alege.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments