Ați ajuns în secția de poliție? Încercați medierea!

Dacă, din nefericire, ați fost nevoiți să ajungeți în secția de poliție, trebuie să cunoașteți câteva aspecte importante pentru soluționarea eficientă a problemei dumneavoastră.

0
195

Mediatorii din Iași au semnat un protocol de colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Iași, în scopul promovării, informării și dezvoltării de bune practici ale medierii în sprijinul dumneavoastră, al cetățeanului care dorește să își rezolve pe cale amiabilă(rapid și confidențial) problema pentru care a ajuns în secție. La nivelul Iașului funcționează 6 secții de poliție care pun la dispoziție un birou de informare despre mediere cetățenilor, prin mediatorii autorizați înscriși pe listele de informare afișate în interiorul unităților.

Atunci când ajungeți în secție, organul de cercetare penală vă ascultă problema și vă recomandă spre informare mediatorului prezent în sală. În urma informării, dumneavoastră decideți dacă medierea vă satisface interesele și nevoile,aducând la cunoștință aceste aspecte polițistului care se ocupă de cazul dumneavoastră.

ATENȚIE însă! Potrivit Legii 192/2006, nici persoana vătămată şi nici făptuitorul nu pot fi constrânşi să accepte procedura medierii.Decizia de a apela la mediere vă aparține în totalitate, în cauzele penale medierea desfășurându-se astfel încât să fie garantat dreptul fiecărei părţi la asistenţă juridică şi, dacă este cazul, la serviciile unui interpret. Însuși procesul-verbal întocmit potrivit legii, prin care se închide procedura medierii, trebuie să arate dacă părţile au beneficiat de asistenţa unui avocat şi de serviciile unui interpret ori, după caz, să menţioneze faptul că au renunţat expres la acestea. De reținut că, în cazurile în care aceste drepturi obligatorii nu sunt respectate de procedura medierii, acest fapt duce la nulitatea actelor de mediere.

În cazul minorilor, garanţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului penal trebuie asigurate în mod corespunzător şi în cadrul procedurii de mediere.

Atunci când procedura de mediere se desfăşoară înaintea începerii procesului penal şi aceasta se închide prin acord de mediere, persoana vătămată nu mai poate sesiza, pentru aceeaşi faptă, organul de urmărire penală.

Dacă procedura de mediere a fost declanşată în termenul prevăzut de lege pentru introducerea plângerii prealabile, acest termen se suspendă pe durata desfăşurării medierii.

În cazul în care medierea se desfăşoară după începerea procesului penal, urmărirea penală se suspendă, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere.  Procesul penal se reia din oficiu, imediat după primirea procesului-verbal prin care se constată că părţile nu s-au înțeles, sau, dacă acesta nu se comunică, la expirarea termenului de 3 luni prevăzut de lege.

Dacă părţile aflate în conflict nu s-au înțeles prin acord de mediere, persoana vătămată poate introduce plângerea prealabilă în acelaşi termen, care îşi va relua cursul de la data întocmirii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.

Este bine de reamintit că,medierea poate interveni pentru infracțiunile pentru care, potrivit noului cod penal, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Așadar, vorbim despre: lovire și alte violențe (art. 193), vătămarea corporală din culpă (art. 196), violența în familie (art. 199), amenințarea (art. 206), hărțuirea (art. 208), violul (art. 218, alin. (1) și alin. (2)), agresiunea sexuală (art. 219), hărțuirea sexuală (art. 223), violarea de domiciliu (art. 224), violarea sediului professional (art. 225), violarea vieții private (art. 226), divulgarea secretului profesional (art. 227), pedepsirea unor furturi la plângerea prealabilă (art. 231), abuzul de încredere (238), abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor (art. 239), bancruta simplă(art. 240), bancruta frauduloasă (art. 241), gestiunea frauduloasă (art. 242), însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor (art. 243), înșelăciunea (art. 244), înșelăciunea privind asigurările (art. 245), distrugerea (art. 253 alin (1) și alin (2)), tulburarea de posesie (art. 256), asistența și reprezentarea neloială (art. 284), violarea secretului corespondenței (art. 302), abandonul de familie (art. 378), nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului (art. 379), împiedicarea exercitării libertății religioase (art. 381).

Efectul pe care îl produce acordul de mediere atunci când intervine în infracțiunile menționate mai sus, este reglementat prin art. 16 lit. (1)pct (g) din noul cod de procedură penală: acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare iar dacă a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracțiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condițiile legii.

Trebuie să știți însă că, medierea poate interveni și în orice altă infractiune pe latură civilă, doar asupra pretențiilor civile, îndeplinind rolul de tranzacție (negociere) supravegheată de mediator.  Acordul nu blochează derularea laturii penale, ci doar poate influența soluția pe fondul acțiunii penale.

In legislația penală, dreptul la un mediator este un drept fundamental. La art. 81, lit. (i), respectiv art. 83 lit. (g)ncpp, privind drepturile persoanei vătămate și ale inculpatului, în cadrul procesului penal, persoana vătămată (sau inculpatul), are dreptul de a apela la un mediator, în cazurile premise de lege. Acest lucru este indicat și în situația în care vă aflați spre soluționarea unei cauze în secția de poliție.

Nu uitați că, aveți oricând opțiunea de a vă alege un alt mediator de pe Tabloul Mediatorilor Autorizați, nimeni nefiind obligat să accepte, spre soluționarea cauzei sale,  mediatorul prezent pentru informare în secția de poliție.

Important este ca dumneavoastră să știți că există și alte opțiuni care conduc la o soluție satisfăcătoare în problema dumneavoastră.  Trebuie doar să le descoperiți!

 

Maria PĂDURARU

Mediator

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments