Ceaiuri-minune și parafină pentru dureri de spate

Durerile de spate se ameliorează cu ajutorul băilor din plante și a împachetărilor cu parafină! Mulți oameni știu asta și, de aceea, apelează la serviciile medicilor și asistenților de la Spitalul de Recuperare din Iași. Unică în Moldova, unitatea spitalicească este asaltată de pacienți din toată țara, astfel încât programările la tratamente trebuie făcute cu multe luni înainte.

0
386

De cum intri în sectorul Hidroterapie de la Spitalul de Recuperare, te învăluie un miros de ierburi aromate. Căzile pline cu apă călduță își așteaptă beneficiarii. De pregătirea apei se ocupă asistenta medicală Mihaela Boga: ”La o cadă punem 20 de litri de ceai la care folosim plante anti-reumatismale – mentă, gălbenele, salvie, sunătoare, avem și busuioc care este ușor sedativ, talpa-gâștei, coada calului, coada șoricelului, roiniță, cimbrișor… Este un flux foarte mare de pacienți și, de aceea, facem cantități industriale de plante – în fiecare zi pregătim ceaiuri din 20 de kilograme de plante”.

Băile din plante au beneficii nebănuite pentru întregul organism, iar de acest lucru s-au convins miile de oameni care au venit la tratamente la Spitalul de Recuperare. La indicațiile medicilor curanți, oamenii se internează de două ori pe an în aceasta unitate spitalicească, și urmează tratamente care, deocamdată, nu se fac în alte spitale. Cei care fac asemenea proceduri spun că nu poate fi ceva mai plăcut decât să stai 20 de minute în cada cu apa caldă. Radu Vatamanu are 64 de ani și o grămadă de boli. Este hipertensiv și mai are și o poliomielită, pe lângă durerile de spate. ”Vreo șase luni după ce fac acest tratament mă simt mai bine – dispar durerile, junghiurile, merg mai ușor. Dar, după jumătate de an, trebuie să vin din nou la tratament. Eu sunt din Fălticeni, și merg la tratamente și la Techirghiol, și la 1 Mai, și vin și aici”.

Doctorii sunt cei care le recomandă cu multă căldură aceste proceduri. ”Băile de plante  fac parte din sectorul de hidroterapie, și asigură o terapie complementară celei medicamentoase pentru pacienții cu suferințe osteo-articulare, muscular și de sistem nervos central și periferic. Ingredientele naturale folosite în băile de plante au un efect antiinflamator pentru suferințele articulare,  atât pentru articulațiile membrelor, cât și coloana vertebrală, un efect miorelaxant pentru situațiile în care o suferință articulară realizează contracturi musculare, și de asemenea, un efect relaxant psihic. Pacienții vin de dou-trei ori pe an, în funcție de indicațiile medicului curant, și se internează în spital pentru 10 zile”, ne spune dr. Doru Baltag, medic primar reumatolog.

Parafina, unică în țară

În sectorul unde se fac tratamente cu parafină este un flux continuu de pacienți. Ce presupune această procedură ne explică doctorul Baltag:  ”Tratamentul cu parafină înseamnă aplicare de plăci cu parafină la temperatura de 40-50 de grade. Se ameliorează în acest fel suferințele coloanei cervicale, coloanei dorsale, coloanei lombare, articulațiile mari. Pacientul stă cu placa de parafină aproximativ 20 de minute, timp în care se simte efectul antiinflamator”.

Bolnavii sunt, în majoritate vârstnici, însă am întâlnit și mai tineri. Iacob Chelariu are 39 de ani. S-a născut cu cifoscolioză, o boală cruntă care i-a cauzat și o paralizie. Mai suferă și de Parkinson… A fost operat de câteva ori, iar de 16 ani încoace, vine la spital să facă tratamente cu parafină. E recunoscător medicilor – datorită lor și a tratamentului minune cu parafină, a reușit să meargă. ”Tratamentul de aici este foarte bun. Am mai fost și în alte spitale din țară, dar aici simt cel mai bine efectele procedurilor. Aș recomanda la oricine să facă împachetări cu parafină”, ne spune Iacob Chelariu.

Băile de plante și împachetările cu parafină sunt doar două proceduri care ajută la ameliorarea afecțiunilor cauzate de vârsta înaintată, de traumatisme sau boli congenitale. Spitalul Clinic de Recuperare din Iași este renumit în toată țara pentru apele sulfuroase, cu numeroase proprietăți terapeutice. Din aceste considerente, solicitările din partea pacienților sunt în continuă creștere. Anul trecut, de exemplu, peste 8.400 de bolnavi care provin în marea lor majoritate din alte județe au beneficiat de tratamentele-minune de la această unitate medicală.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments