Costache, informatie socanta despre sistemul de sanatate pesedizat: „Pacientele care sufereau de cancer mamar nu aveau voie sa le fie refacut decat un singur san”

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a dezvaluit luni o situatie socanta, explicand de ce este nevoie ca spitalele private sa poata oferi servicii medicale decontate de stat din programele nationale de sanatate. „Pacientele care sufereau de cancer mamar nu aveau voie sa le fie refacut decat un singur san. Eram singura tara din Europa cu aceasta aberatie”, a spus ministrul.

0
179

Pana acum spitalele private puteau accesa fonduri din programele nationale de sanatate doar in masura in care nevoile nu puteau fi asigurate de catre spitalele de stat.

„De cate ori se modernizeaza ceva in medicina se scoate aceasta fantoma, aceasta utopie a privatizarii. Noi ne dorim sa punem pacientul in centrul sistemului si sa lasam pacientul sa aleaga. Stiti foarte bine situatia catastrofica in care ne aflam ca sistem sanitar, iar una dintre cauze a fost aceasta ingradire a pcientilor, iar scopul acestor masuri legislative este sa iesim din acest fenomen de ingradire a drepturilor pacientilor”, a spus Victor Costache intr-o conferinta de presa.

„Este vorba de acordarea serviciilor medicale integrate, dupa exemplul celorlalte tari europene. Este exemplificat cu situatia copiilor cu autism, carora li se platea medicatia, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce inseamna logoped sau psiholog. De asemenea, pacientele care sufereau de cancer mamar nu aveau voie sa le fie refacut decat un singur san. Eram singura tara din Europa cu aceasta aberatie”, a adaugat ministrul.

El a spus ca este necesara si decontarea corecta a actului medical, pentru ca spitalele sa primeasca finantare pentru procedurile efectuate la adevaratul lor cost si nu la un pret mult mai mic, cum se intampla in prezent. El a dat exemplu spitalele regionale pe care Romania vrea sa le construiasca cu bani europeni, care nu ar putea functiona daca procedurile nu ar fi decontate corect: „Se vor darama pe noi, in 5-6 luni nu o sa putem sa platim nici macar service-ul la echipamentele de top pe care le cumparam pe fonduri europene”.

Si secretarul de stat din MS Horatiu Moldovan spune ca nu este vorba de o privatizare a programelor nationale de sanatate.

„Nu se privatizeaza nimic, e o eroare de formulare. Programele nationale au fost accesibile si pana acum in toate spitalele din Romania. Ceea ce face este sa liberalizam si mai mult accesul la ele. Sunt masuri menite sa puna pacientul in centrul sistemului, in niciun caz sa-l limiteze. Pacientii se vor putea ingriji si in spitalele private, fara coplata, mai ales daca e vorba de actiuni prioritare, in aceeasi masura in care se intampla in spitatele de stat”, a spus el la Digi24.

Fostul ministru al Sanatatii Florian Bodog avertizeaza ca o astfel de masura ar pune probleme pentru spitalele de stat.

„In momentul in care va creste ponderea de finantare pe zona de privat, spitalele publice isi vor reduce cu sumele respective bugetele pe care si le-au preconizat la inceputul anului. De unde se vor plati medicii din spitalele publice, ce impact va avea asupra pacientului?”, spune Florian Bodog, senator PSD.

„Ideea ca banii sa urmareasca interesul suprem al pacientului, indiferent unde e tratat, e un principiu foarte sanatos. Nu e normal ca medicul sa mearga pana la 10 dimineata la stat si sa spuna: imi pare rau, nu avem suficiente resurse, vino la privat ca te rezolv. Statul care pune monopol pe anumite servicii nu aduce beneficii pentru pacienti. Pana nu se separa statul de privat, aceste masuri nu vor face decat sa imparta saracia la mai multi”, spune pe de alta parte Emanuel Ungureanu, deputat USR.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments