Cremă de zahăr ars

Crema de zahăr ars este cea mai bună rețetă, este un desert delicios, pe placul a milioane de oameni și ușor de pregătit.

0
671

Crema de zahăr ars este o rețetă tradițională de cremă de ouă, lapte și zahăr. Cu trei ingrediente puteți obține cel mai delicios desert care are gustul copilăriei. Cu toții moștenim acest gust din amintirile vii din bucătăria bunicii, care se făcea într-o cratiță specială, roșie cu buline. Cu toții știm că crema de zahăr ars este una dintre cele mai apreciate rețete din toată lumea și asta pentru că este un desert fabulos și nu îți ia prea mult timp în bucătărie.

Pentru rețeta de cremă de zahăr ars aveți nevoie de un litru de lapte, opt ouă, o cană de 200 de grame cu zahăr pentru cremă, o cană de 150 de grame cu zahăr pentru caramel, un plic de zahăr vanilat și o sticluță de esență de rom.

Mod de preparare

Pentru început se pun 150 de grame de zahăr într-un vas înalt care se lasă pe foc până își schimbă culoarea și se face maro. Atenție! Zahărul nu se ține nici prea mult deasupra flăcării, pe foc pentru că riscați să se facă amar. După ce ați observat că zahărul e topit și că și-a schimbat culoarea, se ia cratița de pe aragaz și se distribuie uniform pe pereții vasului. Trecem la cel de-al doilea pas. Luăm un mixer și batem ouăle până se formează o spumă, după care se adaugă toată cana de zahăr pentru cremă, dar și zahărul vanilat. După ce amestecați bine și simțiți că zahărul e dizolvat, se adaugă laptele și se amestecă continuu. La sfârșit se adaugă esența de rom și zahărul vanilat. Iar ultimul pas este cel de a turna toată compoziția în cratița tapetată cu zahărul topit la început pe aragaz, cu caramel, asta după ce acesta e întărit. După care se pune vasul într-o tavă umplută pe jumătate cu apă fierbinte.  Imediat crema de zahăr ars se pune în bain-marie, iar cuptorul trebuie pregătit la 160 de grade, oala trebuie să stea o oră și jumătate, până când desertul se rumenește. Se lasă să se răcească și se lasă apoi cel puțin două ore în frigider. Iar pentru ca rețeta noastră să arate și bine aceasta se răstoarnă pe un platou și se desprinde cu grijă toată crema de pe marginile cratiței folosind un cuțit. De preferat ar fi să optați pentru un platou cu margini înalte.

 

Istoricul desertului cremă de zahăr ars

Desertul cremă de zahăr ars se trage din denumirile crème brûlée, „cremă catalană“ sau „Trinity cream“. Desertul este alcătuit dintr-o bază de ouă, peste care se așează un strat de caramel întărit. Iar această prăjitură se obișnuiește să fie servită la temperatura camerei. Cei care iubesc vanilia, pot să opteze să facă acest desert doar cu aromă de vanilie. Originile acestui desert sunt de peste 300 de ani. Crema de zahăr ars a fost atestată în forma franceză încă din anul 1691, fiind întotdeauna o combinație simplă de cremă, zahăr, vanilie, gălbenuș, iar toppingul fiind din caramel întărit, care se sparge pentru a ajunge la desert. Deși s-ar putea să nu fie deloc franceză de origine, chiar dacă ouăle au fost folosite ca ingrediente care leagă mâncărurile, dar și deserturile atât în bucătăriile din Roma Antică, abia în Evul Mediu cremele de ouă au fost exploatate la scară largă fiind folosite în special pe post de umpluturi dulci în deserturi.

 

 

INGREDIENTE

  • 1 litru de lapte
  • 8 ouă
  • o cană de 200 gr cu zahăr pentru cremă
  • o cană de 150 gr cu zahăr pentru caramel
  • 1 plic cu zahăr vanilat
  • 1 sticluţă esenţă de rom

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentHai la mediere! Iată ce te așteaptă în biroul unui mediator.
Articolul următorIaşiul, pregătit pentru protejarea femeilor migrante
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments