Spitalul de Obstetrică-Ginecologie ”Elena Doamna”, unde văd lumina zilei peste 1.000 de bebeluși în fiecare an, se dezvoltă nu numai prin personalul de înaltă calificare, ci și prin dotările cu echipamente și aparatură de ultimă generație.
Nașteri ușoare și fără riscuri
Sfârșitul anului 2019 a adus medicilor de la Spitalul ”Elena Doamna” un ecograf nou-nouț, în valoare de peste 50.000 de euro. Acesta permite medicilor să vadă dacă fătul se dezvoltă bine și dacă pacientele adulte au unele afecțiuni medicale. ”Ne permite să facem diverse prelucrări, pe lângă programele uzuale, de obstetrică, are și programe speciale, pentru evaluarea vascularizației, de exemplu putem vedea clar locul de inserție a sarcinii, și dacă apar probleme legate de acest loc de inserție, cum ar fi sângerări sau dezlipiri ale placentei. Totodată, putem vedea dacă există vreo suferință fetală. În rest, poate fi folosit și pentru pacientele care nu vin aici doar ca să nască, ci pentru acelea care au unele afecțiuni ginecologice. Deci, din punctul de vedere al caracteristicilor și a programului, este cel mai performant ecograf din România”, ne spune prof.univ.dr. Răzvan Socolov, șef de secție în cadrul Maternității Elena Doamna.
Și, tot pentru ca femeile să aducă pe lume copii sănătoși, laboratorul a fost dotat cu echipamente care efectuează analize de sânge mai precise, iar rezultatele sunt obținute în doar câteva ore, și nu în câteva zile. ”Avem și un aparat de imunologie, unde se fac toxoplasmele, adică acele analize pe care le facem gravidelor care sunt în primele luni de sarcină și vor să știe dacă pot sau nu să mențină sarcina în condiții de normalitate. De asemenea, în cadrul laboratorului se pot face analize și pentru depistarea afecțiunilor glandei tiroide sau pentru a vedea dacă o femeie poate să rămână însărcinată”, spune biochimistul Carmen Luca.
Pentru bebeluși sănătoși…
Cât de curând, nou-născuții prematuri care au nevoie să stea în incubator timp de câteva zile sau chiar săptămâni vor putea fi examinați mai ușor cu ajutorul unui aparat de radiologie mobil, care poate fi transportat până în salonul în care se află copilașii. Doctorii abia așteaptă să îl folosească, însă numai după ce spitalul va primi un aviz de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. Cu ajutorul acestui echipament, medicii vor constata mai repede dacă bebelușii au suferințe congenitale ori căpătate în timpul travaliului. De ce a apărut necesitatea achiziționării unui asemenea aparat ne spune dr. Roxana Covali, medic primar radiolog: ”Nou-născuții care sunt un pic mai fragili nu pot fi mișcați, și de aceea ducem noi aparatul de radiologie la incubator. Acesta are mai multe avantaje decât aparatele clasice, în sensul că are dimensiuni mici. Este îngust, îl putem duce în orice salon. În plus, ne este foarte necesar pentru că în ultima perioadă se nasc mulți copii prematuri. De aceea suntem foarte mulțumiți de acest aparat. Noi nu trebuie să pierdem niciun copil. De altfel, în maternitatea noastră nu am avut cazuri de deces la bebeluși în ultimii ani”, a spus dr. Roxana Covali.
… și pentru paciente sănătoase
Sala de operație a fost dotată cu echipamente noi pe care medicii le-au folosit deja în intervenții chirurgicale complicate – un bisturiu electric ce are avantajul că poate fi utilizat în laparoscopie. ”Are o pensă specială care, în momentul în care prinzi țesut sau vas, pe de o parte coagulează, deci carbonizează țesutul, și are și o lamă care taie. Deci nu e nevoie să folosești și foarfece și pensă în același timp. Ne ajută foarte mult, deoarece crește viteza în intervențiile laparoscopice, despre care se știe că decurg mai lent decât operațiile clasice. De aceea ne este foarte util”, a mai spus prof.dr. Răzvan Socolov.
Toate aceste echipamente au costat 2,5 milioane de lei, și fac din Maternitatea Elena Doamna unul dintre cele mai moderne spitale de profil din țară. Consiliul Județean Iași este cel care a asigurat sursa de finanțare pentru aparatele de ultimă generație.
Spitalul de Obstetrică-Ginecologie ”Elena Doamna” are o istorie de 45 de ani, care, în urma cu câțiva ani, a fost tulburată de revendicările proprietarilor evrei. La un moment dat, s-a pus chiar problema desființării lui ori transformarea în secție a Spitalului Cuza-Vodă. Tot Consiliul Județean este pe cale să rezolve definitiv și într-un mod rezonabil problema patrimoniului maternității. Terenul și clădirile care au fost câștigate în instanță de către foștii proprietari vor fi cumpărate de către executivul județean, și atunci activitatea medicală se va desfășura neperturbată de vreun proces ori revendicare.