Impozite mari, muncă la negru. 47 de angajatori din Iași au fost amendați pentru că nu își plăteau angajații

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași au desfășurat în anul 2019 o serie de controale la mai multe unități din Iași pentru a vedea dacă angajatorii respectă legea și dacă angajații beneficiază de condiții optime de muncă. Conform unui raport prezentat de către instituție, în anul 2019 au fost efectuate în teren nu mai puțin de 1.757 de controale, la care s-au dispus peste 4.000 de măsuri.

0
342

Ca și fenomen constat, inspectorii în muncă spun că cel mai pronunțat a fost cel a-l muncii la negru. Din dorința de a face economie și a nu plăti dările la stat, angajatorii au introdus oameni în câmpul muncii fără forme legale, lucru care a adus amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită cu nereguli.

„Noi avem două departamente în care controlăm munca la negru și securitatea și sănătatea în muncă. În anul 2019 s-au efectuat un număr de 1.757 de controale și au fost sancționați un număr de 414 agenţi economici unde s-au aplicat 140 de amenzi în valoare de 1.627.000 de lei . Cele mai multe rămân pentru munca nedeclarată pentru că acolo este cuantumul amenzii foarte mare, de 20.000 de lei pentru fiecare persoană care nu are un contract de muncă. Angajatorii primesc o notă de control în care li se trasează măsuri prin care să îşi îmbunătăţească activitatea să intre în normele legale, astfel să nu pună în pericol integritatea lucrătorilor. La cei din construcții s-au înregistrat cele mai multe nereguli și apoi pe prestări servicii, cum ar fi firmele de pază și protecție”, a declarat George Tanasievici, inspector şef SSM, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi.

Dintr-un număr de 1.700 de controale efectuate, 47 de angajatori din Iași au fost amendați pentru că nu își plăteau angajații și nu lucrau cu un contract de muncă legal. Au fost sancționați  cu 48 de amenzi, totalizând 300.000 de lei

„Dacă ai un contract de două ore și lucrezi de fapt opt ore la serviciu și ești depistat, atunci riști aceeași amendă. Dacă ai cinci persoane asta înseamnă 100.000 de lei amendă. Multe din cazuri au fost parte din acțiuni tematice dar și din partea unor sesizări de la lucrători. Ponderea cea mai mare, 122 de angajatori reclamați și pe primul loc sunt angajatorii care nu plătesc salariații. Aici, am întâlnit situații când persoana nu își primește salariul sau nu și-l primește la timp, sau nu îi plătește orele suplimentare. Cam acestea sunt 90% dintre sesizări. Din păcate, oamenii apelează la noi după ce termină contractul și pleacă de la el, e mai greu de demonstrat că a lucrat acolo. Față de anul 2018, în 2019 a crescut numărul de controale dar ca și efectiv total de persoane este mai scăzut. Fiind cuantumul amenzii foarte mare, angajatorii ar trebui să fie foarte atenți pentru că aceasta este cea mai mare amendă pe care noi o putem pune pentru munca la negru”, a mai declarat George Tanasievici.

Numărul accidentelor în muncă este constant

Securitatea în muncă este foarte importantă pentru că există medii în care angajații își pot pune viața în pericol. Anul trecut au fost înregistrate patru decese din cauza unor accidente de muncă tot în domeniul construcțiilor, cel mai recent fiind cel al unui bărbat care și-a pierdut viața din cauza unui obiect care i-a căzut în cap. Cele mai multe situații găsite de către inspectorii ITM au fost în cazul firmelor care nu asigurau un echipament de protecție angajaților deși lucrau într-un domeniu cu risc crescut de accidentare.

„Anul trecut au fost 1.526 de unități controlate. Au fost stabilite neconformități și dispuse 4.500 de măsuri, unde au fost aplicate 59 de sancțiuni.  În teren am constatat diferite încălcări ale legii. Amenzi de la 1.000 de lei la 10.000 de lei, cea mai mare pentru neasigurarea unor condiții de muncă, a unor echipamente de muncă corespunzătoare astfel încât să nu îi ducă la accidente de muncă. De obicei atunci când un angajator are un accident de muncă, un angajat de a-l lui se accidentează, atunci intervenim cu aceste amenzi. Ca și neconformități, cele mai des întâlnite la salariați sunt cele legate de neasigurarea unor echipamente de muncă conforme”, a încheiat Tanasievici.

Sancţiunile sunt cele contravenţionale şi la legea securităţii în muncă prevăd sancţiuni pentru fiecare încălcare a prevederilor legale cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei. Până acum, în anul 2019, au fost înregistrate 87 de accidente de muncă, din acestea 82 sunt accidentați cu incapacitate de muncă, patru accidente mortale, două accidente colective în care au fost implicate un număr mai mare de persoane.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCiprian Paraschiv, un suflu nou pentru resuscitarea clubului Politehnica Iași?
Articolul următor”Sfinții Trei Ierarhi” – sărbătoare și bijuterie arhitecturală. Interviu cu părintele Mihai Mărgineanu și Sorin Iftimi
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments