În lumea măştilor

O femeie din comuna Oţeleni îşi întreţine familia confecţionând diferite măşti pentru sărbătorile de iarnă. O ajută şi fiica sa cea mare, care, atrasă de această artă îşi doreşte să devină pe viitor designer vestimentar.

0
4691
Aglăița Sângiu

Într-o lume în care multă lume este într-o goană continuă după tot ce este nou, frumos, strălucitor, și, desigur, la modă, există încă români care n-au uitat de tradițiile strămoșești.

Mă refer la o femeie nici tânără, dar nici prea bătrână, care a înțeles să continue ceea ce a învățat de la mama și de la bunica sa. Am găsit-o într-o margine a județului Iași, în satul Hândrești (comuna Oțeleni). Aglăița Sângiu confecționează măști tradiționale, din acelea pe care le folosesc colindătorii la sate. Din mâinile ei ies adevărate opere de artă de o frumusețe aparte.

 

Viața ca o pradă

Femeia a avut și are o viață deloc ușoară. Părăsită de bărbatul cu care a trăit și a născut-o pe Andreea, acum în vârstă de 15 ani, și-a încercat norocul cu un alt bărbat. De la acela s-a ales însă cu o altă fată, ce numără doar doi anișori. Femeia s-a văzut deodată fără bani, fără posibilitatea de a merge la serviciu, dar cu doi copii de crescut. Știe să coasă, și lucrează fuste, bluze, rochii, cam tot ce îi cer vecinele, pentru câțiva lei. Pentru că fata cea mică, de doi ani, ca toți copiii de vârsta ei, vrea multe, nu poți să-i explici că nu ai, că nu înțelege. În schimb, a înțeles Andreea.

La 15 ani, Andreea este elevă în clasa a noua la Liceul Teoretic Ion Neculce din Târgu Frumos. Învață bine, și în fiecare zi face naveta Hândrești – Târgu Frumos. 26 de kilometri dus, 26 de kilometri întors. Nu e ușor pentru ea, dar școala este pe primul plan. A văzut însă că mama ei trudește din greu pentru ca ei să nu îi fie rușine cu straiele pe care le poartă la școală. Și de aceea a luat o decizie îndrăzneață.

 

În două e mai ușor

Așa cum am spus în rândurile de mai sus, Maria confecționează măști. Folosește piele naturală si blăniță de oaie, ață colorată și bucăți de cârpă. ”Folosesc materiale naturale, pentru că vreau ca tradiția să fie păstrată”, ne spune Aglăița Sângiu.

În câteva ore a făcut o mască. Andreea o ajută de câte ori are timp. Și e fericită. Pe la începutul lunii decembrie, cele două s-au pus serios pe treabă. În mai puțin de două săptămâni, au făcut împreună 30 de măști. Le-au dus la Biblioteca comunală Oțeleni, unde, pe 20 decembrie, a fost o expoziție cu vânzare. ”Vrem să vindem aceste măști la licitație dacă se poate, iar banii să revină familiei. Știm că este greu pentru ele și de aceea vrem să le ajutăm”, ne spunea, cu o lună înainte de eveniment, primarul comunei Oțeleni, Felician Gherăescu.

 

Aflată la o vârstă la care ar trebui să se gândească la viitorul ei, la întâlniri cu prietenii, Andreea nu ezită să își ajute mama la câștige banii necesari supraviețuirii: ”Văd câtă muncă depune mama, și, în momentul în care munca ei este pusă în valoare, văd fericirea de pe chipul ei și îmi doresc și eu ca munca mea să fie recunoscută. O ajut pe mama, pentru că îmi și place. Dar nu vă ascund că eu vreau să devin designer vestimentar”, ne spune adolescenta. Fuge apoi în mijlocul copiilor, să se bucure în tihnă de tortul pregătit de cei de la bibliotecă.

 

Vânzări de 3.000 de lei

Expoziția de măști cu vânzare s-a bucurat de succes. Unul dintre săteni a cumpărat patru. ”Plătesc 500 de lei pentru toate patru. Îmi plac foarte mult, iar această activitate este ceva nou pentru comună”, spune Mihai Tiba.  Consiliul Local Oțeleni și Primăria au cumpărat 14 măști, pe care le-au donat școlii din centrul satului Oțeleni.  Măștile au fost expuse în holul unității de învățământ încă din primele zile ale anului 2020, pentru ca toți cei care trec pragul școlii să le vadă, să le admire și să nu uite tradițiile din străbuni. Chiar și pe acelea hidoase. ”Confecționarea măștilor este o activitate tradițională în satul Hândrești, de unde vine și creatoarea acestor măști. Unele reprezintă personaje care fac parte din viața comunității, reprezintă evenimente din viața omului – mireasa, mortul, copilul mic, cât și evenimentele de peste an. Aceste măști erau prezente având chipuri hidoase, semn al spiritelor rele, pe care oamenii, purtându-le, voiau să arate că pot învinge fricile și răul din jurul lor”, ne spune prof. Alida Iftime, directorul Școlii gimnaziale Oțeleni.

Ceilalți participanți la inedita licitație au cumpărat și restul măștilor cu mai mult sau mai puțin de 100 de lei. În total, Aglăița Sângiu și fiica ei Andreea au obținut 3.000 de lei, bani care cu siguranță vor fi folosiți cu multă chibzuință.

Trebuie să știți însă că, dacă vă plac aceste lucruri care păstrează tradițiile satului românesc, puteți intra în posesia uneia sau mai multor măști. Totul este să întrebați de Aglăița din Hândrești, Oțeleni. Care vă va face una, două sau chiar și zece măști. Frumoase.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments