Marian vs Marian din Casa Pătrată de la Iași

Deschidem seria Interviurilor în oglindă din anul 2020 cu două personalități marcante ale județului Iași. Spunem marcante și pentru că sunt recent numite în funcții, dar și datorită faptului că au în spate experiențe profesionale remarcabile.

0
1388

Marian Grigoraș este prefectul județului de pe data de 11 decembrie 2019, dar a mai ocupat această funcție timp de un an și o lună, din februarie 2016 până în marttie 2017. Cu excepția acestei perioade, din anul 2012 până la sfârșitul anului trecut, a fost comisar în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Est. La rândul său, Marian Tuduran este subprefect din data de 18 decembrie 2019. În ultimii 16 ani, adică în perioada 2003 – 2019, a fost  director executiv financiar contabil, resurse umane, achiziții publice, IT și administrativ din cadrul Prefecturii. Cu alte cuvinte, drumurile celor doi s-au mai intersectat în ultimul deceniu. Vă propunem, așadar, să citiți în rândurile care urmează câte ceva din gândurile și planurile celor doi înalți funcționari publici.

Marian Grigoraș: ”M-am simțit întotdeauna confortabil în compania liberalismului, fără a fi membru de partid”.

Marian Tuduran: ”Între doctrina de stânga și cea de dreapta, aleg deocamdată centrul”.

 

  1. Cât de mult v-ați dorit această funcție?

Marian Grigoraș:  După cum știți, eu am mai deținut funcția asta și în perioada 2016-2017. Atunci a venit ca o surpriză totală, nefiind în planul carierei mele această funcție, dar, ca să parafrazez un citat celebru, cred că orice funcționar public are în rucsac “bastonul” de prefect.

 

Marian Tuduran:   Pentru a vă răspunde la acestă întrebare, din start trebuie să precizez că sunt în această instituție de peste 22 de ani. Dacă îți dorești o astfel de funcție, de demnitate publică, pentru a o dobândi, trebuie să confirmi profesionalism, responsabilitate. Mi s-a propus în anul 2005 o funcție similară, dar, din motive de sănătate, am refuzat. Acum, consider că factorii decidenți în a mă numi în acest post au avut în vedere experiența mea și, pe această cale, le mulțumesc. Răspunsul este că poți să-ți dorești orice, important e să meriți.

  1. I-ați cerut lui Moș Crăciun această funcție? Fiți sincer!

Marian Grigoraș: Funcția de prefect nu este ceva ce poți pune sub brad. Copilăria are fascinația și miturile ei. Eu le-am depășit deja.

Marian Tuduran: Numirea mea în funcția de subprefect s-a făcut pe 18 decembrie, în Ajun de Crăciun. N-am îndrăznit să cer lui Moș Crăciun decât sănătate. Anul acesta a fost șugubăț, drept pentru care îi mulțumesc și îl asigur că nu-l voi dezamăgi.

  1. Sunteți, cel puțin teoretic, apolitici. Totuși, care este partidul a cărui doctrină o acceptați?

Marian Grigoraș: Prefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu. Conform Constituției, Guvernul este expresia unei reprezentări politice generată de Parlament. Plecând de la aceste considerente, prefecții au de sprijinit implementarea unui program de guvernare având o amprentă evident politică. Eu m-am simțit întotdeauna confortabil în compania liberalismului, fără a fi membru de partid.

Marian Tuduran: Sunt extrem de apolitic în sensul că am optat încă de la început, din 1990, pentru o carieră în administrație. Am început-o ca secretar al comunei Popricani și am continuat din 1997 la Instituția Prefectului – Județul Iași. Ca să întregesc tabloul, vă spun, cu nostalgie, că anterior, zece ani am fost învățător în comuna Popricani. De acea perioadă mă leagă cele mai frumoase momente din viața mea. E uluitor ce pot însemna copiii pe care îi formezi. Destinul, totuși, care cred că există, m-a plasat în administrație. Între doctrina de stânga și cea de dreapta aleg deocamdată centrul.

  1. Cum vă adresați colegului dumneavoastră (cu funcția sau pe nume)?

Marian Grigoraș: Depinde de împrejurări. În discuții tête-à-tête folosim prenumele.

Marian Tuduran: Instituțional, în public – domnule prefect, dar în particular îi spun simplu, Marian.

  1. Ce întâmplări deosebite v-au marcat cariera?

Marian Grigoraș: Nu pot uita provocările de jurist la Terom, într-o perioadă grea, cea a intrării în faliment.

Marian Tuduran: Pentru cariera mea din administrație, esențială, cred, a fost desființarea în anul 1976 a Facultății de Psihologie pentru care mă pregătisem temeinic în Liceul Pedagogic. Alternativa a fost Facultatea de Drept, care m-a plasat în administrație. Întâmplările deosebite sunt legate de oamenii deosebiți, care au trecut de-a lungul vremii la conducerea instituției, prefecți , subprefecți, colegi, deosebiți fără excepție. Personal am rămas în relații foarte bune cu toți prefecții și subprefecții. Întâmplările sunt legate de activitățile privind fondul funciar, realizarea sediului pentru serviciile de pașapoarte și regim permise, administrarea Casei Pătrate.

  1. Ce semnificație are, pentru dumneavoastră, Casa Pătrată?

Marian Grigoraș: A fost întotdeauna expresia reprezentării Statului român în mijlocul cetățenilor. Încercăm prin activitatea pe care o avem să facem ca această prezență să fie una caldă și prietenoasă. Și să recunoaștem că arhitectura austeră a clădirii nu ajută.

Marian Tuduran: De fapt, Casa Pătrată se numește oficial Palatul Administrativ Iași. Semnifică centrul administrației județene. Ca și clădire, dorim de câțiva ani buni să o reabilităm și să o modernizăm. Sper că vom reuși. Actualmente este o clădire cam fadă, deși e monumentală, ar trebui înveselită măcar la exterior. Consider că în interior a depășit faza destinației inițiale, de sediu al partidului care era în toate, vorba poetului. O persoană marcantă a Iașului, prin anul 2000, spunea că această clădire ar merita mici reparații, după care ar trebui dărămată. N-a vrut să-și explice afirmația.

  1. Care sunt domeniile de care vă veți ocupa prin prisma funcției pe care o dețineți?

Marian Grigoraș: Prefectul are în vedere îndeplinirea tuturor atribuțiilor care rezultă din legi. El conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale, conduce comitetele județene pentru situații de urgență și verifică legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice locale.

Marian Tuduran: Revin la prima dragoste, fondul funciar. Încă o dată mi se confirmă că prima dragoste nu se uită. Un domeniu extrem de interesant îl reprezintă serviciile deconcentrate unde se implementează programul de guvernare. Nu mă refer la planuri, ci acțiuni. Situațiile de urgență, pe care îmi doresc să nu se producă, sunt incitante. Îmi voi ocupa destul timp și cu serviciile publice comunitare de pașapoarte și regim permise. În oricare dintre aceste activități, nucleul îl reprezintă cetățeanul.

  1. Caracterizați anul 2019 din punctul dumneavoastră de vedere.

Marian Grigoraș: Un an de cotitură pentru România. Este anul în care românilor li s-a confirmat că votul lor contează. Și am constatat asta direct, ca membru al Biroului Electoral Județean.

Marian Tuduran: Anul 2019, în opinia mea, reprezintă o conștientizare a cetățenilor de implicare, prin mijloacele la îndemână, în dirijarea destinului țării. Sunt entuziasmat de atitudinea tinerilor. Sunt conștienți de faptul că trebuie să participe activ și responsabil în spațiul public.

  1. Ce așteptări aveți de la anul 2020?

Marian Grigoraș: Îmi doresc ca în 2020 să reușim să ducem serviciile publice asigurate de statul român cât mai aproape de cetățean. Vreau să reușim să facem ca ieșenii să simtă că funcționarii conștientizează că sunt în slujba lor și îi tratează în consecință. Cred că asta este misiunea de bază a administrației publice – slujirea intereselor cetățenilor. Pentru asta îmi voi dedica întreaga energie.

Marian Tuduran: Sper să-mi vină al treilea nepot și să am timp să mai joc și tenis de câmp cu prietenii mei.

  1. Provocare: adresați o întrebare, din orice domeniu, colegului Marian. (vă rog să și răspundeți la această întrebare)

Marian Grigoraș către Marian Tuduran: Știind că ești un jucător împătimit de tenis de câmp, aș vrea să te întreb dacă mă poți învăța și pe mine să joc? Răspuns: Marian, fizicul te recomandă, dorința există, eu sunt calificat, ne trebuie ceva timp liber. Și așa acum jucăm la dublu.

Marian Tuduran către Marian Grigoraș: V-ați enervat vreodată? A reușit cineva? Răspuns: Au fost câteva persoane, dar nimeni din Prefectură, cel puțin până în prezent.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments