În general, însă, un singur caz nu este suficient, ci romii trebuie să se mobilizeze pentru valorificarea drepturilor lor și pentru promovarea rezultatelor. Tocmai de aceea este extrem de importantă prezența unor avocați calificați care să le reprezinte interesele în instanță. Există exemple care pot genera schimbare. CEDO a condamnat România pentru aplicarea de relele tratamente și pentru discriminare rasială în cauza „Boacă și alții împotriva României”. Curtea a stabilit că victima a intrat în secția de poliție nevătămată și a plecat rănită şi a decis amendarea României.
Incidentul reclamat s-a petrecut în Clejani, judeţul Giurgiu. I.B. a fost victima unor acte de brutalitate extremă din partea poliţiei și a unor discriminări din cauza apartenenţei sale la etnia romă. Reclamanţii, resortisanţi români de etnie romă şi moştenitori ai lui I.B., au iniţiat procedurile la nivel intern, procesul fiind în desfășurare când I.B. a decedat. După vătămarea victimei I.B., ei au mers la postul de poliţie pentru a face plângere, însă au fost atacaţi de un grup de cincizeci de săteni cu pietre, bâte și cărămizi. Unii dintre reclamanți au fost reținuți ulterior pe stradă de polițiști mascați, care le-au ordonat să se culce la pământ, lovindu-i și adresându-le injurii rasiale. Ei susțin că, ulterior, au fost duși la secția de poliție și bătuți.
Curtea a avut în vedere şi statisticile efectuate în România, care atestă ostilitatea față de romi și incidentele continue de abuz din partea poliției împotriva membrilor acestei comunități. Urmare a acestui proces, România a fost obligată să plătească reclamanților suma de 11.700 euro.