Secretul gogoșilor

Aromate, simple, cu brânză sau gem, chiar și cu ciocolată, pufoase, gogoșile sunt desertul cel mai iubit și răspândit în toată lumea. Iar gogoșile pot lua forma pe care o doriți, indiferent de ce rețetă alegeți. Încă din vremea romanilor existau gogoși și erau denumite globulii. Mai mult decât atât, în evul mediu gogoșile erau pregătite de către călugări în mănăstiri pentru a fi oferite ca jertfă lui Dumnezeu și erau considerate sacre.

0
298

Rețeta de gogoși de la bunica

Gogoșile au fost în copilărie un desert pregătit de cele mai multe ori de bunici. În forme diferite, umplute cu diferite arome, gogoșile sunt cele mai pufoase deserturi. O rețetă simplă la care nimeni nu are cum să dea greș.

Pentru o porție de gogoși pe gustul tuturor aveți nevoie de 500 de grame de făină, două gălbenușuri, 350 ml lapte, două plicuri de zahăr vanilat, un praf de sare, coajă de lămâie, o lingură de zahăr, 30 de grame de drojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată, zece grame de zahăr pudră vanilat, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

Rețetele de la bunici sunt sfinte și cele care nu dau greș niciodată. Primul pas este să amestecăm drojdia cu o linguriță de zahăr, după care adăugăm laptele călduț și se lasă câteva minute până se face spumă. Apoi se bate bine totul cu gălbenușurile și cu 300 de grame de făină și puteți folosi chiar și mixerul. Treptat se adaugă sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie, dar și restul de 200 de grame de făină. Iar ultimul pas este cel de a se frământa totul bine până când obțineți un aluat elastic și molcuț. Când sunteți mulțumite de compoziția aluatului lăsați totul la dospit jumătate de oră. Când aluatul a crescut suficient, acesta se porționează și se pregătește pentru gogoși. Luați câte o bucată de aluat și îl întindeți pe un blat presărat cu făină. Cele mai practice gogoși sunt cele care se decupează rondele cu o formă specială sau puteți folosi un pahar cu marginile subțiri. După ce le-ați decupat le așezați în tavă și le mai lăsați la dospit aproximativ zece minute. Între timp pregătiți tigaia unde lăsați uleiul să se încingă bine. Gogoșile se pun în ulei fierbinte, iar focul trebuie să fie dat la mic. Stați cu ochii pe tigaie, chiar dacă este la foc mic, gogoșile se rumenesc rapid. Folosiți două furculițe pentru a le întoarce de pe o parte pe alta, iar când gogoșile devin aurii se scot și se așează pe șervețele absorbante, se scutură, după care se pun într-un bol și se presară cu zahăr pudră vanilat atunci când sunt fierbinți.

Cum se servesc gogoșile?

Gogoșile se servesc după bunul plac. Puteți să le faceți simple și să le mâncați cu gem separat sau puteți chiar să le umpleți cu gem. Practic gogoșile sunt denumite pufoase pentru că miezul lor este aerat, cu găuri. Puteți opta pentru gogoși cu gem, ciocolată, brânză dulce sau sărată.

Ingrediente

500 g făină
2 gălbenușuri
350 ml lapte
2 pliculețe zahăr vanilat
un praf de sare
coajă de lămâie
1 lingură zahăr
30 g drojdie proaspătă
10 g zahăr pudră vanilat
ulei pentru prăjit

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments