Tarifele la parcările cu plată ar putea fi ajustate

Municipalitatea ieşeană a lansat în dezbatere publică, pe 18 noiembrie 2019, un proiect de hotărâre de Consiliu Local (HCL) care vizează stabilirea de noi tarife percepute la utilizarea parcărilor publice, prin modificarea Anexei nr. 9.3 din HCL nr. 179 / 2019 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale şi a altor sume care se fac venit al bugetului local pentru anul 2020.

0
61

Proiectul va fi dezbătut în ședința Consiliului Local de vineri, 31 ianuarie, și vine ca urmare a mai multor solicitări în acest sens făcute de către consilierii locali în ședințele de plen, dar și a unor discuții purtate în ședințele Comisiei Municipale de Circulație, în contextul în care în Municipiul Iași sunt practicate unele dintre cele mai mici tarife de parcare din țară.

Inițiatorii proiectului de HCL, anume reprezentanții Serviciului Administrare Parcări din cadrul Direcției de Exploatare a Patrimoniului, argumentează că în Municipiul Iași a crescut semnificativ numărul de autovehicule înmatriculate și al celor care tranzitează orașul. Acest lucru impune măsuri suplimentare de fluidizare a traficului, în special în zona centrală, astfel încât posesorii de autovehicule să se limiteze la staționări mai scurte, permițând în acest fel și creșterea fluxului de autovehicule care staționează în parcările publice cu plată. În plus, atât unii consilieri locali, cât și reprezentanți ai societății civile au susținut că majorarea tarifelor și abonamentelor de parcare poate încuraja utilizarea mijloacelor de transport în comun, contribuind astfel la reducerea poluării. Nu în cele din urmă, această măsură urmează trendul general al marilor orașe din România de majorare a tarifelor practicate în parcările publice cu plată în zonele centrale.

În  anul 2020 situația tarifelor de parcare pentru autoturisme în zonele centrale ale marilor orașe se prezintă astfel:

  • București (conform HCL nr. 517 / 17.09.2019): tariful orar este de 10 lei în zona zero, 5 lei în zona I și 2,5 lei în zona II; abonamentul lunar este de 1.050 de lei în zona zero, 525 de lei în zona I și 210 lei în zona II (pentru persoane fizice), respectiv de 1.400 de lei în zona zero, 700 de lei în zona I și 280 de lei în zona II (pentru persoane juridice);
  • Cluj – Napoca (conform HCL nr. 986 / 19.12.2019): tariful orar este 7 lei, iar abonamentul lunar (pentru zona II) de 100 lei pe lună (pentru persoane fizice), respectiv 140 de lei (pentru persoane juridice);
  • Oradea (conform HCL 915 / 28.11.2019): tariful orar este de 3 lei, iar abonamentul de 100 de lei.

Astfel, noile tarife propuse pentru Municipiul Iași se vor menține la un nivel mediu.

În cursul anului 2019 cele 745 de locuri de parcare din parcările publice cu plată au generat venituri de 977.234 lei (din care 198.033 lei din abonamente lunare, 323.521 lei din parcări dotate cu parcometre și 455.680 lei din eliberarea tichetelor de parcare de către taxatori. Noile tarife propuse ar duce la o creștere a veniturilor la bugetul local cu 1.314.200 lei pe an, respectiv cu 134,48% (din care 144.200 lei din abonamente lunare și 1.170.00 lei din tarife orare), suma suplimentară urmând să fie folosită pentru amenajarea de noi locuri de parcare, achiziționarea de parcometre etc.

Potrivit proiectului de HCL, de la 1 februarie 2020 parcarea ocazională a unui autoturism în parcările publice cu plată va fi taxată cu 5 lei pe oră, iar a unui microbuz cu 10 lei pe oră. De asemenea, parcarea autobuzelor şi autocarelor se va putea face plătind 15 lei pe oră, iar a camioanelor 20 lei pe oră.

În urma consultărilor publice cu cetățenii Municipiului Iași va fi introdus și un tarif pentru parcarea ocazională a autoturismelor în parcările publice cu plată longitudinale de pe arterele de circulație în cuantum de 2 lei pe oră.

Abonamentul pentru parcarea autoturismelor în parcările longitudinale pe arterele de circulaţie, pentru persoanele fizice, va fi de 100 lei pe lună, iar cel pentru parcarea autoturismelor în parcările publice cu plată va avea valoarea de 140 de lei pe lună.

Tariful lunar de pornire la licitaţiile pentru parcarea autoturismelor în parcările de reşedinţă pentru persoanele fizice sau juridice cu sediul la adresă va rămâne de 31 de lei. Veteranii şi văduvele de război, foştii deţinuţi politici, persoanele cu gradul I de invaliditate şi persoanele încadrate în grad de handicap vor beneficia de gratuitatea folosirii parcărilor cu plată sau de reşedinţă.

Folosirea unui teren pentru parcări acoperite şi garaje cu o suprafaţă de 18 metri pătrați va fi taxată cu 100 de lei pe lună, depăşirea acestei suprafeţe atrăgând costuri suplimentare de 1 leu pe metru pătrat pe lună. De asemenea, utilizarea unui teren pentru parcări neacoperite, amenajate de persoane fizice sau juridice pentru care există autorizaţii de construire, va costa 50 de lei pe lună, iar tariful lunar pentru parcarea (abonament / avize temporare) autoturismelor în parcări de reşedinţă sau alte parcări amenajate pentru persoane juridice deţinătoare de spaţii comerciale în vecinătatea acestora (maxim un loc pentru fiecare persoană juridică, exceptând parcările din centrele comerciale, instituţii publice sau alte asemenea care necesită parcări pentru client) va fi de 265 de lei pe lună.

Parcarea ocazională a unui camion în parcările publice va costa 20 lei pe oră, abonamentul lunar pentru acest tip de autovehicul va fi de 700 de lei pe lună, abonamentul lunar pentru parcarea unui microbuz va fi de 300 de lei, în timp ce abonamentul lunar pentru parcarea autobuzelor şi autocarelor în parcările publice cu plată va avea valoarea de 500 lei.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments