Se inchid scoli, se anuleaza meciuri de fotbal, parade de moda si chiar si Carnavalul de la Venetia. Iar populatia speriata incepe sa isi faca provizii de mancare, de apa si de masti sanitare, ca in asteptarea unui calamitati.
In ciuda eforturilor facute de autoritatile din mai multe state, gripa cauzata de coronavirus s-a raspandit rapid. Daca acum putin mai mult de o luna presa internationala relata ca s-a inchis, in China, orasul Wuhan – punctul zero al epidemiei de coronavirus – acum amenintarea este tot mai evident una globala.
Situatia la nivel mondial
In lume s-au confirmat deja 78.823 de cazuri de gripa si 2.462 de oameni au murit din cauza bolii. Cele mai multe imbolnaviri se raporteaza, in continuare, din China continentala. Cu toate astea, din ce in ce mai multe cazuri apar in alte state asiatice. In Coreea de Sud, spre exemplu, Samsung a oprit deja lucru intr-o fabrica unde un muncitor era infectat. Cu toate astea, numarul imbolnavirilor creste. Probleme similare s-au semnalat si in Singapore, dar si in Vietnam.
In Europa, in schimb, pana la inceputul acestui weekend erau confirmate doar cazuri izolate de imbolnavire, prin Belgia, Spania, Germania, Marea Britanie sau Italia.
Harta imbolnavirilor de gripa cauzata de coronavirus. Foto: gisanddata.maps.arcgis.com
Dupa numai o zi, duminica, pe 23 februarie, buna parte din Lombardia a fost, insa, cuprinsa de spaima. Potrivit CNN, numarul cazurilor confirmate de gripa cauzata de coronavirus a era dimineata la 89, iar dupa-amiaza deja sarise de 130.
Italia intra in carantina
Primarul din Milano, Beppe Sala, a decis sa inchida scolile pentru o saptamana, incepand de luni, 24 februarie. S-au amanat deja meciuri de fotbal importante (in conditiile in care italienii sunt mari iubitori ai acestui sport).
In plus, Casa Armani a decis sa organizeze cu usile inchise, fara spectatori, un important eveniment de moda, iar Teatrul Scala din Milano a anuntat duminica suspendarea reprezentatiilor, ca o masura de precautie.
Lucrurile par sa stea si mai rau in localitatile mici. In Codogno, localitatea din nord care a fost prima intrata in carantina din cauza cazurilor confirmate, strazile au inceput sa fie patrulate de carabineiri. Initial li s-a spus ca rolul oamenilor legii este doar sa dirijeze. Ulterior, insa, au aflat ca acestia venisera si pentru a asigura un perimetrul de carantina, o „zona rosie” din care oamenii sa nu iasa oricum.
In micutul orasel traiesc si destul de multi romani si acestia au povestit, pentru Mediafax, situatia de acolo.
„Codogno era un orasel destul de linistit, cu activitati destul de frecvente, este o localitate unde se face mult sport, mult voluntariat. Ieri au venit deja 100 de carabinieri, spuneau la inceput numai sa controleze, dar aseara s-a dat decretul lege ca nu se poate iesi din zonele rosii, din cele zece comune. Multi s-au dus sa-si faca cumparaturi la un magazin care nu este in zona rosie, lumea nu respecta, cred ca nu au luat in serios chestia asta”, a declarat Erica Enachescu.
Femeia a mai spune ca mastile medicale s-au vandut ca painea calda si ca, in zonele unde acestea se mai gasesc, pretul a crescut.