Prin intermediul lor, românii pot dărui o parte din impozitul pe venit, în loc să lase statului banii.
Însă ANAF a reușit, în acest an, să complice îngrozitor lucrurile. Documentul există, deja, în două variante diferite și este pregătită a treia. Aproape o sută de organizații non-guvernamentale, cele mai multe înființate de părinții unor copii cu boli grave, cer Ministerului Finanțelor să tranșeze rapid această situație și să nu-i mai pună pe drumuri.
Dacă un băiețel de 4 ani, cu paralizie pe coarda vocală, poate învăța să vorbească, ar trebui ca și o echipa întreagă de specialiști să poată pune la punct un formular A4 într-un an de zile.
Totuși, nu s-a întâmplat așa. La sfârșit de ianuarie, administrațiile fiscale au publicat două acte diferite într-un interval de șapte zile. Doar cu ajutorul lor fundațiile pot colecta 3,5 procente din impozitul de venit pentru medicamente și tratamente nedecontate. Tatăl lui Alex, aflat în recuperare lentă după 8 operații majore, spune însă că nimeni nu mai știe care formular e cel bun.
Emil Olaru, Topolino: „Am dat la toate rudele, cunoștințe, colegi. Acesta este ultimul formular. Mai este primul formular până în aprilie. Din alte surse am aflat că mai e încă unul, s-ar mai naște unul. Nu mai înțeleg nimic!”.
Aceeași luptă o poartă și părinții Rebecăi. Fetița face în Germania, pe banii familiei și din donații, injecții în creier cu un medicament care costă 600.000 de euro pe an.
Adnana Cotolea, Asociația Rebeca Faith Hope Love: „Ei își pierd mersul, vorbitul, ajung să nu mai mănânce. Banii ăștia sunt viața copiilor noștri, pentru foarte mulți dintre noi. Cine nu are bani nu trăiește! Ne-am făcut și noi un calcul. Unde să mergem, când să le depunem?”.
În această situație sunt cam o sută de asociații, pierdute într-un noian de acte.
Deruta planează și asupra funcționarilor ANAF. La unele sedii – de pildă, la Ilfov – președinților de ONG li s-a refuzat depunerea formularelor în versiunea actuală, în ideea că este așteptată o nouă versiune.
Oamenii au fost apoi sunați și chemați înapoi. Ceea ce evident reprezentanții statului nu înțeleg e că aceste sume, care vor intra în cont spre sfârșitul anului, nu mai mult de câteva zeci de lei pentru o hârtie, NU înseamnă „bani gratis”. Este un drept garantat de legile în vigoare, așa că beneficiarii nu trebuie amânați, umiliți sau puși pe drumuri.
Reprezentanții ANAF ne-au informat că mâine vor fi reluate discuțiile pentru a decide ce formulare rămân valabile.