Încă un mandat. Dan Cașcaval vs Gerard Jităreanu

Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Arte și-au ales rectorii pentru următorii patru ani. În febra alegerilor se află și celelalte trei universități de stat din Iași. Pentru această ediție a Interviului în oglindă, i-am provocat pe candidații la această funcție din universitățile Gheorghe Asachi și Ion Ionescu de la Brad să ne răspundă la câteva întrebări. Precizăm că prof.univ.dr. Dan Cașcaval este deja rectorul Universității Tehnice Gheorghe Asachi și unicul candidat care s-a înscris în cursa pentru un al doilea mandat, iar alegerile vor avea loc pe 24 februarie. La rândul său, prof.univ.dr. Gerard Jităreanu a fost rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad în perioada 2004 – 2012. Al doilea mandat al său a fost însă întrerupt, deoarece prof. Jităreanu a fost numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Această situație îi dă dreptul să candideze din nou pentru fotoliul de rector, și este și singurul candidat la alegerile care vor avea loc pe 26 februarie.

0
810

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval:  ”În relația profesor – student, cred că trebuie schimbată relația student – profesor”.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: ”Trebuie îmbunătățite comunicarea dintre profesor și student, activitatea de mentorat și de îndrumare a studenților care sunt în pericol de abandon școlar”.

 

  1. Care sunt realizările din mandatul trecut?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: În doar câteva cuvinte, realizările ar fi creșterea semnificativă a vizibilității universității, atragerea unui număr crescut de candidați la toate ciclurile universitare, situația financiară bună, stabilă a universității, gestionarea eficientă a patrimoniului, reabilitarea și modernizarea campusului studențesc și, deloc în ultimul rând, facilitarea comunicării în interiorul universității, între colective și grupuri de cercetare. Aș menționa două nerealizări importante, și anume un număr prea mic de programe noi într-o limbă străină acreditate și un ritm lent în dezvoltarea unui sistem informatic la nivelul activităților universității.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: Am reușit să propun și să lucrez cu o echipă competitivă, o echipă care a reușit să obțină succese pentru universitate, să contribuie la dezvoltarea și progresul acesteia.

 

 

  1. De ce ați ales să candidați pentru un nou mandat?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: În mod evident, nu poți finaliza proiectele majore pe care ți le-ai propus și pentru care ai primit încrederea colegilor tăi în patru ani.  De aceea, îmi doresc să reușesc finalizarea proiectelor care necesită un interval mai mare de patru ani. Și, implicit, demararea unor  proiecte care să susțină universitatea pe termen lung.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: Cred că experiența pe care am acumulat-o îmi permite să sper că voi reuși să constitui o echipă de conducere care, împreună cu întreaga comunitate academică, să orienteze universitatea spre performanțe academice și să îi oferim competitivitate strategică națională și chiar internațională.

 

  1. Care sunt punctele slabe ale universității?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: Nu am reușit să le descopăr în acești patru ani de mandat.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: Ca orice instituție de învățământ superior, și universitatea noastră se confruntă cu anumite riscuri pe care, sigur, trebuie să le identificăm și, împreună, să încercăm să găsim strategii pentru a le contracara. De exemplu, sistemul legislativ într-o continuă schimbare, mediul universitar care se restructurează permanent, pot impune o atentă analiză a situațiilor, pot impune o participare a universității la discuțiile privind elaborarea legislației în domeniu și a metodologiilor de aplicare.  De asemenea, scăderea numărului de absolvenți de liceu cu bacalaureat și creșterea abandonului școlar impun strategii specifice de diversificare a ariei preocupărilor noastre profesionale. Nu în ultimul rând, piața muncii care este într-o continuă schimbare impune să identificăm care sunt aceste cerințe, să asigurăm competențe noi, specializări noi pentru absolvenții noștri, pentru o integrare cât mai bună a acestora pe piața muncii.

 

  1. Care este rata de abandon în universitate?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: Rata de abandon a studenților este una dintre cele mai reduse din țară, de circa 20-22%. Practic, problema abandonului școlar se pune în anul întâi de licență, când proaspeții studenți se confruntă cu o schimbare de abordare comparativ cu liceul. Am încercat, și am reușit reducerea acestei rate prin programele de consiliere profesională, derulate în cadrul diferitelor proiecte guvernamentale de tip ROSE sau de alte tipuri și finanțări, prin crearea unor spații special destinate întâlnirilor cu consilierii, cu profesorii de la disciplinele considerate „problemă”.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: Din analiza care a fost prezentată recent, a reieșit că între numărul de studenți care pășesc în anul I de facultate și numărul celor care ajung la examenul de licență este o diferență, în funcție de facultate, între 10 și 20 la sută.

 

  1. Ce credeți că ar mai trebui schimbat în relația profesor-student?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: În relația profesor – student, pași importanți s-au făcut dinspre profesor.  În dorința de a deveni mai atractivi, profesorii s-au adaptat cel mai mult generațiilor actuale de studenți. De aceea, în relația profesor – student, cred că trebuie schimbată relația student – profesor.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: Trebuie îmbunătățite comunicarea dintre profesor și student,  activitatea de mentorat, și de îndrumare a studenților care sunt în pericol de abandon școlar, din diferite motive – economice, personale, și să încercăm să îi ajutăm să se integreze mai bine în comunitatea noastră academică.

 

  1. Cum veți promova facultățile?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: Așa cum am realizat-o și până acum, într-un sistem coerent, unitar pe universitate, cu echipe care au abilitățile de comunicare necesare, echipe care să includă în mod obligatoriu și studenți. Promovarea o vom face prin caravane atât în țară, și vom fi prezenți într-o arie mai extinsă decât de obicei, cât și în Republica Moldova. În plus, vom continua participarea la târgurile educaționale internaționale, în ideea atragerii unor studenți străini și a încheierii unor parteneriate cu universități din spaţiul Uniunii Europene și nu numai.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: Vom promova facultățile din cadrul universității prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin mijloace tradiționale – vizite la licee, discuții cu elevi și absolvenți de liceu, promovare media pe toate canalele în țară și în străinătate.

 

  1. Ce strategii veți adopta pentru atragerea de noi studenți?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: Practic, evoluția economiei românești și cererile importante de ingineri (peste 300.000 la nivel național) reprezintă cea mai bună strategie pentru atragerea studenților, ceea ce s-a și putut constata în ultimii ani.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: Sigur că promovarea facultăților și a specializărilor pe care le avem constituie un punct important la care reflectăm în momentul de față, și vom aplica strategii noi de promovare a universității, de a aduce la cunoștință specializările noi pe care le avem, oportunitățile pe care le oferă absolvenților aceste specializări.

 

  1. Aveți în vedere introducerea admiterii pe bază de testare scrisă și la alte facultăți?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: Două facultăți organizează examen de admitere: Arhitectură și Automatică și Calculatoare. În funcție de evoluția numărului de locuri alocate de Ministerul Educației și Cercetării pentru admiterea la studiile universitare, se va putea aplica un astfel de sistem și la alte facultăți, dacă acestea vor solicita.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: Deocamdată se organizează admitere pe bază de testare la Facultatea de Medicină Veterinară. Întotdeauna ne-am gândit că o admitere pe bază de testare scrisă ne-ar asigura absolvenți de calitate. Dar, înainte de a se trece la o asemenea măsură, trebuie analizată piața muncii, cererile care sunt pe piață. Abia apoi se vor lua decizii în această privință.

 

  1. Ce proiecte pentru dezvoltarea universității aveți în vedere?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: Toate proiectele pe care le vizez, din zona educațională, a cercetării, a infrastructurii, resurse umane, investiții și reabilitări, internaționalizare, informatizare sunt, în esență, subordonate ideii de devenire a universității într-o universitate „smart”, condiție esențială pentru a fi o universitate de elită.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: Proiectele sunt foarte multe, sunt cuprinse în programul meu managerial. Acestea vizează baza educațională, baza materială și patrimoniul universității, în ceea ce privește activitatea de cercetare, publicistică.

 

  1. Care este colaborarea cu celelalte universități de profil din țară și din Europa?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: În acest moment avem parteneriate cu aproape toate universitățile românești și cu circa 560 de universități de pe întregul mapamond.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: Colaborarea este foarte bună, de altfel facem parte dintr-un consorțiu universitar care este cel mai vechi din România, și, în continuare, avem întâlniri oficiale, bianuale, și avem în vedere intâlniri mai frecvente ale rectorilor, prorectorilor și decanilor, pentru armonizarea planurilor de învățământ pentru a stabili participarea la proiecte comune. Cu universitățile din Europa și din afara spațiului european, dezvoltăm relațiile tradiționale pe care le avem cu partenerii noștri.

 

  1. Care sunt primele trei acțiuni pe care le veți întreprinde dacă veți fi reales?

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval: În eventualitatea în care voi fi reales, prima zi va fi una normală de lucru, și cred că primele trei acțiuni vor fi, de fapt, toate acțiunile pe care le desfășor în mod firesc. Nu m-am gândit vreodată să le ierarhizez.

 

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu: În primul rând voi alege echipa de prorectori, apoi vom organiza concursurile pentru funcțiile de decani şi voi definitiva echipele de conducere de la fiecare facultate în parte.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments