De 48 de ore, italienii trăiesc un coşmar: pe lângă cele 4 decese, sunt deja 165 de persoane care au coronavirus, cele mai multe în provinciile Lombardia şi Veneto, din nordul Peninsulei.
11 localităţi din aceste zone sunt în carantină, iar autorităţile au închis şcolile din Milano şi Verona. Mai mult, traficul feroviar a fost suspendat în nordul ţării la graniţa cu Austria. Iar autorităţile austrice iau la rândul lor în considerare instituirea controalelor la graniţa cu Italia.
Duminică noaptea, un tren care venea din Italia a fost oprit la graniţa cu Austria, în pasul Brenner, după ce două persoane prezentau simptomele infectării cu virusului COVID 19. Ceilalţi călători şi-au putut continua drumul, cu aceeaşi garnitură, după câteva ore. Autorităţile austrice iau în considerare instituirea controalelor la graniţa cu Italia.
Italia a înregistrat un al patrulea deces în 48 de ore – un octogenar din Bergamo.
Iar zeci de mii de oameni au fost puşi în carantină, două săptămâni, în Lombardia şi Veneto, cele două regiuni din nordul Italiei unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infecţie cu coronavirus. Acolo, şcolile şi universităţile, dar şi muzeele şi cinematografele au fost închise.
Cătălin, român Italia: “Pur şi simplu nu e nimeni pe străzi, nu are nimeni voie să părăsească casa, am fost la mercat să luăm ceva, lumea se aprovizionează să aibă apă, să aibă mâncare.″
Gabriela Vișan, româncă din Italia: “E foarte răspândit în zona de nord a Italiei, Veneto, Lombardia, Piemonte, unde locuiesc foarte mulţi români, 500 de mii de români în zona nordică.”
Camelia Bichiș, româncă din regiunea Verona: ”În Verona se vor închide şcolile până pe 1 martie. Toată lumea este un pic panicată, deja începem să fim sunaţi din toate părţile, de părinţi, de prieteni, din alte ţări, s-a închis Carnavalul din Veneţia.”
Lipsa măştilor de faţă este deja o problemă. Acolo unde stocurile nu au fost deja epuizate, au crescut preţurile. Autorităţile dau asigurări că măştile vor reveni pe rafturi, dar localnicii sunt dispuşi să meargă în marile oraşe ca să le cumpere.
Gabriela Vișan, româncă din Italia: “S-au terminat măştile, la Roma chiar au ajuns la un preţ de 100 de euro una, lumea a început un pic să se panicheze. Prevenţia efectivă e masca, dar prevenţia cea mai mare e să eviţi locurile aglomerate.”
În unele locuri, doar farmaciile şi supermarketurile au rămas deschise. Unii cu măști, alții fără, localnicii îşi fac provizii.
Milică Puicea, român din regiunea Monza: “Eu am cumpărat mâncăruri în conservă, sigilate. Noi, ca familie, nu suntem speriaţi, disperaţi, dar mai bine să fiu precaut.”
Peste 50.000 de oameni sunt afectaţi de măsurile de carantină. În zonele în care au fost identificate focare de infecţie au fost suspendate toate activităţile publice, iar localnicii au fost sfătuiţi să rămână, pe cât posibil, în case. Instituţiile publice şi multe magazine au fost închise, la fel şi şcolile.
Potrivit legislaţiei italiene, părăsirea fără drept a zonei de carantină se pedepseşte cu închisoare de până la 3 luni. Carabinierii sunt cei care au primit misiunea de a izola oraşele afectate, dar premierul italian a precizat că va face apel şi la armată dacă oamenii nu respectă carantina.
Restricţiile impuse de autorităţi afectează numeroase evenimente: unele meciuri de fotbal sunt amânate, iar carnavalul de la Veneţia a fost suspendat.
Ca măsură de precauţie în faţa epidemiei, atât Domul din Milano, cât şi Teatrul Scala, au fost, deocamdată, închise publicului.