Moţiunea a trecut. Vor fi alegeri anticipate? Cum comentează politicienii locali această posibilitate!

Parlamentul a adoptat săptămâna trecută moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului. Odată cu moțiunea a căzut și legea privind desfășurarea alegerilor locale în două tururi. În plus, dacă Parlamentul respinge cele doua propuneri de guverne după căderea Guvernului prin moțiune de cenzură, președintele poate dizolva Parlamentul și se declanșează alegerile anticipate.

0
193

Ambele efecte ale moțiunii de cenzură care a dus la căderea Guvernului sunt acum motiv de discuții, de analize si strategii pentru partidele politice. Premierul Ludovic Orban a declarat marți că dacă nu vor fi organizate alegeri anticipate, „România va fi aruncată în aer!”. În aer este si situația politică după moțiunea de cenzură.

 

Vor fi alegeri anticipate?

Politicienii locali se împart în tabere, dictate de direcția partidului, atunci când vine vorba de alegeri anticipate.

Liberalii îmbrățișează cu ambele mâini ideea de alegeri anticipate și vor face tot ce le stă în putință să se ajungă în această situație. „După ce această majoritate retrogradă din Parlament efectiv a demis un guvern pentru a nu mai fi pusă în practică ideea alegerilor pentru primari în două tururi, singura soluție din această criză politică este să avem alegeri anticipate, să avem o nouă configurare a Parlamentului”, a declarat deputatul PNL Costel Alexe.

Colegul său de partid, Marius Bodea crede că „ Parlamentul, în configurația  existentă nu mai corespunde cu intenția societății… Partidul Național Liberal are o decizie statutară de a-l desemna pe președintele partidului, Ludovic Orban, în funcția de premier, în orice ipostază așa că PNL merge pe aceeași propunere”. Cu ale cuvinte, scopul PNL este acela de a declanșa alegeri anticipate.

În partidele mai mici, discuția se poartă mai mult cu privire la destabilizarea societății. „Înseamnă bulversarea tuturor cetățenilor atât din punct de vedere politic cât și pentru organizatori. Totdeauna alegerile sunt făcute pentru patru ani și fiecare ar trebui să înțeleagă că dacă vrem să sancționăm, îi sancționăm nevotându-i la următoarele alegeri, nu din an în an facem alegeri anticipate, pentru că țara este neguvernabilă.”, spune Victor Chirilă de la ALDE.

„România are nevoie de o guvernare stabilă, de investiții, de reciclare, de un guvern stabil și credibil”, crede, Petru Movilă, deputat PMP.  Primarul independent, Mihai Chirica nu se ferește să fie tranșant când vorbește de subiectul alegerilor anticipate și a marilor actori ai scenei politice naționale. “Dezamăgirea majoră este legată de PSD care a avut o majoritate parlamentară zdrobitoare ce-i dădea confort pe termen lung, de care nu a reușit să profite.”

 

Să fim obiectivi

Cu toate că în acest moment aproape toate scenariile duc spre alegeri anticipate sunt analişti politici care consideră că am putea să ne înșelăm crezând că acesta va fi deznodământul pentru Guvernul Orban. Analistul Sorin Bocancea crede ca „PSD nu are niciun interes să meargă la anticipate, deja a ieșit și a spus că va contesta la Curtea Constituțională… PSD deja a obținut ce a vrut și anume alegerile locale într-un singur tur și alegerea președintelui de Consiliu Județean prin vot direct, nu mai au niciun interes să facă jocul PNL ”. În plus nu este o noutate faptul că PSD a scăzut în sondaje iar partidul avantajat de alegerile anticipate ar fi PNL.

 

Ce  înseamnă alegerile locale într-un tur pentru partidele politice?

Analistul politic Sorin Bocancea spune răspicat că alegerile locale într-un singur tur avantajează partidele mari: „ Sunt diminuate șansele jocului electoral. Partidele mari și-au organizat fiefuri, și-au stabilit zonele de influență și nu mai vor terți în jur”. Acesta crede că partidele cele mai afectate vor fi USR și PLUS, deoarece analizele sociologice dovedesc faptul că alegerile într-un singur tur duc la păstrarea primarilor în funcție. Primarul pleacă în cursă cu prima șansă. Schimbări majore s-au produs la primării atunci doar când au fost alegeri în două tururi, când prin coalizarea opoziției se putea schimba primarul.

Mai mult decât atât, analistul dă și un exemplu despre cum poate fi câștigată o primărie într-un singur tur: „ putem avea  primari care câștigă cu 20 la sută, acesta îşi pune -iepurași-, alți candidați care iau din voturile opozanților și primarul rămâne cu cele mai multe voturi.”

Politicienii gândesc din perspectiva taberei în care funcționează. Cetățeanul și capacitățile lui sunt scoase în față. ”Eu sunt convins că cetățenii români sunt suficient de maturi astfel încât să aleagă în cunoștință de cauză și votul lor să meargă la cei care îl merită cu prisosință”, spune deputatul liberal Costel Alexe.

Victor Chirilă, membru al ALDE, un partid cu puţin peste 5% este convins că doar marile partide vor avea câștig de cauză în lupta pentru primărie și că și-au urmărit doar interesul lor: ”Alegerea primarilor într-un singur tur a fost un blat între PSD și PNL ”.

Alegerile locale sunt o certitudine, dacă vom fi nevoiți să votăm din nou aparatul legislativ este încă la nivel de întrebare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments