Neputincioși în fața gripei. La Iași cazurile de gripă au început să se dubleze! Urmați recomandările medicilor din articol !

La Iași cazurile de gripă au început să se dubleze de la o săptămână la alta. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași susține că unitatea medicală este pregătită pentru acest val de viroze și gripă. Până în prezent nu s-au înregistrat cazuri grave, însă statisticile arată că de la o zi la alta numărul pacienților crește. Majoritatea pacienților sunt cei care nu s-au vaccinat.

0
258

La nivelul județului Iași au fost confirmate zeci de cazuri de gripă, dintre care 46 dintre ele se află spitalizate la Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași. Deși până acum nu a fost înregistrat niciun deces, medicii spun că numărul persoanelor diagnosticate cu gripă sau cu infecții respiratorii se află într-o continuă creștere, mai ales la nivel național. Săptămânal, Institutul Național de Sănătate Publică prezintă informații cu privire la cazurile noi de gripă raportate din toată țara, iar reprezentanții au transmis faptul că rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost de peste 50%. Medicii spun că principala cauză a apariției acestui virus este lipsa vaccinării antigripale care ar trebui să fie obligatorie, mai ales în rândul persoanelor cu risc crescut, cum sunt copiii, gravidele și vârstnicii.

”Deocamdată, la noi sunt internate 46 de cazuri de gripă. Până acum, niciunul dintre ele nu a fost grav iar toți au o stare de sănătate stabilă și urmează tratamentul. Din fericire, la Iași nu a fost înregistrat niciun deces, însă în ciuda temperaturilor de afară, recomand populației să se vaccineze în continuare, dacă mai găsesc vaccinul antigripal. El poate fi făcut prin cabinetul de medicină de familie, prin dozele primite de la Ministerul Sănătății sau poate fi achiziționat direct din farmacii”, a declarat prof.univ.dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași.

La nivel național au fost înregistrate 3.645 cazuri de gripă clinică, un procent de  7,4% mai multe decât în anul 2019. Deoarece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna a patra a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon. Cele mai multe cazuri raportate au fost cele de infecții respiratorii, care s-au prezentat la Unitățile de Primire Urgențe.

prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu”Ele reprezintă un procent de 5% din prezentări, deci undeva la 10-15 pacienți la 24 de ore. Ei sunt încadrați în două categorii. Este vorba despre pacientul fără boli cronice, care dezvoltă simptome ușoare de strănut, febră, pacienți care sunt evaluați rapid și sunt trimiși către Spitalul de Boli Infecțioase sau cu tratament la domiciliu. Mai sunt pacienții cu infecții respiratorii care apar pe fondul bolilor cornice, au o patologie cardiovasculară care, de cele mai multe ori, poate fi decompensată în contextul infecției respiratorii și necesită evaluare respiratorie dar și cardiovasculară și sunt internați în clinicile de medicină internă sau de cardiologie. Sunt și pacienții cu boli pulmonare cronice, cu bronșite, care dezvoltă suprainfecții care sunt trimiși către pneumologie după evaluare”, a spus prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-Sf. Spiridon din Iași.

Prevenție înainte de toate

Până la data de 26 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. Cetățenii trebuie să știe să respecte anumite reguli de igienă pentru a nu răspândi virusul.

”Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine”, a recomandat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Medicii mai recomandă un regim alimentar adecvat, bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, și este indicată renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, cu respectarea programului de odihnă.

„În momentul de față, dacă săptămâna trecută aveam 26 de cazuri de gripă în doar patru sau chiar cinci zile am ajuns la un număr de aproximativ 50 de cazuri. Din fericire nu sunt cazuri grave, dar la noi se prezintă un număr mare de pacienți la camera de gardă cu viroze respiratorii și cu simptome care se aseamănă cu gripa. În continuare sfătuim pacienții să evite locurile aglomerate, să poarte măști de protecție atunci când sunt forțați să meargă prin locuri aglomerate și spații închise cum de exemplu sunt aeroporturile, să se spele pe mâini cu apă și săpun, să poarte batistele de unică utilizare și pe cât posibil să aibă o alimentație sănătoasă. Până acum s-a identificat atât tulpină B, cât și tulpină A, virus gripal. Dar așa cum am spus, din fericire în acest an nu au fost cazuri grave. Spitalul este aglomerat, avem după cum se poate observa tot ce înseamnă materiale de protecție, avem medicația specifică pentru această afecțiune și pe cât posibil facem un triaj, astfel încât să internăm numai cazurile mai grave, care necesită cu adevărat internare și celelalte să le supraveghem pe foi de zi. Fără îndoială, orice agent infecțios la un moment, în multiplicarea lui, se corelează cu anumite condiții meteorologice. Acum, legătura exactă între modul de evoluție a temperaturilor exterioare, gradul de umiditate și circulația virusului gripal nu se poate face cu certitudine, dar putem intui”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

DSP a luat măsuri în grădinițe

La sfârșitul lunii ianuarie, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au suspendat cursurile pentru două zile la Grădinița nr. 6 din Iași din cauza unui focar de infecții respiratorii acute. Mai mult decât atât, aceștia au declarat că din 71 de copii, 22 au avut infecți respiratorii acute, iar unul singur a avut gripă, iar o parte din aceștia a ajuns la spital.

Recomandări pentru populație

Între timp, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au transmis o serie de recomandări pentru protejarea sănătății. Acestea sunt recomandările standard ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru publicul general în vederea reducerii expunerii la transmiterea mai multor tipuri de afecțiuni precum virozele, gripa sau infecția cu noul coronavirus și includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentație sigură.

 

Recomandări

– Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool.

– Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini.

– Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră.

– Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent.

– Când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou, evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele.

– Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments