Personalul de la Neuro, evaluat de managerul Lucian Eva. SE ANUNȚĂ PENSIONĂRI LA SPITALUL DE NEUROLOGIE

Medicii de la Spitalului Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu” Iași vor fi evaluați profesional, anunță, prof. dr. Lucian Eva managerul unității medicale. Din punctul de vedere al managerului, ultimul raport al medicilor nu este pe deplin satisfăcător. Lucian Eva și-a propus creșterea activității didactice a spitalului, promovarea cazurilor complexe și dificile, implicit creșterea nivelului de educație. Managerul vorbește despre resursa umană viitoare a spitalului. Mai mult decât atât, în viitorul apropiat, la Spitalul de Neurochirurgie va fi luată în calcul pensionarea medicilor acolo unde este cazul. În prezent unitatea medicală are aproximativ 800 de angajați.

0
991

În prima parte acestui an, managerul Spitalului de Neurologie, prof. dr. Lucian Eva are în vedere activitatea medicilor. În timp ce în unitatea medicală s-au investit zeci de milioane de euro, Lucian Eva dorește să vadă și partea didactică a spitalului pusă la punct. Managerul vorbește despre un raport de evaluare a cadrelor didactice.

 

“Nu vreau neapărat să îmi exprim o părere personală în privința cadrelor medicale, ci constat câteva lucruri obiective. În primul rând activitatea didactică a spitalului este o componentă extrem de importantă a activității unității medicale. Suntem un spital clinic, în sensul că avem inclusiv în regulamentul de organizare si funcționare datoria de a pregăti medici rezidenți, studenți sau cadre medicale în tot ce înseamnă formare medicală continuă. Este extrem de importat acest aspect pentru spital și ne dorim ca în continuare să creștem nivelul educației medicale în spital. Pe de altă parte sunt și unele neregularități pe anumite zone. Spre exemplu catedra de neurologie are doar trei cadre universitare, un conferențiar și doi șefi de lucrări, mai mult sau mai puțin implicați fiecare atât în activitatea clinică a spitalului, cât și în activitatea didactică. Asta chiar dacă noi anual pregătim un număr de peste 15 rezidenți pe neurologie. Faptul care mai salvează lucrurile este că din punct de vedere clinic al adresabilității spitalului vin o multitudine de patologii extrem de complexe și dificile care necesită implicare atât din partea medicilor de rețea, cât și din partea medicilor care au activitate didactică. Realmente activitatea clinică este susținută peste 50, 60 sau chiar 70 % în unele situații de medicii de rețea care sunt extrem de competenți. Nu aș putea să spun același lucru în privința cadrelor didactice, dar asta este o părere personală. Catedra de neurochirurgie, un profesor universitar, un conferențiar, doi asistenți universitari și un șef de lucrări, care din păcate nu este doctor, ci bioinginer. Un profesor universitar care a blocat efectiv, conștient ascensiunea altor cadre didactice, din dorințe personale pe care nu vreau să le comentez. Iar restul medicilor, cu dificultate s-a reușit anul trecut să promoveze un cadru universitar, de la șef de lucrări la conferențiar și asta cu multă oponență din partea șefului de catedră sau peste șeful de catedră. Doi asistenți universitari care au vârste rezonabile acum și e obligatoriu să se promoveze, medici competenți. Pe catedra de anestezie nu mai avem cadre didactice, pe catedra de oftalmologie vorbim de un profesor care este prelungit ca și activitate și un șef de lucrări, doar atât. Pe anatomie patologică avem un profesor universitar de anatomie și cam aici ne situăm și pe medicină de urgență, un conferențiar. Cam asta este activitatea didactică în spital”, a declarat prof. dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

 

Se anunță pensionări la Spitalul de Neurologie

 

La Spitalului Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu” Iași urmează a fi puse în practică și câteva reguli stricte în ceea ce privesc cadrele medicale. Lucian Eva susține că această măsură este una firească, mai ales pentru cei care îndeplinesc vârsta de pensionare.

 

„Avem și catedre care sunt foarte implicate, cum este cea de radiologie și de neuroimagistică. Pot fi mai multe măsuri care pot fi luate în privința această. Cred că un acces mai transparent în promovarea cadrelor didactice ar fi necesară. Cred că educația medicilor tineri trebuie să fie readaptată și reașezată exact la nivelul de dotare și de performanță a spitalului. Și de ce nu pensionarea, împlinirea limitei de vârstă în anumite situații trebuie făcută chiar cu eventualele disfuncționalități care pot apărea din acest punct de vedere. Dar și implicarea din ce în ce mai mult a medicilor de rețea este extrem de importantă în educația noii generații. Nu mi se pare firesc ca un șef de catedră sau un cadru didactic care nu are experiență pe o anumită patologie să fie neapărat necesar ca să predea cursul respectiv. Poate să îl predea un medic de rețea care are cu adevărat experiență și capacități de a transmite acea informație. Deja există o nouă generație de medici care sunt extrem de bine pregătiți, care sunt extrem de implicați și cred cu tărie că din punctul acesta de vedere că resursa umană viitoare a spitalului o să fie de cea mai bună calitate, astfel încât viitorii posibili pacienți să beneficieze de un act medical corect”, a mai spus prof. dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

 

O educație modernă

 

Managerul Lucian Eva a propus inițierea unui proces de a reactualiza cursurile pe fiecare specialitate, medicii arătându-și interesul din acest punct de vedere. Astfel cadrele medicale au posibilitatea de a scrie cărți și de a-și prezenta cazurile. Rezultatele obținute până acum de către medici sunt mai mult decât satisfăcătoare.

 

„Am studiat chestionarele de satisfacție și pot să constat cu bucurie că este un grad mare de satisfacție în sensul pozitiv a ceea ce înseamnă serviciile oferite de către spital. Actul medical este unul corect, în anumite situații chiar de cea mai înaltă calitate posibilă în Europa. Sunt încrezător în capacitățile instituției de a rezolva patologia complexă. Aici au fost luate și câteva măsuri ca de exemplu niciun caz nu intră în sala de operație fără a fi discutat înainte în staful medical în care toți își dau cu părerea pentru a se lua o decizie finală corectă. Trebuie să recunosc că măsura este implementată de câțiva ani buni la nivel de discuție și de aproape un an de zile în scris, adică este obligatoriu. Eu cred cu tărie în medicina de echipă în care pacientul este partenerul echipei medicale și nu obiectul de muncă”, a declarat prof. dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

 

Performanță cu aproximativ 800 de angajați

 

Numărul angajaților de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași a crescut de la an la an, odată cu investițiile. În acest moment unitatea medical numără 762 de angajați.

 

 „În spitalul nostru sunt normate 100 de posturi de medici. Sunt angajați 98 de doctori. Sunt aproape 400 de cadre medicale medii. De exemplu, în 2014, în secția de terapie intensivă aveam doar patru medici, astăzi avem 13, cu două linii de gardă, o terapie intensivă reabilitată în proporție de 70 % și urmează ca în următoarele două luni de zile să terminăm toată lucrarea la cele mai moderne standarde. Resursă umană este, important este nu neapărat numărul lor, ci ceea ce fac sau motivația pentru care fac această specialitate. Și aici dacă vorbim de motivație, marea majoritate a medicilor sunt motivați de dorința de a face o medicină corectă în interesul pacientului. Din fericire pentru acest spital resursa umană calificată sau mai puțin calificată nu reprezintă o problemă”, a menționat prof. dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments