Cazare gratuită la hotel pentru pacienți

Un spital din Iași, singurul din România construit după Revoluție, demonstrează că se poate face medicină la standarde europene. Este vorba despre Institutul Regional de Oncologie al cărui manager a avut geniala idee de a ridica un hotel pentru pacienți. Bolnavii care fac radioterapie sau chimioterapie și nu locuiesc în municipiul Iași au cazarea gratuită în hotelul Institutului, și, în acest fel, nu sunt obligați să facă naveta între Iași și localitatea de domiciliu ori să plătească chirie aici.

0
5230

În cartierul Tătărași, ascuns cumva printre blocurile din zona fostului Dispecer, găsim hotelul Institutului Regional de Oncologie Iași datorită indicatoarelor plasate din loc în loc. Sunt 70 de locuri în camere curate, luminoase, cu  două sau trei paturi, care sunt dotate cu televizor, frigider și grupuri sanitare proprii. De regulă, bolnavii vin luni aici și pleacă la sfârșitul săptămânii. Trebuie să se îngrijească doar de mâncare și de transportul de la hotelul situat în Tătărași până în Copou, la Institutul de Oncologie. Un pic de alinare într-o mare de suferință, spun ei, căci, atunci când locuiesc în Botoșani, Dorohoi sau Gura Humorului iar tratamentul trebuie făcut in Iași, cazarea trebuie să fie ultimă grijă. În spital sunt internați doar acei pacienți care au nevoie de intervenții chirurgicale ori trebuie supravegheați de medici 24 de ore din 24.

Mulțumiți de cazare

În hotel am găsit-o pe Adriana Răileanu, care locuiește în orașul Dorohoi din județul Botoșani. În urmă cu jumătate de an a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. I s-au prescris ședințe de radioterapie, dar pentru așa ceva nu se putea interna în spital. Când i s-a oferit posibilitatea de a locui la hotel, a acceptat cu inima strânsă, căci nu știa ce va găsi acolo: ”Un hotel al spitalului… Când am ajuns aici nu mi-am închipuit că sunt condițiile astea. Stăm trei paciente în camere curate, luminoase, sunt condiții de hotel de trei stele aici. E foarte, foarte bine. Închipuiți-vă ce-ar fi fost să vin cu trenul de la Dorohoi la Iași, patru ore. Dacă mă lua criza pe tren, eram moartă”. Femeia spune că, deseori, s-a simțit atât de rău, încât nu era în stare să se ridice din pat și să meargă să își cumpere mâncare. Au ajutat-o medicii și asistentele de acolo. ”Sunt niște oameni minunați, nu ne lasă să cădem cu moralul deloc, încât uneori uiți că ești bolnav”, mai spune Adriana Răileanu.

 

Tot din Dorohoi vine și Lilia Covaliu. În luna martie 2019, era la duș când a simțit un nodul la sânul stâng. A mers la doctor, iar verdictul a căzut ca un trăsnet: cancer mamar în stadiul doi. A urmat ședințe de chimioterapie, a fost supusă apoi unei intervenții chirurgicale de extirpare a tumorii, după care doctorii i-au prescris 16 ședințe de radioterapie: ”Acum mă simt bine, iar condițiile de aici, de la hotel, sunt foarte bune. Mă ajută foarte mult faptul că am unde să stau pe perioada tratamentului. În fiecare săptămână vin lunea, plec vinerea”, ne spune femeia.

Cazare gratuită

În fiecare lună, Institutul Regional de Oncologie tratează peste 5.000 de pacienți diagnosticați cu diverse forme de cancer. Pentru ei, a fost ridicat un hotel de trei stele, unde cazarea este gratuită. Ideea construirii acestui hotel aparține conducerii spitalului, care a preluat o fostă clădire ce a aparținut cândva Spitalului ”Sfântul Spiridon”.  ”Pacienții noștri nu au întotdeauna bani pentru a-și închiria o cameră la un hotel. Noi aveam clădirea aceasta căreia nu știam ce destinație să îi dăm. Ne-am gândit să amenajăm un spațiu hotelier în care să cazăm pacienții care beneficiază de radioterapie. Sunt pacienți care, fizic, sunt bine și nu au nevoie de internare în spital. Singura lor grijă este să își asigure mâncarea și transportul către spital. Am considerat că este normal ca, dacă tot contribui o viață întreagă la asigurările sociale de sănătate, să și beneficiezi de ele, și atât timp cât putem să acoperim cheltuielile din veniturile proprii, ne dorim să le asigurăm condiții cât mai bune”, spune ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie.

 

În hotel au fost investite 2,6 milioane de lei, iar clădirea dispune de 70 de locuri de cazare. În prezent, se lucrează la extinderea acestuia cu încă 20 de locuri de cazare, urmând a fi puse în funcțiune o zonă în care se va face radioterapie prin iod și un buncăr.

4.1 9 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments