Autoritățile nu își permit, însă, să se relaxeze. Se pregătesc pentru situația în care numărul bolnavilor va crește, așa cum s-a întâmplat și în alte țări europene. În aceste condiții, se fac achiziții de materiale, iar spitalele trebuie să pregătească paturile de terapie intensivă.
Până acum, opt români au fost infectați cu noul coronavirus: doi în Japonia, pe nava Princess Diamond, și șase în țară: un tânăr de 25 de ani din Gorj, o femeie de 38 de ani, un bărbat de 47 și nepotul lui de 16 ani din Timișoara, dar și un bărbat de 71 de ani din Suceava.
Cei aflați în Japonia s-au vindecat, anunță autoritățile. La fel și tânărul din Gorj și doi dintre pacienții din vestul țării.
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „La Suceava, bărbatul de 71 de ani este internat acum în clinica de boli infecţioase Iaşi. Este stabil, afebril. El suferă şi de o boală cronică şi este foarte atent monitorizat de către echipele medicale. La Cluj, bărbatul din Maramureş este în stare generală bună, nu prezintă probleme de la internare, este spre ameliorare”.
Autoritățile se pregătesc, însă, pentru situația în care țara noastră s-ar confrunta cu mult mai multe cazuri de COVID 19.
În spitalele de boli infecțioase sunt 2.500 de paturi în care ar putea fi internați astfel de pacienți, iar dintre acestea, 92 sunt în terapie intensivă.
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Ordinul ministrului Sănătăţii a fost că 10% din paturile din fiecare unitate de Terapie Intensivă să fie păstrate şi pregătite pentru astfel de cazuri. Noi pregătim acest scenariu de pe acum. De exemplu, la „Matei Balş”, un întreg tronson se va transforma în aceste paturi cu izolare”.
Se poate ajunge, însă, și în punctul în care cei care fac forme ușoare de boală să fie tratați acasă, așa cum se întâmplă în Italia, de pildă.
Pe de altă parte, în anumite situații, autoritățile din teritoriu sunt depășite. În Galați, oficialii au pierdut un bărbat de 28 de ani aflat în izolare la domiciliu. Încă de când s-a întors din Italia, a fost necooperant, iar miercuri, când l-au căutat echipele de control de la DSP și de la Poliție, nu l-au mai găsit acasă.
Ani Nistor, DSP Galați: „S-a aplicat o amendă de zece mii de lei. A venit în data de 28, din zona Lombardia, deci din zona considerată cu risc, nu a respectat măsura autoizolarii la domiciliu”.
Prefectul a cerut date de la Poliția de Frontieră pentru a afla dacă respectivul a părăsit țara.
Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul județului Galați: „În continuare, căutăm, căutăm, încercăm să îl identificăm în municipiul Galați. A înjurat inspectorul de la Direcția de Sănătate Publică, nu a manifestat nicio formă de respect față de autoritatea instituțiilor statului”.
Și la Brăila, DSP a aplicat o amendă de 10.000 de lei unei persoane care nu a fost găsită acasă. A revenit, însă, și se află în continuare în izolare.
În tot acest timp, specialiștii din întreaga lume încearcă să afle dacă există două forme diferite ale noului coronavirus, așa cum arată un studiu făcut în China, sau dacă sunt mai multe modalități de transmitere, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
În România 38 de persoane sunt în carantină, iar 11.311 sunt izolate la domiciliu.