Coronavirusul din timpul Imperiului Roman : Pandemia care a raspandit crestinismul in lume

0
289

Una din concluziile cartii ” Soarta Romei, clima, infectii si sfarsitul unui imperiu”, a istoricului Kyle Harper, de la Universitatea din Oklahoma, este ca, in urma epidemiei dintre anii 249 si 262, „crestinismul a cunoscut o raspandire izbitoare”.

Peter Costea scrie in articolul „13 ani de coronavirus si raspunsul crestinilor de atunci”, publicat de tribuna.us:

„In opinia lui(Kyle Harper-nota Ev. Istoric), la 249 AD in tot Imperiul Roman erau doar cateva sute de mii de crestini. Plaga lui Ciprian a facut ca crestinii sa fie cunoscuti si mai bine in intregul Imperiu Roman, nu pentru fapte rele, ci pentru fapte bune. Iar faptele lor bune au dus la convertirea multora la crestinism”

Ciuma anilor 249-262 a ucis milioane de oameni in cei 13 ani. A pus in pericul chiar supravietuirea Imperiului Roman. Doar in Alexandria(Egipt) a redus, in aceasta perioada populatia metropolei de la 500.000 de oameni la 190.000.

Coronavirusul acelor ani e cunoscut in istorie ca Plaga lui Ciprian, dupa numele Episcopului din Cartagina. El a fost martorul ocular al epidemiei care a bantuit Imperiul Roman in acei ani si a scris mult despre ea. I-a detaliat simptomele, manifestarile, impactul devastator pe care l-a avut asupra oamenilor, atat pagani, cat si crestini, impactul asupra politicului, dar si asupra viziunii si teologiei crestine din vremea lui.

In Egipt, ciuma anilor 249-262 a fost cunoscuta indeaproape de Episcopul Dionisie al Alexandriei care si el a scris multe amanunt despre epidemie si impactul ei in estul Marii Mediterane.

Scriitorii acelor vremuri spun ca epidemia a izbucnit undeva in Etiopia si ca s-a extins de-a lungul Nilului spre nord, pana la Alexandria de unde a migrat spre vest, de-a lungul Africii de Nord, iar apoi a juns la Roma si in EUROPA. Scrierile acelor vremuri indica focarele plagii, cel mai nordic focar fiind in Dacia, un lucru confirmat si de descoperirile arheologice.

Oamenii afectati sufereau de oboseala acuta, aveau sange in scaun, febra, leziuni in esofag, vomitau, aveau hemoragii, extremitatile corpului erau infectate, isi pierdeau auzul, apoi vederea, deveneau dezorientati si uneori le iesea sange prin ochi, aflam din tribuna.us.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments