Cum se desfășoară medierea în Polonia

0
138

De curând, am participat în calitate de co-mediator la soluționarea unei dispute din domeniul afacerilor, în care o parte era de cetățenie poloneză, dar care se afla pe teritoriul țării noastre, fiind astfel de acord cu demararea procedurilor de mediere aici.  Comedierea s-a finalizat cu succes, acordul de mediere încheiat fiind deja pus de bunăvoie în executare de către părți.

Ceea ce m-a încântat însă a fost deschiderea părților către procedura medierii, către această justiție alternativă care reprezintă în viziunea acestora soluția perfectă pentru continuarea relației profesionale.

 

În Polonia, medierea funcționează sub Ministerul Justiției

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, vă aduc la cunoștință faptul că procesul de mediere se desfășoară diferit în statele membre europene, fiecare țară optând pentru a-și implementa propriul sistem de organizare și funcționare, raportat la normele și directivele europene.

Polonia este țara care în 2010 a înființat în cadrul Ministerului Justiției o secțiune cu responsabilități în domeniul medierii, și anume Direcția pentru victimele infracțiunii și promovarea medierii, care face parte din Departamentul pentru cooperare internațională și drepturile omului.

Tot din 2010, la inițiativa Ministerului este înființată o rețea de coordonatori în materie de mediere în opt curți de apel, în toate instanțele regionale și în șase circumscripții ale instanțelor districtuale. Rețeaua de coordonatori este formată din judecători, consilieri de probațiune și mediatori.

 

În materie penală și în cauzele cu minori, mediatorul este desemnat de către instanță

Ca regulă generală aplicată și în țara noastră, medierea este un mecanism alternativ de soluționare a litigiilor și a conflictelor ce se bazează pe principiul voluntarismului părților de a-și alege mediatorul în procedura de mediere extrajudiciară, cu mențiunea că, spre deosebire de țara noastră, în materie penală și în cauzele în care sunt implicați minori, mediatorul este desemnat de către instanță.

Printre altele, în Polonia medierea este reglementată de Codul de procedură civilă, de Codul de procedură penală și de alte legi speciale.

După cum se observă, medierea în cauzele cu minori, medierea penală și medierea în cauzele familiale sunt considerate proceduri cu caracter special, scopul procedurii de mediere în aceste situații fiind de a suplimenta în mod avantajos efectul obținut de către instanța tradițională.

Mai mult decât atât, în cauzele care privesc relațiile de familie, mediatorii trebuie să îndeplinească câteva cerințe suplimentare în ceea ce privește formarea și experiența individuală: să fie pregătiți în domeniul psihologiei, sociologiei sau drept, să aibă pregătire pedagogică și formare practică în domeniul medierii familiale.

 

Nu există costuri de mediere pentru părți în cauze penale sau în cauze cu minori

În Polonia, cercetările arată că medierea este mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât procedurile judiciare.

Probabil ținând cont de aceste statistici, în Polonia nu există costuri de mediere pentru părțile care sunt direcționate de către instanță să își soluționeze prin mediere litigiile de natură penală, sau în care sunt implicați minori. Toate cheltuielile sunt acoperite de Trezoreria statului.

În cauzele civile se aplică regula generală, specifică și țării noastre, aceea că toate costurile sunt suportate de către părți, acestea împărțindu-se în mod egal, dacă nu se convine altfel.

În cazul unei medieri extrajudiciare, onorariul mediatorului și rambursarea cheltuielilor sunt stabilite de centrul de mediere sau sunt convenite de părți împreună cu mediatorul, înainte de începerea procedurii, la fel ca în țara noastră.

Spre deosebire de România însă, în ceea ce privește onorariul mediatorului în litigiile  nepatrimoniale în care a fost deschisă procedura de mediere în baza unei hotărâri a instanței, acesta este de aproximativ 15 euro pentru prima sesiune de mediere și aproximativ 6 euro pentru fiecare din următoarele sesiuni. De asemenea, mediatorul are dreptul de a-i fi rambursate toate cheltuielile ocazionate cu corespondența, telefonul, cazarea etc.

O altă situație specifică Poloniei este că atunci când se ajunge la un acord de mediere, 75% din taxele judiciare sunt rambursate părții care a introdus acțiunea în instanță.

 

În Polonia, acordul de mediere poate fi pus în executare

În materie civilă, în situația în care părțile ajung la un acord, instanța aprobă acordul de mediere sau pronunță o hotărâre de punere în aplicare a acestuia.

În materie penală, precum și în cauzele cu minori, acordul obținut în urma medierii nu înlocuiește o hotărâre și nu este obligatoriu pentru instanță, însă aceasta trebuie să respecte conținutul acordului la încheierea procedurilor.

 

Maria PaduraruMaria Păduraru

Mediator

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentChirica şi Alexe pot câştiga Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi
Articolul următorAmenințările economice ridicate de COVID-19
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments