Frumusețea, la oglindă. Petronela Moroșanu vs Iustina Lupu

Se spune că un machiaj reușit face orice femeie irezistibilă. Despre secretele makeup-ului am discutat în această ediție a Interviului în oglindă cu două artizane ale frumuseții.

0
1178

Petronela Moroșanu: ”O femeie bine machiată  este  aceea căreia, la orice oră, i se fac complimente de genul “Ce frumoasă ești!”

Iustina Lupu: ”Makeup-ul are menirea de a pune în valoare trăsăturile frumoase și de a înfrumuseța și corecta, acolo unde este cazul”.

  1. Care au fost începuturile în această meserie?

 

Petronela Moroșanu: De mică mi-a plăcut să mă machiez, să am grijă de mine, să fiu feminină. Un curs de machiaj era pe lista mea de mult timp și am reușit să îl fac în 2017, după ce am născut primul copil. Atunci a fost momentul când a crescut dorința de a face ceva pentru mine și asta m-a determinat să mă înscriu în sfârșit la cursul Brândușei Bordeianu pe care o admiram. Am început cursul fără gândul de a profesa în acest domeniu; pe parcurs, însă, am luat în calcul această posibilitate.

 

 

Iustina Lupu: Ideea de a cunoaște regulile unui machiaj corect și frumos a luat naștere în mintea mea cu mulți ani în urmă. Pe de o parte, a fost setea de cunoaștere, pentru că tot ceea ce este nou mă intrigă și, dacă îmi suscită interesul și am timp, nu stau pe gânduri. Pe de altă parte, a fost deprinderea profesională: eu sunt de profesie avocat, așa încât regulile și procedura sunt importante pentru mine. La fel e și în makeup. Așa încât, în timpul concediului de creștere a copilului am avut inspirația de a-i povesti Brândușei Bordeianu despre dorința mea și de aici a început totul. Am urmat cursurile Academiei Brândușa Bordeianu, iar de acolo, noile perspective au fost la un pas distanță. Am cunoscut o multitudine de oameni minunați și totul a venit și a continuat de la sine.

  1. De ce make-up și nu manichiură sau coafură?

Petronela Moroșanu: Aceasta este o întrebare care mi se adresează foarte des. Cred că ține de preferințele fiecăruia. Cum am spus deja, cursul de machiaj l-am făcut în primul rând pentru mine și machiajul este o pasiune. De cele mai multe ori părul îl port prins în coadă sau îndreptat, nu simt nevoia de mai mult. În schimb, machiajul mi l-am dorit perfect dintotdeauna.

Iustina Lupu: Cred că ține de ce anume te pasionează și la ce anume crezi că ești talentat. Fără aceste elemente, e greu să înveți, să te perfecționezi și să faci cu plăcere ceea ce faci. Pentru mine, expresivitatea și fața unei persoane sunt elemente foarte importante. Ca să nu mai vorbim de ochi și de capacitatea acestora de a transmite la nivel nonverbal. Cum makeup-ul are menirea de a pune în valoare trăsăturile frumoase și de a înfrumuseța și corecta, acolo unde este cazul, cred că tocmai aceasta m-a atras la acest domeniu.

  1. Care sunt avantajele si dezavantajele practicării acestei meserii?

Petronela Moroșanu: Avantaje sunt mai multe: întâlnirea cu oameni minunați, bucuria pe care o vezi pe chipul clientelor, posibilitatea de a da încredere în sine fiecărei femei, etc. Dezavantaje ar fi că, la noi în țară, femeile nu își acordă suficientă atenție și timp pentru ele. Un machiaj frumos are nevoie de o piele hidratată și îngrijită în permanență.

Iustina Lupu: Sub rezerva faptului că, în ceea ce mă privește, makeup-ul este o activitate adiacentă celei de bază, aș zice că, în funcție de perspectivă sunt multe aspecte care pot fi privite atât ca avantaje cât și ca dezavantaje. Ca plusuri, cu siguranță aș menționa faptul că întâlnești o mulțime de oameni nemaipomeniți: clienți, colegi, mentori; lucrezi într-un domeniu al frumosului și creezi frumos, înveți în permanență, munca îți este răsplătită pe măsură (nu doar pecuniar), te bucuri de un program pe care, ca liber profesionist ți-l poți gestiona după bunul plac. Ca minusuri, cred că principalul este că ziua are doar 24 de ore (și nu poți machia în permanență) – glumesc. Aș include la acest capitol faptul că în acest domeniu se alternează bine cunoscutele „sezoane”. Sunt perioade în care cererea este redusă și perioade în care abia faci față cererii și programărilor. În altă ordine de idei, sunt necesare investiții inițiale în produse și pensule de bună calitate, în amenajarea unui studio, într-o campanie de promovare. Dar, așa cum spuneam, toate acestea devin avantaje, odată gestionate.

  1. Care crezi că trebuie să fie cele mai importante trei calități ale unui makeup artist?

Petronela Moroșanu: Din punctul meu de vedere, cea mai importantă calitate ar trebui să fie obsesia pentru igienă. Apoi, foarte importante sunt seriozitatea și specializarea continuă.

Iustina Lupu: Talent ( dublat întotdeauna de foarte multă muncă în perfecționare), Dedicare (care combină cu succes pasiunea și deschiderea către clienți cu seriozitatea în ceea ce faci) și nu în ultimul rând, Viziune (care îmbină capacitatea mekeup artistului de a comunica eficient cu clientul transpunerea în machiajul realizat a celei mai bune forme a dorințelor clientului cu elementele care i se potrivesc).

  1. Cât de important și cum trebuie realizat machiajul pentru o tânără? Dar pentru o femeie trecută de 30 de ani?

Petronela Moroșanu: Nu cred că are importanță vârsta. Machiajul și, implicit, îngrijirea tenului, sunt importante atât pentru domnișoare, cât și pentru femeile mature. Trebuie avut însă grijă ca machiajul să se potrivească atât fizionomiei, cât și personalității fiecăreia. Trebuie acordată atenție tuturor aspectelor: sprâncene, ochi, ten, buze, gât, decolteu, etc. Culorile folosite pentru machiaj sunt alese în armonie cu nuanța părului, a tenului, a ochilor, iar accentul trebuie pus ori pe buze ori pe ochi. Machiajul trebuie să fie feminin, elegant… nu sunt adepta machiajelor care încarcă mult tenul sau a celor realizate din îmbinarea mai multor culori intense.

Iustina Lupu: „Simplitatea este esența unei eleganțe adevărate”. Cu siguranță recunoașteți citatul. Acesta este, cred eu secretul unui makeup reușit, indiferent de vârstă. Importanța sa este una neechivocă. Așa cum ne-a învățat și Brândușa Bordeianu, discuția preliminară cu clienta este esențială, pentru a stabili anumite elemente și criterii esențiale în vederea realizării machiajului cel mai potrivit. Pe baza acesteia poți stabili nu numai ce își dorește clienta, dar poți înțelege dacă clienta are o anumită categorie de ten care necesită o grijă sporită, o anumită gamă de produse etc. Cu alte cuvinte, machiajul, practic, se construiește, respectând o suită de indicații și etape, pentru a pune în valoare cu ajutorul instrumentelor de makeup, trăsăturile clientei. La nivel „procedural” diferențele sunt neesențiale, în sensul că necesarul discuției prealabile se menține, fără discuție. Grija sporită trebuie să fie la gamele și categoriile de produse, pentru a nu încărca un ten care începe să sufere, începând cu anumite vârste, mici modificări. Și la cantitățile de produse. Spre exemplu, vom avea o grijă sporită la hidratarea tenului și vom alege produsele cu un conținut moderat de pudră, pentru a menține eleganța și simplitatea unui machiaj reușit.

  1. Ce înseamnă pentru tine o femeie bine machiată?

Petronela Moroșanu: O femeie bine machiată este o femeie care se cunoaște foarte bine în primul rând. Știe care îi sunt calitățile și știe să le scoată în evidență, dar știe și să își estompeze defectele. O femeie bine machiată – din punctul meu de vedere – este  acea femeie pe care o poți recunoaște pe stradă și în pozele de pe rețelele de socializare și căreia i se fac la orice oră complimente de genul “Ce frumoasă ești!”, și nu “Ce frumos te-ai machiat la ochi, buze etc!”.

Iustina Lupu: Știți acele femei care își poartă acel „no makeup makeup” cu o eleganță, rafinament și naturalețe desăvârșite? Acelea sunt pentru mine femeile bine machiate. Pentru că makeup-ul nu este o simplă chestiune de aplicare a unor produse, prin respectarea unor reguli, ci e o chestiune de cum sunt aplicate acele produse, de calitatea și de cantitatea de produs, dar mai ales de modul în care un machiaj e extensia atitudinii persoanei care îl poartă.

  1. Care a fost cea mai mare provocare în realizarea unui machiaj?

Petronela Moroșanu: Când ești perfecționist, fiecare machiaj este o provocare! Îmi doresc ca fiecare clientă să plece de la mine mulțumită, pozitivă și mai încrezătoare în sine ca niciodată!

Iustina Lupu: Fiecare machiaj este o provocare în sine și vine la pachet cu emoțiile (constructive) aferente. Provocarea esențială este să reușești să ai cu clientele acea comunicare utilă și eficace, care să te ajute ca makeup artist să înțelegi așteptările acestora și să le explici ce anume li se potrivește mai mult sau mai puțin.

  1. Se pot corecta din machiaj defecte fizice sau acesta este doar un mit?

Petronela Moroșanu: De cele mai multe ori, defectele sunt în capul nostru și se rezolvă cu un simplu machiaj fin și plăcut. Dacă vorbim de defecte din naștere sau provenite din accidente, ele se pot estompa prin machiaj, dar nu dispar complet.

Iustina Lupu: Machiajul poate acoperi sau corecta o suită de imperfecțiuni, dar cred eu că are limitările sale. Cu alte cuvinte, putem acoperi, ca de exemplu, o piele pigmentată, cu ajutorul fondului de ten, putem crea efectul de ochi alungit sau putem „ridica” cu ajutorul tușului o pleoapă căzută, însă până la anularea defectelor fizice e o cale destul de lungă. Așadar, pentru a nu crea așteptări nereale cel mai corect este să recunoaștem faptul că veleitățile machiajului sunt reale, dar există o serie de limite funcționale.

  1. Au fost situații în care clienta să fie nemulțumită de serviciile oferite? Care a fost reacția?

Petronela Moroșanu: Nu îmi place să fac compromisuri în munca mea și, de aceea, prefer să întreb clientele ce și-ar dori, încă de când fac programarea, să vedem dacă avem aceeași viziune. De multe ori se întâmplă să mi se arate o fotografie de pe internet, eventual cu un singur ochi machiat. Atunci încerc să explic că machiajul trebuie să fie personalizat pentru fiecare clientă în parte în funcție de trăsăturile ei. Suntem unici în trăsături și machiajul ar trebui să fie la fel și să evidențieze frumusețea noastră. Ceea ce avantajează o femeie poate fi un mare dezavantaj pentru  alta. La sfârșitul sesiunii de machiaj, întotdeauna încurajez clientele să îmi spună părerea lor sau dacă vor să modifice ceva. Am avut și cliente care au dorit să intensific sau să mai estompez machiajul și am apreciat că mi-au spus pentru că așa au reușit să plece mulțumite.

Iustina Lupu: Eu discut mereu cu clientele alegerile de nuanțe pe care intenționez să le fac. Chiar în parcursul realizării machiajului, după ce am discutat cu clienta și am aflat cam care sunt așteptările. Poate de aceea și raportat la faptul că în multe ocazii mi-am machiat prietenele și persoanele apropiate, nu am întâlnit nemulțumiri. Dacă s-a întâmplat ca așteptările clientei să fie diferite de stilul de makeup pe care eu îl practic, am comunicat încă de la început acest lucru sau, dacă acestea au apărut sau persistat pe parcurs, am corectat machiajul la limita dintre cele două aspecte.

 

  1. Cât de mult contează talentul în makeup?

Petronela Moroșanu: E destul de important talentul, dar cea mai importantă este munca. Uneori e nevoie de ore întregi de muncă pentru ca să îți iasă perfect un anumit detaliu la un machiaj. Cu puțin talent și cu multa muncă poți profesa în domeniu, dar invers, nu prea. Iar cursurile de perfecționare sunt foarte importante în orice domeniu, nu numai în makeup. Atunci când faci lucrurile din pasiune și cu dăruire, este normal să vrei să evoluezi și să te autodepășești. Nu este investiție mai bună decât cea în educația noastră.

Iustina Lupu: Fără talent, restul ar fi, în mod redundant, un set de reguli. Iar un makeup artist fără talent este un paradox, după părerea mea. În plus, cursurile de perfecționare sunt esențiale pentru dezvoltarea profesională – aș spune eu. Talentul neconsolidat prin muncă și perfecționare, își estompează calitatea și forma, astfel încât, cursurile de perfecționare sunt cele care îl conduc pe makeup artist către desăvârșirea sa profesională, prin corectarea și fixarea tehnicilor deja dobândite și chiar prin învățarea de tehnici noi, trendurile fiind mereu în schimbare.

 

11. Cât de costisitoare este meseria de makeup artist?

Petronela Moroșanu: Meseria de makeup artist este destul de costisitoare dacă ai standarde înalte. Cea mai mare capcană a celor din domeniu e să caute variante mai ieftine ale produselor profesionale, ceea ce scade clar calitatea machiajului. De asemenea, cursurile și perfecționarea continuă sunt destul de costisitoare, dar foarte importante.

Iustina Lupu: Este o profesie relativ costisitoare, mai ales dacă alegi să utilizezi produse profesionale de calitate înaltă. Dar, așa cum menționam și anterior, odată depășite costurile inițiale ce țin de formarea unei truse potrivite pentru activitate, de amenajarea unui spațiu potrivit și de marketing, costurile, chiar mai ridicate, devin un element specific profesiei.

12. Adresați un mesaj celor care citesc acest interviu.
Petronela Moroșanu: Fiind o lună dedicată femeilor, le doresc doamnelor și domnișoarelor să fie fericite, împlinite, încrezătoare, și să nu uite niciodată că fiecare este frumoasă în felul ei.
Iustina Lupu: Sincere mulțumiri tuturor celor care ne citesc! Vă doresc să vă bucurați în permanență de ceea ce sunteți și aveți!
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments