Ieșenii vor fi ”stimulați” cu amenzi să colecteze selectiv

În Europa și în toată lumea se pune un accent deosebit pe selectarea deșeurilor. În majoritatea țărilor civilizate, această separare a gunoaielor începe din gospodării, iar oamenii s-au obișnuit să pună deoparte resturile alimentare, iar plasticul, sticla, metalul ori hârtia în saci separați.

0
1261

În România, selectarea deșeurilor este la nivel de începători. Societatea de salubritate din Iași face eforturi mari pentru ca populația să conștientizeze cât de important este să nu mai arunce gunoaiele la grămadă. În acest sens, la blocuri a adus containere separate pentru fiecare dintre aceste deșeuri.

Degeaba, însă! Am însoțit într-o zi mașina care colectează ambalajele PET și pe cele din plastic tocmai pentru a vedea cât de responsabili sunt ieșenii. Am avut neplăcuta surpriză să constatăm că, pe lângă peturi, în containere să fie coji de portocale, de ceapă ori scutece de unică folosință.  Dar muncitorii le preiau pe toate și le transportă la Depozitul Ecologic de la Țuțora, construit în urmă cu 10 ani.

”Albinuțele” din Stația de sortare

Ieșenii produc, în fiecare an, aproximativ 120 de tone de deșeuri așa-zis reciclabile care sunt aduse la Depozitul ecologic. Pe o bandă transportoare urcă laolaltă cartoane, plastic, pet-uri. Unele mai curate, altele murdare, contaminate de la resturile alimentare pe care mulți le-au adus din casă și le-au aruncat în container.

De pe banda transportoare curg niște particule mici într-un container mare. ”În acel container  care este sub turul rotativ curg fracțiile mici, practic un fel de resturi menajere care se găsesc în deșeurile reciclabile”, ne lămurește Gheorghe Ungureanu, șef serviciu la Depozitul Ecologic Țuțora.

Resturile mai mari ajung în stația de sortare a deșeurilor unde lucrează 24 de muncitori. Echipați cu salopete, măști și mănuși de protecție, sarcina lor este să separe pet-urile pe culori – transparente, verzi, albastre si maro. Celelalte recipiente din plastic, tuburile de spray, cutiile de bere sau sucuri sunt puse separat. Pentru acești oameni, ca și pentru cei care adună deșeurile de la case și de la blocuri simt un respect deosebit, deoarece fac o muncă titanică și, uneori, sisifică.

Cei din Stația de sortare sunt numiți „albinuțele” – timp de 8 ore, de la 7 la 15 în fiecare zi de luni până vineri, treaba lor este să sorteze deșeurile. ”Deșeurile sunt sortate pe categorii, apoi sunt puse în baloți mari după care sunt trimise la firmele care le reciclează”, completează Gheorghe Ungureanu. Tristețea mare a angajaților de la Salubris este aceea că ieșenilor nu le pasă de separarea deșeurilor: ”Selectarea primară făcută de cetățenii din municipiul Iași lasă mult de dorit”.

”Abandonarea deșeurilor aduce ghinion”

Mesaje grăitoare se văd de la mare distanță pe mașinile care adună deșeurile: „Pune deșeurile la locul lor!”, ”Această mașină colectează doar containerele galbene –  PET, Plastic, Metal”, ”Abandonarea deșeurilor aduce ghinion” – degeaba. Oamenii aruncă gunoaiele tot la grămadă. Munca celor de la stația de sortare ar fi mult mai ușoară dacă ieșenii ar separa gunoiul menajer de sticlă, plastic, hârtie sau carton. În anul 2019, la Depozitul ecologic de la Țuțora au ajuns 120 de tone de deșeuri. Doar 15 la sută au fost deșeuri reciclabile. ”Este foarte important să spunem că această cantitate colectată separat nu este întotdeauna de cea mai bună calitate. Cu alte cuvinte, unii reușesc să separe deșeurile așa cum ne dorim și noi, dar sunt încă foarte mulți care le contaminează, iar angajații noștri muncesc înzecit pentru a le sorta”, ne spune Cătălin Neculau, directorul SC Salubris SA Iași.

Camere de supraveghere și amenzi

Situația nu va rămâne la fel. Urmează schimbări mari și sancțiuni, pentru că altfel nu se poate. Pe data de 18 martie, Salubris SA va organiza o licitație pentru achiziționarea unui sistem video, format din 240 de camere, ce vor fi montate în mai multe puncte din oraș, în zona punctelor gospodărești. Achiziția are o prevedere bugetară de aproape 215.000 de euro. „Acest sistem mă ajută să păstrez permanent curățenia. Sistemul are capacitate de stocare mare și există posibilitatea de a urmări live. În cazul în care observăm probleme, trimitem imediat o echipă. În cazul în care un locatar nu depozitează corect deșeurile, se transmit informațiile către asociațiile de proprietari. Oricum, răspunderea este colectivă. Asociația trebuie să identifice persoanele. La periferia Iașului s-a constatat că cei care vin în Iași aduc și gunoiul pe care-l depozitează la noi. Nu este corect. Nu avem contract cu ei. Aceste camere au posibilitatea să identifice numerele mașinilor. Aici intervine Poliția Locală”, a mai spus  directorul de la Salubris SA.

Conform unei Hotărâri de Consiliu Local din 2018, persoanele fizice care abandonează sau depozitează deșeurile pe spațiile verzi sau în locuri publice riscă amenzi între 100 și 200 de lei. Nerespectarea precolectării deșeurilor este sancționată cu amenzi cuprinse între 200 și 500 lei. Deci iată cum abandonarea deșeurilor poate aduce ghinion!

În afară de asta, trebuie să conștientizăm că sortarea deșeurilor este foarte importantă nu numai pentru cetățeni, ci și pentru mediu. Colectând separat deșeurile, contribuim la creșterea calității mediului în care trăim. În plus, hârtia, cartonul, sticla și metalul sunt reintroduse în ciclul de fabricație. În urma unui lung proces tehnologic, plasticul și peturile se transformă în fire sintetice din care se fac diverse materiale folosite în industria auto ori chiar în confecții.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAmenințările economice ridicate de COVID-19
Articolul următorCopou Garden Residence Cel mai mare proiect cu spațiu verde de 20.000 de mp
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments