Mucenici Moldovenești – Sfințișori

O rețetă moștenită din generație în generație de la bunici și care face deliciul primăverii.

0
208

Mucenicii moldovenești se pregătesc în fiecare an la începutul lunii martie. Tradițional, mucenicii se mai numesc sfințișori și se pregătesc cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinți Mucenici. Istoric vorbind aceștia sunt soldații creștini care făceau parte din legiunea a XII-a Fulminantă din Armenia și care au fost condamnați la moarte, urmând să fie înghețați în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor. Popular vorbind, tradiția spune că în ziua de 9 martie se deschid mormintele și porțile Raiului. Iar forma mucenicilor care este în cifra opt reprezintă o stilizare a formei umane. Practic această rețetă este una cu o tentă religioasă și este recomandată ducerea sfințișorilor la biserică pentru sfințire înainte ca aceștia să fie degustați.

Mod de preparare

Mucenicii, ca tradiție, sunt recunoscuți ca fiind cei mai bine pregătiți în Regiunea Moldovei unde se numesc sfințișori. Mucenicii sunt cea mai îndrăgită rețetă, aceștia fiind delicioși, fiecare dintre noi poftind la o așa bunătate. De exemplu, în Moldova sfințișorii sunt copți din aluat făcut aproape ca cel al cozonacului, fiind unși cu miere și nucă. O rețetă dulce pe gustul tuturor.

Pentru o porție de mucenici avem nevoie de un kilogram de făină albă, 400 de grame de zahăr, patru ouă, 100 de grame de margarină, 40 grame de drojdie, 400 de ml de lapte, 200 grame de miere, 200 grame de nucă măcinată, 50 ml ulei și esență după gust. Prima dată se face o maia care se lasă la crescut din drojdie, două lingurițe de zahăr, puțin lapte și făina albă. Primul pas este acela când trebuie să cernem făina, o punem într-un vas, se face o gaură la mijloc unde se pune maiaua crescută, trei ouă bătute cu un praf de sare, se adaugă 200 de grame de zahăr, laptele, margarina moale și esențele după gust. Trecem la frământatul alatului cu mâinile înmuiate în ulei, după care se lasă la dospit. Acoperim totul și așteptăm să crească aproximativ jumătate de oră. După care din aluatul crescut se rupe câte o bucățică de mărimea unui măr din care se fac câte două suluri lungi și subțiri și se împletesc în forma cifrei opt. Mai lăsăm un pic mucenicii la crescut, se ung cu un ou bătut, după care se așează într-o tavă unsă cu ulei care trebuie să fie tapetată cu hârtie de copt. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit atunci când punem tava cu sfințișorii care se lasă până când se rumenesc. Pregătim între timp un sirop dintr-un pahar de apă în care punem zahăr. Trebuie să fim atenți ca sfințișorii noștrii să rămână moi, astfel că îi vom trece pentru două secunde prin apa cu zahăr, prin siropul călduț. Iar acest lucru se face imediat ce mucenicii au fost scoși din cuptor. După care îi ungem cu miere și nuca dată prin mașina de tocat.

 

INGREDIENTE

          1 kg făină
          400 g zahăr
          4 ouă
          100 g margarină
          40 g drojdie
          400 ml lapte
          200 g miere
          200 g nucă măcinată
          50 ml ulei
          esenţe după gust

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments