Câte paturi are România în acest moment în secțiile de terapie intensivă
Până acum, doar trei dintre pacienții infectați cu Covid-19 au ajuns în secția de terapie intensivă: unul în Iași și doi în București. Specialiștii se așteaptă însă, ca odată cu răspândirea numărului de cazuri să crească și numărul bolnavilor care au nevoie de îngrijiri în ATI.
România are în prezent 2.653 de paturi în secțiile de terapie intensivă. Doar 1.361 dintre ele au și ventilatoare. Restul până la 4600 sunt paturi de post-operator. În aceste condiții s-au comandat deja 200 de ventilatoare, 200 de monitoare și 800 de injectomate.
Problema este că în mare parte a timpului toate aceste locuri sunt ocupate. Pentru a le putea folosi în tratarea bolnavilor cu Covid-19, autoritățile au început să ia măsuri.
Unii dintre pacienții internați în spitalele de boli infecțioase au fost transferați în alte unități sanitare care au secții speciale.
Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș: „Am recondiționat un pavilion vechi care era în planul de demolare și l-am amenajat pentru pacienții cu coronavirus. Deja acest pavilion este aproape plin. Prin urmare, am mai deschis o a doua secție, unde am început să punem pacienți și pe măsură ce numărul pacienților va crește, vom elibera pe rând și celelalte secții ale spitalului.″
Când numărul celor infectați va trece de 100, în spitalele de boli infecțioase vor fi internați doar cei cu Covid-19. Totodată, celelalte unități sanitare trebuie să rezerve 10% din paturile ATI pentru astfel de bolnavi.
Îngrijirea unui pacient în terapie intensivă pentru două săptămâni poate costa sute de mii de euro, spun specialiștii, așa că Ministerul Sănătății a dublat bugetul pentru programul de Acțiuni Prioritare ATI. În plus, se lucrează la un nou program finanțat de minister, AP boli emergente, prin care vor fi alocate fonduri spitalelor care vor trata bolnavii cu Covid-19, care nu sunt în stare critică.
Odată cu creșterea numărului de cazuri va fi nevoie și de suplimentarea numărului de doctori. Tocmai de aceea, spitalele vor putea încheia contracte cu medici care și-au luat specializarea, dar care în acest moment nu au un post într-o unitate sanitară. Va fi nevoie de ei inclusiv în secțiile de terapie intensivă, acolo unde în prezent sunt puțin peste 2000.
Pentru ca spitalele să nu rămână fără finanțare din cauza limitării numărului de pacienți, ministerul va permite sistemul de plată de tip istoric, adică vor primi aceleași sume ca în lunile similare ale anului trecut.